2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Értékelvű lesz a közoktatás, a pedagógus pálya megbecsültebbé, kiszámíthatóbbá válik

Értékelvű lesz a közoktatás, a pedagógus pálya megbecsültebbé, kiszámíthatóbbá válik

Elkészült az új közoktatási és a pedagógus életpálya-modell koncepciója. A vitairatnak szánt, a mai napon a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján közétett tervezetet Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár és Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár mutatta be.

2010. december 3.

A pedagógusok életpálya-modellje törvénykoncepció

A vitairatnak szánt, 2010. december 3-án közzétett pedagógus életpálya-modell koncepcióhoz az Oktatásért Felelős Államtitkárság december 30-ig az eletpalya.koncepcio@nefmi.gov.hu e-mail címre várja a szövegszerű, tényleges javaslatokat.
2010. december 3.

Az új közoktatási törvény tervezetének vitaanyaga

A vitairatnak szánt, 2010. december 3-án közzétett közoktatási koncepcióhoz az Oktatásért Felelős Államtitkárság december 30-ig a kozoktatas.koncepcio@nefmi.gov.hu e-mail címre várja a szövegszerű, tényleges javaslatokat.
2010. december 3.

"Segítő Vásárlás" – Kiállítás és vásár a Millenárison

'Segítő Vásárlás' - Kiállítás és vásár a Millenárison

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. december 3-4-én, a Millenárison útjára indítja a Segítő Vásárlást, a fogyatékossággal élők által gyártott termékek kiállítását és vásárát. E név és a logó arról tájékoztat, hogy az adott termék kézzel készült, magyar eredetű, és megvásárlásával a fogyatékossággal élőket segítjük. A Segítő Vásárlás célja, hogy támogassa a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek foglakoztatását, segítse társadalmi beilleszkedésüket, és hogy hozzájáruljon a társadalmi szolidaritás megerősítéséhez.
2010. december 1.

Dr. Tamási Judit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2010. december 1-jén az eddigi megbízott elnököt, dr. Tamási Juditot nevezte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökévé.
2010. december 1.

Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a "Magyar Vadak" kiállítást

Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a 'Magyar Vadak' kiállítást
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár november 30-án, kedd este Brüsszelben megnyitotta a „Magyar Vadak” című kiállítást, amelyen tizenkét magyar festő 1904 és 1914 között készült ötven alkotása látható.
„A közös kulturális és művészeti gyökerek tették lehetővé, hogy a magyar fauvizmus gyakorlatilag a franciával egy időben jött létre” – mondta Szőcs Géza a kiállítás megnyitóján, a brüsszeli városházán.
2010. november 30.

Szőcs Géza a testőrírókat bemutató kiállítást nyitott meg Bécsben

A XVIII. századi testőrírókat bemutató kiállítást nyitott meg Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár hétfőn Bécsben, a Királyi Magyar Nemesi Testőrség egykori Gárdapalotájában.
2010. november 30.

Rendkívüli közlemény a tanárok védelmében

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság megdöbbenéssel értesült arról, hogy egy 17 éves püspökladányi diák trágár szavakkal szidalmazta, majd ököllel többször megütötte tanárát. Az államtitkárság mélységesen elítéli a történteket.
2010. november 30.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár az idei "Év Könyvtára"

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az Értékelő Bizottság javaslata alapján – melynek tagjait a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a tárca könyvtári szakterülete delegálta – az „Év Könyvtára 2010” kitüntető címet az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak adományozta.
2010. november 29.

A "Százforintos akcióban" adakozó iskolák névsora

A november 28-ikai átadással lezárult a „Százforintos akció”, az adománygyűjtésre megadott számlaszám a mai naptól megszűnik. Az adakozó iskolák listáját ezennel közzétesszük.
2010. november 29.

Kedves Gyerekek, Tisztelt Kollégák! - Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár köszönőlevele az adakozóknak

Kedves Gyerekek, Tisztelt Kollégák! - Hoffmann Rózsa oktatásét felelős államtitkár köszönete az adakozóknak
Ahol nagy a szükség, közel a segítség – tartja a mondás. A devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi gyermekek és családjaik bizonyára nem gondolták, hogy sok százezer iskolás egy emberként melléjük állva nyújt segítséget, vigaszt tragédiájukban.
A vörösiszap katasztrófa után meghirdetett "Százforintos akcióban" a soha nem látott összefogás eredményeképpen az ország iskoláiban több mint 73 millió forint gyűlt össze, amely advent első vasárnapján eljutott a vörösiszap-katasztrófa áldozataihoz.
2010. november 28.

Adományozó ünnepség az iszapkatasztrófa károsultjaiért

Adományozó ünnepség az iszapkatasztrófa károsultjaiért

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat november 28-án közös adventi ünnepséget tartott. A devecseri művelődési házban bejelentették, hogy sikerrel zárult a „Százforintos gyűjtőakció”, melynek keretében magyarországi iskolások 73 millió forintot gyűjtöttek össze a vörösiszap-katasztrófában károsult családok részére.
2010. november 28.

Sikeresen lezárult az "Ecsettel a gyermekekért" elnevezésű jótékonysági aukció

Fotó: Koós-Lukács Tímea
A november 25-i jótékonysági árverésen a világ- és olimpiai bajnokok – köztük Szekeres Pál, a NEFMI sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára – festette kép és még 18 festőművész 29 alkotása került kalapács alá és talált jótékony tulajdonosára.
A 41 sportoló közreműködésével festett kép alkotói 480 (olimpiai, világbajnoki illetve Európa-bajnoki) éremmel büszkélkedhetnek és ennek értéke a licitálásban is megmutatkozott, hiszen az aukció képei között ez vitte a prímet: 400 000 forintért kelt el.
2010. november 27.

Újra három év lesz a gyermekgondozási segély

Újra három év lesz a gyermekgondozási segély, azaz a gyes - jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ez a hosszabbítás visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik, akik most gyesen vannak. Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg. A kormány visszaállítja azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, maximum hatórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.
2010. november 26.

Konzultáció a kórházigazgatókkal a Semmelweis Tervről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára ma délelőtt szakmai konzultációra hívta a kórházigazgatókat a Semmelweis vitairattal kapcsolatban. A megbeszélésen – amelyen több mint 120 kórházigazgató vett részt – többek között a vitairatról, a 27,5 milliárdos év végi mentőcsomagról, az átrendeződés feltételeit megteremtő törvények módosításáról, az egészségügy humánerőforrás problémájáról és a betegutak rendbetételéről is szó esett. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár rendszeres, negyedévenkénti konzultációt ígért a kórházigazgatóknak.
2010. november 26.

A felsőoktatási törvény koncepciójáról egyeztettek

A felsőoktatási törvény koncepciójáról múlt héten kezdett egyeztetést folytatta ma Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár és Pokorni Zoltán az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának elnöke.
2010. november 22.

Nyugdíjba mehetnek a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők

A családi adórendszer és a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának bevezetésén túl újabb kormányzati intézkedés ismeri el a dolgozó anyákat. Fontos ígéretét teljesíti a kormány a nők számára biztosított kedvezményes nyugdíjazás lehetőségének megteremtésével. Január elsejétől valamennyi nő számára 40 év munkaviszony után teljes összegű öregségi nyugdíj jár, ebbe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, legfeljebb 8 év időtartamban.
2010. november 22.

WADA Alapító Tanács-ülés Montrealban

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) Alapító Tanácsának tagjaként vett részt a testület ülésén Montrealban.
2010. november 22.

Megválasztották a MOB új elnökét

Schmitt Pál és Borkai Zsolt
Borkai Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. A MOB tisztújító közgyűlésén az 1988-ban olimpiai bajnoki címet szerzett tornász volt az egyetlen jelölt. A megjelent 147 MOB-tag közül 141-en szavaztak igennel, így Borkai Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság 15. elnöke, dr. Schmitt Pál utódja. A választás után Borkai Zsolt beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta.
2010. november 22.

Debreceni Kézműves Alapítvány: húsz éve a nemzeti kultúra szolgálatában

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte pénteken a Debreceni Kézműves Alapítvány, amely a régió egyik legjelentősebb tárgyalkotó népművészeti szervezeteként generációkon átívelve közvetítette a helyi hagyományokat a cívisvárosban és az Alföldön. Az ünnepségen Halász János parlamenti államtitkár mondott beszédet.
2010. november 20.

Réthelyi Miklós az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságával találkozott

A jövő évi magyar soros elnökségre való felkészülés jegyében az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága Budapesten folytatott tárgyalásokat csütörtökön és pénteken.
2010. november 19.

A belarusz nagykövet asszony látogatása Réthelyi Miklósnál

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Kálnoky-Gyöngyössy Márton közművelődésért felelős helyettes államtitkár társaságában ma délelőtt fogadta Kupchyna Alenát, a Belarusz Köztársaság nagykövetét és Shpakova Elena tanácsost.
2010. november 19.

Új uniós dokumentumokat fogadtak el a Sport Tanács ülésén Brüsszelben

Az Európai Unió Tanácsa az unió döntéshozó-jogalkotó szerve, a tagállamainak szakminisztereiből áll, és a tárgyalt témától függő összetételben ülésezik. Czene Attila a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács ülésén Brüsszelben a legjobb megoldások-gyakorlatok megismerését és alkalmazását sürgette.
2010. november 19.

Szőcs Géza Brüsszelben ismertette a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Brüsszelben felszólalt az Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának ülésén, a magyar delegáció vezetőjeként és az ülésen többek között ismertette kollégáival a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét.
2010. november 18.

Jelentősen rövidülhetnek a várólisták a legkritikusabb, jelenleg legnagyobb várólistával rendelkező területeken

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elsőként a jelenleg folyamatban lévő adósságrendezés keretében tesz lépéseket a várólisták csökkentésére.
2010. november 18.

"A ma gyermekei, a holnap esélyei"

A közelgő magyar EU-elnökség jegyében rendezték meg 2010. november 15-16-án Brüsszelben a “Gyermekek Európája” (“Europe del’Enfance”) címet viselő nemzetközi konferenciát. Az eseményen Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nevében Dr. Ágoston Zsuzsanna, a Gyámügyi Osztály jogi főreferense mondott beszédet.
2010. november 17.

A sajátos nevelési igényű tanulók után igényelhető tankönyvtámogatásban részesülő intézményfenntartókról

Közlemény az egyes sajátos közoktatási feladatok támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 17/2010. (III. 30.) OKM rendelet 1. §-a alapján.
2010. november 15.

Pokorni Zoltánnal egyeztetett a szaktárca

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban ma reggel 8 órai kezdettel másfél órás egyeztetést folytatott Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Dr. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, másfelől Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának elnöke, valamint munkatársai: Sió László és Béres István. Az egyeztetés tárgyát a bizottsági elnök által a sajtóban kezdeményezett felsőoktatási törvénytervezettel kapcsolatos vita képezte.
2010. november 15.

December elején juttatja az OEP a 27,5 milliárd forintot

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár december hónap első felében utalja azt a 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek, amelynek felhasználásáról október 18-án döntött a Parlament.
2010. november 15.

Az I. Ifjúsági Olimpia érmeseit köszöntötték

Az I. Ifjúsági Olimpia érmeseit köszöntötték
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára ünnepélyes keretek között köszöntötte az I. Ifjúsági Olimpián érmes helyezést elért sportolókat és edzőiket. A NEFMI Tükörtermében megrendezett eseményen az érmet nyert sportolók mellett a felkészítésben részt vevő edzők is miniszteri díszokleveleket vehettek át.
2010. november 12.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok