2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Már 100 ezren látták a Reneszánsz Év - 2008 első kiállítását

A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás 100 ezredik látogatóját fogadta a Szépművészeti Múzeum. A szerencsés látogatót, Bús Ágnest Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Baán László, az intézmény főigazgatója köszöntötte és ajándékozta meg.
2008. április 29.

Tájékoztató a 2008. évi május-júniusi érettségi vizsgákról

2008. május 5-én, hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2007/2008. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Ez lesz a nyolcadik olyan vizsgaidőszak, amelyik a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. Május 5. és június 27. között a középiskolákban 1165 helyszínen 125.546 diák teszi le az érettségi vizsgát, amely 2005 óta kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat.
2008. április 29.

A reneszánsz tanulmányi pályázat nyertesei ellátogattak Mátyás korának helyszíneire

Fotó: Gordon Eszter
Az OKM által kiírt reneszánsz tanulmányút-pályázat nyertes diákjai és tanárai április 16-19. között végigjárták Hunyadi Mátyás korának fontos helyszíneit.
2008. április 25.

A Kormány nem támogatja a ruházati termékek járulékának bevezetését

A Kormány nem támogatja a "Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény" módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott a "Ruházati termékek bevonása a járulékkörbe" című képviselői módosító-javaslatot.
2008. április 23.

A fesztiválszövetségek támogatják az NKA-járulékbevételek módosításáról szóló törvényjavaslatot

A fesztiválok finanszírozásáról tartott ma sajtótájékoztatót Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára, Harsányi László, az NKA elnöke és Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára. A jelenlévő fesztiválszövetségek képviselői elmondták: teljes mellszélességgel támogatják az NKA-járulékbevételek módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvénymódosítás nyomán beérkező források lehetővé teszik, hogy mintegy 500 millió forinttal növekedjen a fesztiválok finanszírozására fordítható összeg.
2008. április 22.

Elhunyt Antal Imre

Életének 73. évében elhunyt Antal Imre Érdemes művész, televíziós műsorvezető. Temetéséről később intézkednek.
2008. április 15.

Hiller István a KDNP-vel is egyeztetett az Új Tudás Programról

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az "Új tudás - Műveltség Mindenkinek" kormányzati program politikai egyeztetését kezdeményezte a Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusaival is. A tárcavezető meghívását elfogadták a KDNP országgyűlési képviselői: Hoffmann Rózsa és Kuzma László.
2008. április 14.

Hiller István: "A miskolci mentalitás - maga a reneszánsz"

Hiller István oktatási és kulturális miniszter ma a Diósgyőri várban megnyitotta a Reneszánsz Év - 2008 miskolci rendezvénysorozatát, Miskolcon pedig felavatta a Lézerpont Látványtárat.
2008. április 11.

Nagyarányú fejlesztést hoz a Skanzen Örökség Program

Fotó: Gordon Eszter
2 milliárd 222 millió forint európai uniós és állami támogatásban részesül a Magyarország népi építészetét és életmódját bemutató szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként. A nagyarányú fejlesztést biztosító Skanzen Örökség Program szerződését közösen ellenjegyezte Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, illetve Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2008. április 4.

1 milliárd forint összértékben újabb pályázatok indulnak a Reneszánsz Évben

"A Reneszánsz Év nemcsak egy programsorozat - bár ilyen horderejű és átfogó kulturális évadot még nem szervezett a minisztérium -, hanem számos nagy fejlesztés is elindul országszerte a reneszánsz gondolat jegyében" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter még az Év megnyitóján. A tárca a Reneszánsz Év - 2008 költségvetéséből a színvonalas megemlékezések és programok mellett 2,6 milliárd forintot biztosít kulturális fejlesztésre, mindenekelőtt a közművelődés és a művészetek külön támogatására.
2008. április 3.

Az iskola biztonsága - pedagógusaink és diákjaink biztonsága mindannyiunk közös érdeke

Az iskola biztonságával kapcsolatos javaslatok kidolgozására szakértői munkabizottságot hozott létre Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2008. március 27.

Hiller István: Több mint 29 milliárd forint jut művelődési házak felújítására, létrehozására

Fotó: Gordon Eszter
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetése ma Szekszárdon folytatódott. Hiller István oktatási és kulturális miniszter először itt tájékoztatta a megye közművelődési szakembereit, intézményvezetőit a programnak azon részleteiről, amelyek a közművelődés és a közkultúra fejlesztéséről szólnak.
2008. március 27.

Arató Gergely államtitkár Nagy Tibor Gyula-díjakat adott át

Nagy Tibor Gyula az Oktatási Minisztérium Magyar Ekvivalencia és Információs Központ vezetője és az Európai Unió országaiban működő hasonló központok által létrehozott Európai Nemzetközi Információs Központ elnöke volt. Utolsó kiemelkedő nemzetközi tevékenysége a közel 40 ország által aláírt, az oklevelek kölcsönös elismeréséhez kapcsolódó ún. lisszaboni egyezmény megszövegezésében való részvétele volt.
2008. március 26.

Védőnők, óvodapedagógusok is támogatják az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek programot

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Arató Gergely, a szaktárca államtitkára ma a Magyar Védőnők Egyesületével, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesületével, a fejlesztőpedagógusokat tömörítő Pozitív Országos Szakmai Egyesülettel és a Nevelési Tanácsadók Egyesületével vitatta meg az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program korai fejlesztésre vonatkozó fejezeteit.
2008. március 19.

Lezárult a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt régiós pályázatok első fordulója

„A pályázatokhoz kapcsolódva mintegy 540 pályázó (kistérségi társulások, fenntartók) felkérése alapján megközelítőleg 1000 településen készült Közoktatási Esélyegyenlőségi Helyzetelemzés” – közölte Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóság igazgatója.
2008. március 19.

Hiller István emlékplakettet kapott Szombathelyen, ahol ma folytatta az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program országos vitasorozatának mai állomásán, Szombathelyen, a Savaria Egyetemi Központban az „Intézményrendszer – mérés-értékelés” című szakmai konferencián tartott előadást.
2008. március 18.

A szülői szervezetek képviselői egyetértettek az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek Program céljaival

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára ma találkozott az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács (OSZÉT) tagjaival, és tájékoztatta őket az Új Tudás- Műveltség Mindenkinek Program elemeiről.
2008. március 14.

4x a reneszánszról

Fotó: Gordon Eszter
"A magyar múzeumok és nagykiállítások történetében egyedülálló összefogásként valósul meg a »4x a reneszánszról« kiállítás-sorozat" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a "4x a reneszánszról" nyitótárlatának - Csillag a Holló árnyékában - sajtótájékoztatóján az Országos Széchényi Könyvtárban.
2008. március 13.

Hiller István: Megmarad az átjárhatóság a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazás után rögtön összehívta a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy megvitassák a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseit. A szakmai fórum mai tanácskozásán a szaktárca vezetője megerősítette: a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban érintett szakmai és érdekképviseletei szervezetek konszenzusos megállapodásra jussanak a felsőoktatás finanszírozása kapcsán. A miniszter kiemelte: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához.
2008. március 12.

Hiller István: Elindult az Arts and Business magyarországi megvalósítása

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a KOGART Házban bejelentette: az OKM megállapodást kötött a KOGART Alapítvánnyal a Kortárs Művészeti Gyűjtemény közös támogatásáról.
2008. március 11.

Március 20-ig pályázhatnak önkormányzati és nem önkormányzati fenntartók nemzetiségi feladatok ellátására

A költségvetési törvény idén is biztosít az önkormányzati intézményfenntartók számára 1 milliárd 100 millió forintot nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokra. Ezt az összeget az Oktatási és Kulturális Minisztérium a tavalyihoz hasonlóan kiegészíti a nem állami fenntartók számára. Az igénylések benyújtásának a határideje 2008. március 20.
2008. március 10.

Hiller István a Kollégiumi Szövetséggel egyeztette az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium széleskörű társadalmi vitára bocsátotta az Új tudás - Műveltség Mindenkinek programot.
2008. március 7.

A fejlesztési részhozzájárulás (FER) a felsőoktatás színvonalát szolgálja

A magyar felsőoktatás előtt álló legfontosabb cél a színvonal emelése. Az elmúlt másfél évtizedben négyszeresére emelkedett a hallgatói létszám Magyarországon. Míg az 1990-es évek elején 100 ezer hallgató járt a magyar főiskolákra és egyetemekre, addig a 2007-2008-as tanévben számuk megközelíti a 400 ezret. A mennyiségi változás szükséges volt, de a jövő a minőségről, a színvonalról kell, hogy szóljon.
2008. március 6.

Hiller István: "Az infrastrukturális beruházásoknak a hallgatók tehetségét kell szolgálniuk, mert a felsőoktatás immáron a színvonalról szól

Fotó: Gordon Eszter
Az oktatási és kulturális miniszter a gödöllői Szent István Egyetem diákotthona felújított épületeinek mai avatásán dicsérte a diákok tehetségét és a professzorok felkészültségét. Úgy fogalmazott: "A hallgatók, mint a nyitott világ alkotó értelmiségének tagjai ezzel a tehetséggel és felkészültséggel a legjobbak lehetnek."
2008. március 5.

Reagálás Pokorni Zoltán sajtótájékoztatójára

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján április elején lehet biztosat mondani a felsőoktatási felvételi eljárásban ténylegesen résztvevők számáról.
2008. március 4.

Szegregáló iskolák nem kaphatnak uniós fejlesztési pénzeket

Miskolc önkormányzata a fejlesztési pénzeket a perekben nem érintett iskolák számára pályázza meg – reagált Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának vezetője az Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekeknek Alapítvány megkeresésére.
2008. március 4.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok