2023. március 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Elhunyt Liskó Ilona oktatáskutató

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel értesült arról, hogy Liskó Ilona, a Felsőoktatási Kutatóintézet volt igazgatója, szociológus, oktatáskutató 2008. június 24-én elhunyt.
2008. június 24.

Eredményesek a tárgyalások az internetszolgáltatókkal

Az OKM reagálása a Napi Gazdaság "Milliárdos állami támogatás fesztiváloknak" címmel megjelent cikkére.
2008. június 24.

Szenzációs siker volt a Múzeumok Éjszakája Fotógaléria

Fotó: MTI
Újabb rekord dőlt meg az idei Múzeumok Éjszakáján, hiszen idén több mint 330 ezren vettek részt a programokon országszerte. Ráadásul ez a látogatói szám csak előzetes adat, hiszen még mindig folyamatosan érkeznek be a jelentések a minisztériumba.
2008. június 23.

Az Educatio Kht. válasza a PSZ közleményére

A kétszintű érettségit kiszolgáló informatikai rendszer 2005-től működik. Az iskolai rendszerkezelők és felhasználók visszajelzései szerint a folyamatos fejlesztések következtében jól, eredményesen és a felhasználók igényeit kiszolgálva biztosítja az érettségi adminisztrációjának elvégzését.
2008. június 19.

Hiller István: "Idén a határokat is átléptük" - Múzeumok Éjszakája 2008-ban

"A közönség az elmúlt években megszerette ezt a rendezvényt, és várja ezt a szombatot" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakája idei programjait bemutató sajtótájékoztatón.
2008. június 19.

100 tehetséges kisdiák utazik Szlovákiába az OKM támogatásával

Fotó: Gordon Eszter
"Kodály álma, hogy legyen a zene mindenkié, a gyermekek és a kórusok által valósulhat meg leginkább" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki személyesen kívánt jó utat az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kórusának, amely három napos tanulmányi kirándulásra indult Szlovákiába. A 100 fős gyermekkórus a tárca Kodály országa című rendezvénysorozatán nyerte el a lehetőséget arra, hogy felkeressék Kodály Zoltán életének fontos helyszíneit.
2008. június 19.

Jövő csütörtökön kezdődik a "Check the Gate" első londoni magyar filmfesztivál

Fotó: Gordon Eszter
"Eljött a magyar film egy új időszakának kezdete. Ez a fesztivál és az új magyar filmtörvény egyaránt kínál új lehetőséget a szakmának, a gazdasági szereplőknek, a nézőknek és a magyar kultúrának" - mondta Csák Ferenc államtitkár a "Check the Gate" filmfesztivál budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. június 18.

Az OKM közleménye Takács Imrének, az Iparművészeti Múzeum korábbi főigazgatójának munkajogi helyzetéről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Sajtóirodája Takács Imrének, az Iparművészeti Múzeum korábbi főigazgatójának munkajogi helyzetéről az alábbi tájékoztatást adja.
2008. június 18.

Hiller István: "Több mint 185 millió forintos támogatás jut a diákok kulturális szabadidős tevékenységére a Reneszánsz Évben"

Fotó: Gordon Eszter
Óriási érdeklődéssel, összesen 2258 beérkezett versenymunkával és 1 milliárd 63 millió forint elnyert támogatási összeggel zárult a Reneszánsz Év 2008 pályázatainak első féléve - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Szerinte a közkultúrát támogató tematikus pályázatok közül az egyik legfigyelemreméltóbb a Reneszánsz túrák pályázat. Országszerte több mint 45 ezer diák kel útra, és osztálykirándulással egybekötött múzeumi látogatásokon ismerkedik meg Magyarország reneszánsz emlékhelyeivel.
2008. június 16.

Hiller István: "Megállapodtunk a vezető internet-szolgáltatókkal"

Fotó: Gordon Eszter
"Tanulságos és sikeres tárgyalássorozaton vagyunk túl" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnökével, Bölcskei Imrével a kultúratámogatási alternatívák lehetőségeiről folytatott párbeszédük eredményeként egy szándéknyilatkozatot írt alá. A tárca a közeljövőben ennek szellemében állapodik meg majd egyenként a szolgáltatókkal a konkrét együttműködésről.
2008. június 12.

Katona József produkciós pályázat

A Katona József produkciós pályázat hatása a 2007-2008-as évad repertoárján már szembeötlően éreztette hatását: az ország kőszínházaiban estéről estére kortárs magyar szerzők darabjai közül választhatott a közönség. A 2008-as kiírás a teljes színházi spektrum számára kínált lehetőséget, és idén is kiemelten ösztönzi a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító eredeti drámák megírását és színrevitelét.
2008. június 10.

Az Új Tudás Program újabb sikere: az Országgyűlés megszavazta a Nemzeti Tehetség Programot

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium örömmel értesült róla, hogy hétfő délután a Parlament 230 igen szavazattal, 62,5 százalékos többséggel megszavazta az „Új Tudás” egyik kiemelt programelemét, a Nemzeti Tehetség Programról szóló javaslatot.
2008. június 10.

Oktatási Hivatal közleménye: a 2008. évi írásbeli érettségi rendben lezajlott

A magyar írásbeli érettségihez jogszerű és ésszerű időn belül és túl semmilyen kifogás nem érkezett, a Magyar Nemzet cikkében megszólaló személyektől sem.
2008. június 10.

Pulitzer Szülővárosának Díja – 2008.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter fővédnökként kétmillió forinttal támogatja az idén Pulitzer Szülővárosának Díj adományozását. A diákújságíróknak szóló pályázatot Buzás Péter, Makó polgármestere és Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke a miniszterrel közösen hirdette meg.
2008. június 9.

Elhunyt Sánta Ferenc

Elhunyt Raksányi Gellért
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megrendüléssel tudatja, hogy pénteken, életének 81. évében elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író.
2008. június 7.

Osztrák-magyar egyeztetés a bolognai folyamat 2010-es ünnepi eseményéről, miniszterek találkozójáról

Közelmúltban Magyarország Ausztriával közösen elnyerte a - 46 országot átfogó, az egységes Európai Felsőoktatási Térség megteremtését célzó - bolognai folyamatot megkoronázó 2010-es ünnepi esemény, az európai miniszteri találkozó megrendezésének jogát. A részletekről egyeztetett kedden Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár, aki Johannes Hahn osztrák tudományügyi miniszter meghívására utazott az osztrák fővárosba.
2008. június 6.

Több mint 100 millió forintos oktatási program az energiatudatosságért

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungaria Zrt. Igazgatótanácsának elnöke és Klaus Hammer, az E.ON Földgáz Igazgatótanácsának elnöke hároméves együttműködési megállapodást írt alá oktatási programról.
2008. június 6.

Aláírták a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa programról az együttműködési megállapodást

Fotó: Gordon Eszter
"A program megvalósulása célegyenesbe ért" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki Tasnádi Péterrel, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterével aláírta az együttműködési megállapodást a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításával kapcsolatos feladatokról. Egyúttal új megbízást adtak át a Művészeti Tanács tagjainak.
2008. június 5.

Hiller István megnyitotta a Biztonságos iskoláért konferenciát

Fotó: Gordon Eszter
Az esemény megnyitóján a miniszter bejelentette, hogy a tárca jövőre 15 milliárd forint pluszforrást biztosít közoktatási tartalomfejlesztésre. A tordasi iskolaigazgató kinevezésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Hiller István arra kérte az érintett önkormányzatokat, vizsgálják felül az iskolaigazgató kinevezését.
2008. június 5.

Törvénymódosítás az esélyegyenlőség növeléséért és a pedagógusok munkájának elismeréséért

A Parlament által tegnap elfogadott törvénymódosítás megteremti a jogi kereteket ahhoz, hogy minden gyermek, minden tanuló lehetőséget kapjon a sikeres iskolakezdéshez és az iskola sikeres befejezéséhez.
2008. június 3.

Koordinációs szakállamtitkár az OKM-ben

Az oktatási és kulturális miniszter előterjesztésére a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke 2008. június elsejei hatállyal Balogh Gyulát az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkárának nevezte ki.
2008. június 2.

Hiller István is elfogadta az Európa Kulturális Fővárosa programot

"A mai napon aláírtam a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt 2010-re vonatkozó programtervezetét" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kormányszóvivő tájékoztatón. A 2009-es "felvezető év" és a 2010-es év kulturális programjait bemutató koncepció elfogadásával lehetővé vált a kormány és Pécs város közötti módosított szerződés aláírása is.
2008. május 26.

Elhunyt Raksányi Gellért

Elhunyt Raksányi Gellért
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal tudatja, hogy életének 83. esztendejében elhunyt Raksányi Gellért Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze, a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze.
2008. május 21.

Új államtitkár az OKM-ben

A Miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársaság Elnöke 2008. május 20-i hatállyal Csák Ferencet az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárának nevezte ki.
2008. május 20.

Hiller István: "A Reneszánsz Éve a tudomány éve is Magyarországon"

Fotó: Gordon Eszter
A "Mátyás király - Magyarország a reneszánsz hajnalán" című nagyszabású nemzetközi konferenciát Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. A magyar tudományos élet kiemelkedő jelentőségű eseményén három kontinens 12 országából 99 előadó vesz részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Reneszánsz Év keretében. Évtizedek óta nem rendezett magyarországi egyetem hasonló nagyságrendű tudományos találkozót. A reneszánsz korszak legkiválóbb kutatóinak részvételével zajló ötnapos konferencia jelentős mértékben hozzájárul a jelen innovatív, kezdeményező tudományos életének fellendítéséhez, és kibontakozási lehetőséget biztosít új kutatási irányok kialakításához.
2008. május 20.

Reneszánsz Év - 220 millió digitalizálásra

Reneszánsz Év - 2008
Rendkívüli örömmel fogadta a szakma a Reneszánsz Év - 2008 keretében és szellemiségében meghirdetett Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázatot, amelyen 48 könyvtár részesült összesen csaknem 220 milliós forintos támogatásban. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak köszönhetően így olyan anyagok és tartalmak válnak hozzáférhetővé, amelyekhez eddig a széles közönség csak ritkán és nagy nehézségekkel juthatott hozzá.
2008. május 7.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok