2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István: "A nyugodt fejlődés éve lesz a 2008-2009-es tanév"

„A bővülő lehetőségek, a nyugodt fejlődés éve lesz a 2008-2009-es tanév” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Badacsonytomajban, amikor részt vett a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola és a Balatonfelvidéki Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanévnyitóján.
2008. szeptember 4.

Országos felsőoktatási tanévnyitó

A Budapesti Műszaki Főiskola tanévnyitó ünnepségén, amely egyben az országos felsőoktatási tanévnyitó is volt, az oktatási és kulturális miniszter azt mondta: „Fejlődésünk záloga az, hogy a tehetség valós tudássá váljon”. Hiller István hangsúlyozta, hogy történelmi szemléletváltás zajlik a felsőoktatásban, mostantól minden a minőségről szól.
2008. szeptember 1.

Országos tanévnyitó

Jó tanár nélkül nincs jó iskola - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Hatanban, az országos tanévnyitó ünnepségen.
2008. augusztus 31.

Az OKM cáfolja a Magyar Hírlap téves információkon alapuló cikkét - közlemény

A mai Magyar Hírlap címlapján megjelent "Állami támogatást a fojtogatónak" című írás valótlanságot állít az Oktatási és Kulturális Minisztériummal kapcsolatban. Határozottan cáfoljuk, hogy az "Országos Alternatív Színházi Szövetség"-nek bármilyen támogatást adott volna az OKM, hiszen ez több okból sem valósulhatott meg.
2008. augusztus 29.

Rendkívüli magyar diákolimpiai sikerek - Összefoglaló a 2008. évi nemzetközi diákolimpiákról és az azokon elért magyar eredményekről

Három arany-, tizenegy ezüst-, négy bronzérem és hat kiemelt dicséret. Az idei nyáron ez volt a magyar diákolimpikonok mérlege. A magyar diákok a nemzetközi filozófiai, fizikai, matematikai, kémiai, informatikai és földrajzi diákolimpiákon érték el ezt a kimagasló eredményt, amelyhez az Oktatási és Kulturális Minisztérium gratulál minden nyertesnek és felkészítő tanárnak.
2008. augusztus 27.

A felsőoktatás minőségét elismerő díjakat ítéltek oda

Felsőoktatási Minőségi Díjban részesült 5 felsőoktatási intézmény: a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Kodolányi János Főiskola, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola. Az elismeréseket az intézmények tanévnyitó ünnepségein adják át.
2008. augusztus 26.

Öböl-menti arab és magyar fiatalok találkozója Magyarországon

Az Öböl-menti arab-iszlám kultúra megismertetése és a fiatalok közötti kapcsolatteremtés lesz a fő célja annak a rendezvénysorozatnak, amelyet az Öböl Együttműködési Tanács rendez meg hazánkban 2008. október 16-24. között.
2008. augusztus 25.

Az Oktatási Hivatal közleménye a tankönyv-ellátásról

Az Oktatási Hivatal valótlannak tartja azt a vádat, mely szerint a tankönyv-jóváhagyási eljárás elhúzódása okozza a kiadók által prognosztizált késedelmes szállítást.
2008. augusztus 22.

Hiller István augusztus végéig várja a tájékoztatást ukrán partnerétől a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről

Folytatódik a Hiller István oktatási és kulturális miniszter által kezdeményezett szakmai egyeztetés az ukrajnai magyar iskolák ügyében: a tárca vezetője ukrán partnerének írt újabb, 2008. július 31-i levelében kérte, hogy Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási és tudományügyi miniszter augusztus végéig adjon tájékoztatást a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről.
2008. augusztus 1.

Az Oktatási Hivatal közleménye a Montessori Iskolával kapcsolatos vizsgálatról

Az Oktatási Hivatal - szülői bejelentést követően - vizsgálatot folytatott a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában lezajlott érettségi vizsgával, illetve az intézmény működésével kapcsolatban. A vizsgálat lezárult, az intézményt az Oktatási Hivatal több kérdésben elmarasztalta.
2008. július 30.

Hiller István: célunk, hogy 2013-ra minden könyvtárban legyen számítógép és internet

Fotó: Gordon Eszter
A könyvtárosok és könyvtárlátogatók nélkül nincs igazi értéke a milliós támogatásoknak - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 40. Vándorgyűlésének megnyitóján, Szombathelyen. A háromnapos rendezvény alatt átfogó és hangsúlyos elemzést kap a 21. század kreatív társadalmának könyvtára.
2008. július 24.

Hiller István átadta a Fitz József-könyvdíjat

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Szombathelyen a Könyvtárosok 40. Vándorgyűlésén átadta a Fitz József-könyvdíjat. Ezzel a díjjal a könyvtárosok szavazatai alapján azokat a könyveket jutalmazzák, amelyek az elmúlt időszak könyvtári gyarapodásának keresett, várt, értékes kötetei voltak.
2008. július 24.

Újabb egyeztetés az iskolafenntartó egyházak és a kormány szakértői között

Az egyházi oktatási intézmények kiegészítő támogatását szabályozó kormányrendelet tervezetéről a mai napon is egyeztetést tartottak az iskolafenntartó egyházak és a Kormány szakértői.
2008. július 21.

Elhunyt El Kazovszkij Kossuth-díjas képzőművész

El Kazovszkij
El Kazovszkij Kossuth-díjas képzőművész, a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja életének 59. évében 2008. július 21-én elhunyt.
2008. július 21.

Az Oktatási Hivatal közleménye a Montessori Iskola érettségi vizsgájával kapcsolatos vizsgálatról

A Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola idei érettségi vizsgájával kapcsolatban három szülő az Oktatási Hivatalnál korábban bejelentéssel élt - kifogásolva a lebonyolítás körülményeit és az intézmény működését.
2008. július 21.

Hiller István: "A magyar filmtámogatási programról vita nélkül hozta meg döntését az Európai Bizottság"

"A magyar kulturális diplomácia egyik legnagyobb sikere, hogy 2008. július 16-án az Európai Bizottság vita nélkül fogadta el az állami támogatással járó magyar filmszakmai programot" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2008. július 17.

Hiller István: "Ünnep, ha a világ fiatal tudósai megtisztelik Magyarországot"

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Néprajzi Múzeumban köszöntötte a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia résztvevőit. Vasárnap óta hatvannyolc ország legjobb fiatal vegyészei versenyeznek Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
2008. július 15.

Egyeztetés az egyház-finanszírozás rendezéséről

Az egyház-finanszírozás közép- és hosszú távú rendezéséről kezdtek egyeztetést a kormány, illetve a katolikus, református és evangélikus egyház, valamint a MAZSIHISZ szakértői.
2008. július 14.

Mit jelent a természetismeret tárgy fogalma?

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárának, Arató Gergelynek a kezdeményezésére - a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai pedagógiai szervezetek, a felsőoktatási intézmények bevonásával - munkacsoport jött létre, amelyik az év végéig teszi le javaslatait a természettudományos oktatás fejlesztéséről.
2008. július 10.

Olimpia Budapesten - hatvannyolc ország legjobb fiatal vegyészei versenyeznek

Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendezik meg a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát - 2008. július 12-e és 21-e között. Hatvannyolc ország négy-négy fős csapata, kísérőikkel együtt mintegy ötszáz vendég érkezik a versenyre. A budapesti Nemzetközi Kémiai Diákolimpia fővédnökei: Sólyom László köztársasági elnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Oláh György Nobel-díjas kémikus. A diákolimpia elnöke: Szepes László, az ELTE professzora. A rendezvény szervezésében részt vesz a centenáriumát ünneplő Magyar Kémikusok Egyesülete is.
2008. július 8.

Budapesten és Pécsett tárgyal a török kulturális miniszter

Ma délután érkezik Budapestre Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására. A miniszterek a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősítéséről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program kapcsán Pécs és Isztambul együttműködéséről tárgyalnak.
2008. július 3.

Az OKM reagálása az Alkotmánybíróság közoktatási törvényről szóló határozata kapcsán

A közoktatásról szóló törvény három rendelkezését támadták meg az Alkotmánybíróság előtt.
2008. június 30.

Befejeződtek az érettségi vizsgák

A mai napon, június 27-én, véget értek a 2008-as év tavaszi vizsgaidőszakának érettségi vizsgái. Ebben a vizsgaidőszakban mintegy 125 ezer diák több mint 446 ezer vizsgát tett le az egyes tárgyakból - az általuk választott - közép- vagy emelt szinten.
2008. június 27.

Irodalmi emlékházak reneszánsza

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz év 2008 jegyében 120 millió forint összértékben hirdette meg az "Irodalmi emlékházak reneszánsza" meghívásos pályázatot, amelynek keretében az intézményekben élményközpontokat hoz létre, elősegíti az iskolák és az emlékházak hatékonyabb együttműködését, támogatja a köréjük szerveződő kulturális rendezvényeket, táborokat.
2008. június 27.

Hiller István részt vesz az V. Finnugor Világkongresszuson

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Sólyom László köztársasági elnök úr delegációjának tagjaként részt vesz az V. Finnugor Világkongresszuson az oroszországi Hanti-Manszijszk városában 2008. június 28-a és 30-a között.
2008. június 27.

Már csak a tárgyak a régiek a makói József Attila Múzeumban

Alfa program a múzeumokért
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa programjának 54 millió forintos támogatásával újult meg a makói József Attila Múzeum és állandó kiállítása. A "Küzdelmes Évszázadok" című új tárlatot Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke nyitja meg 2008. június 26-án 16 órakor.
2008. június 26.

Hiller István: "A szaktárca és a szakma egyezséget kötött a pedagógusok jobb megbecsüléséért"

A pedagógusok nagyobb társadalmi megbecsüléséért, a pedagógus hivatás presztízsének növeléséért - az Új Tudás Program részeként - megállapodást írt alá az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet.
2008. június 25.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok