2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közleménye a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság nem kormányzati szervezetek által delegált tagjainak választási eljárásáról

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság nem kormányzati szervek által delegált tagjainak megbízatása 2011. február 26-án lejár. A KKB-ről szóló kormányhatározat szerint a tárcának kötelező közleményt kiadnia hatvan nappal a delegált tagok megbízatásának lejárta előtt, melyben felhívja a szervezetek figyelmét az újbóli delegálási igény bejelentésére.
2010. december 28.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár karácsonyi üdvözlete

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár karácsonyi üdvözlete
Kedves Gyerekek, szeretve tisztelt Tanártársaim!
 
Karácsony üzenete a szívhez, a lélekhez szól. Az igazi ünnep akkor kezdődik, amikor az ember túllép önös vágyain, s megtapasztalja az adni tudáson át a szeretet erejét.
A szeretet az egyetlen olyan energia, amely dacolva a fizika törvényeivel kifogyhatatlanul árad a világban.
2010. december 22.

Átadták az idei Kármán Tódor-díjat

A Kármán Tódor-díjat 2010. december 22-én tizedik alkalommal adták át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.
2010. december 22.

47 milliárd forintos adósság

A harmadik negyedévre vonatkozóan is kitöltötte és visszaküldte a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a fekvőbeteg ellátó intézmények mindegyike a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának a kérésére.
2010. december 21.

Enciklopédia a magyar sportról

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára az esemény egyik díszvendégeként részt vett azon a sajtótájékoztatón ahol a Pannon Enciklopédia sorozat Magyarország Sportja című kiadványát mutatták be.
2010. december 20.

Új drogstratégiára van szükség

A kormány politikája szemlélet- és irányváltást is jelent az elmúlt évekhez képest. Ennek része az új drogstratégia, mely a megelőzésen, a családok megerősítésén, az iskolai nevelésen, a tanárok tekintélyének visszaállításán, a fiatalok támogatásán, a bajbajutottak segítésén és a kábítószer-kereskedők elleni drasztikus fellépésen alapul. Ez képezi az alapját annak az új drogstratégiának, mely 2011 év végéig kerül kidolgozásra és ez lesz az alapja a kidolgozandó akciótervnek.
2010. december 20.

Elkészült az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezete

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elkészítette az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezetét – jelentette be Szócska Miklós államtitkár december 20-án. Mint mondta, az ágazat vezetése ebben az esetben is szakított a korábban megszokott parancsvezérelt egészségpolitikával, s tabukat ledöntve az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és civil szervezetekkel. Az eredmény jól példázza azt, hogy az egészségügy jelenlegi helyzetében, nehéz problémák kezelésében is csak a párbeszéd hozhat megoldást.
2010. december 20.

Karácsonyi ünnepség a NEFMI-ben

Ma 18 órakor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium karácsonyi ünnepséget rendez 120 hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő gyermek számára. A rendezvényen a Magyar Cirkusz és Varieté növendékei adnak műsort.
2010. december 20.

Dr. Réthelyi Miklós beszédet mondott a pécsi Kodály Központ avatásán

Fotó: Kultúra.hu
December 15-én Pécsett látványos gálaműsor keretében átadták a 6 milliárd forintból épült Kodály Zoltán Koncert- és Konferenciaközpont, mely az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik legnagyobb beruházása. Az ünnepélyes avatón részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs polgármestere.
2010. december 17.

Tárgyalások az Eurotransplanthoz való csatlakozásról

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós a mai napon újabb egyeztetést tartott a transzplantációt érintő kérdésekről, a szabályozott nemzetközi szervcserék lebonyolításának intézményi lehetőségeiről az érintett szakmai szervezetekkel.
2010. december 16.

Megkapják az elmaradt normatívát a nem állami, nem önkormányzati fenntartású, valamint egyházi közoktatási intézmények

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezelésében lévő közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás előirányzatát az előző kormány tudatosan alultervezte, ezért a jogutód minisztériumnak az eredeti költségvetési előirányzat túllépését kellett engedélyezni. Az erről szóló jóváhagyást a tárca augusztusi kezdeményezésére a kormánytól a 1228/2010. (XI. 8.) számú határozatával megkapta.
2010. december 15.

A minőség javítása közös érdek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága három alkalommal folytatott egyeztetető tárgyalást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának delegációjával az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.
2010. december 15.

Megújul a szakmai kollégiumi rendszer

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága megújítja a szakmai körökben sokat vitatott egészségügyi szakmai kollégiumokat. Az átalakítás célja egy megbízhatóan működő egészségügyi struktúra létrehozása, amelyhez elengedhetetlen, hogy a szakmai testületek megválasztásának és összetételének legitimitását, valamint a testület által adott állásfoglalások megalapozottságát az orvostársadalom elfogadja.
2010. december 15.

A 2011. évi felsőoktatási felvételi eljárások

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
A 2011. évi első felvételi eljárásra, a keresztféléves képzésekre októberben megjelent a felvételi tájékoztató, beérkeztek a jelentkezések. A 2011 szeptemberében induló képzésekre vonatkozó felvételi tájékoztatók a jogszabályi előírások alapján, a mai napon megjelentek, papír alapon és az interneten is elérhetők.
2010. december 15.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta a Népművészet Mestere-díjakat

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta a Népművészet Mestere-díjakat
2010. december 14-én a budapesti Hagyományok Házában átadták a Népművészet Mestere díjakat. Az ünnepségen részt vett Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Dr. Jávor András közigazgatási államtitkár és Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója. A kormány rendelete alapján a kulturális miniszter által felkért szakmai bizottság azokat jutalmazta, akik a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el és a fogásokat megőrizve, tanítványoknak továbbadva őrködnek nemzeti értékeink, hagyományaink felett.
2010. december 15.

Jelölés a Nemzet Sportolója címre

A sportról szóló 2004. évi I. törvény 62. § (1) bekezdése értelmében a Kormány „Nemzet Sportolója” címet és ezzel járó életjáradékot biztosíthat tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért olyan sportoló számára, aki aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.
2010. december 15.

Életet menthetünk - közös felelősségünk

A tél beköszönte sok embertársunk számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben azonban a hajléktalanok a legvédtelenebbek. Az elmúlt évek keserű tapasztalata, hogy sok esetben a kihűléses halálesettel végződő tragédiák megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel.
2010. december 14.

Megkezdte működését a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecseren

Megkezdte működését a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecseren
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter avatta fel a devecseri rendelőintézet azon új részét, ahol az októberi vörösiszap-katasztrófa hatása által érintett települések lakói jelentkezhetnek különféle szűrővizsgálatokra. Ezek elvégzésében az Ajkai Kórház laboratóriumi hátterével, a Máltai Szeretetszolgálat pedig egy tüdőszűrést végző szűrőbusz beállításával működik közre.
2010. december 14.

Jövőre online jelenthetnek a háziorvosok

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága prioritásként tekint az alapellátásra, ezért Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök a mai napon konzultációra hívta a felnőtt és a gyermek háziorvosokat.
2010. december 14.

Ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

Ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia
A magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma, a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) 2010. december 11-én, Budapesten tartotta idei második ülését, amelyen 9 régióból 45 szervezet képviselője vett részt.
2010. december 13.

Az alapelvekben nincs vita a rektorokkal

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) 12 oldalas véleményt juttatott el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.
2010. december 11.

A HÖOK-kal egyeztetett az Oktatásért Felelős Államtitkárság

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága – immáron harmadik alkalommal – egyeztető tárgyalást folytatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának delegációjával az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.
2010. december 9.

2011 januárjában indul a Márai-program

2011 januárjában indul a Márai-program
Jövő év januárjában indul az egymilliárd forintos keretből finanszírozott Márai-program, amelynek célja, hogy az irodalmi és ismeretterjesztő művek kiadását, forgalmazását és könyvtári jelenlétét támogassa, jelentette be csütörtökön Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának elnöke.
2010. december 9.

Hálózati tanulásért díj: 2010-ben osztották ki először

Az egész életen át tartó tanulásra vonatkozó magyar stratégia elfogadásának 5. évfordulójára idén a Tempus Közalapítvány – az Európai Bizottság támogatásával – díjat hozott létre olyan Magyarországon aktívan és eredményesen működő, az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos hálózatok támogatására, amelyek más hazai kezdeményezések számára is példaértékűek lehetnek.
2010. december 9.

Az Országos Mentőszolgálathoz kerül a betegszállítás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága tervei szerint még az idén kihirdetik a betegszállításról szóló 19/1998. NM rendelet módosítását a közigazgatási egyeztetéseket követően, jelentette be Dr. Beneda Attila, az ágazat kabinetfőnöke a mai napon megtartott országos betegszállító konferencián.
2010. december 9.

A kormány 2011-ben másfélszeresére növeli a sport támogatását

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kormány a 2011. évi költségvetésben több mint másfélszeresére növeli az idei 16 milliárd forintos, sportcélokra fordítható állami keretet.
2010. december 9.

Szőcs Géza átadta az idei Hermész-díjat a Ráday Könyvesháznak

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár december 7-én átadta a budapesti Ráday Könyvesháznak a minőségi, kiemelkedő színvonalú könyvesboltokat elismerő idei Hermész-díjat.

2010. december 8.

Hoffmann Rózsa ismertette a PISA 2009 vizsgálat eredményeit

Hoffmann Rózsa ismertette a PISA 2009 vizsgálat eredményeit
2010. december 7-én a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatón ismertette a PISA 2009 vizsgálat eredményeit. A kutatásról Balázsi Ildikó, az Oktatási Hivatal közoktatási mérés-értékelési osztály vezetője, és Dr. Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet vezetője adott részletes tájékoztatást, kiemelve a magyar vonatkozású adatok változásait.
2010. december 7.

Tájékoztató a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény 94. § (1) f. bekezdése, továbbá a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 23/2004. (VIII.27.) OM rendelet 18. § (2) bekezdése alapján felhívja a tankönyvkiadók és tankönyvforgalmazók figyelmét arra, hogy megjelent a nemzeti erőforrás miniszter 13/2010. (XI. 25.) NEFMI rendelete a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról a Magyar Közlöny 2010. november 25-i 179. számában.


A rendelet letölthető itt (PDF)!

2010. december 6.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok