2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Kiemelkedő sikerek a nemzetközi diákolimpiákon

Kiemelkedő sikereket értek el a magyar diákok több tantárgyban is a nemzetközi diákolimpiákon. A magyar csapatok Nemzetközi Kémiai Diákolimpián 2 arany- és két ezüst-, a zágrábi Nemzetközi Fizikai Diákolimpián 3 arany- és két bronz-, a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián 2 ezüst-, 2 bronz-, Nemzetközi Matematikai Diákolimpián 2 arany-, 2 ezüst-, 1 bronz-, a Nemzetközi Filozófiai Olimpián 1 bronzérmet szereztek. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár szerint külön örömöt jelent, hogy a legtöbb elismerést a diákok a természettudományos tantárgyakból szerezték.
2010. július 30.

Állítsuk meg az engedély nélkül működő szociális szolgáltatók tevékenységét

A működési engedély nélkül szociális szolgáltatást nyújtó intézmények terjedésének megakadályozása érdekében a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete, a Szociális Klaszter, a Szociális Intézmények Országos Szövetsége, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete, továbbá a Magyar Szociális Szervezők Egyesülete ma közös nyilatkozatot fogadott el. Az eseményen részt vett Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára.
2010. július 30.

Felfüggesztett rendelet

Nem lép életbe az az előző kormány által hozott rendelet, amely értelmében augusztus elsejétől szigorodott volna a vezetői engedélyekhez előírt egészségügyi alkalmassági vizsgálat.
2010. július 30.

Közlemény a felsőoktatási felvételi ponthatárok megállapításáról

2010-ben több mint 140 ezer jelentkező volt az egyetemekre és a főiskolákra. Közülük a július 22-i döntés alapján 97 706 fő kezdheti meg a felsőfokú tanulmányait.
2010. július 23.

Múzeumok mindenkinek - Elindult az e-learning képzés

Mindenki számára elérhető e-learning oktatást indított el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK), amelynek segítségével bárki önállóan gyarapíthatja múzeumpedagógiai ismereteit, és számot is adhat tudásáról. Az egyes kurzusokat napi egy óra ráfordítással akár már két hét alatt is sikeresen teljesíthetik a hallgatók.
2010. július 23.

Napirenden a Kárpát-medencei oktatás

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor meghívására a mai napon előadást tartott Tusnádfürdőn a Napirenden a Kárpát-medencei oktatás című kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként.
2010. július 22.

Szócska Miklós a Magyar Kórházszövetség elnökségi ülésén

Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára és Dr. Cserháti Péter helyettes államtitkár július 20-án részt vett a Magyar Kórházszövetség elnökségi ülésén.
2010. július 20.

Sajtóközlemény az Országos Alapellátási Intézet Semmelweis napi ünnepségéről

Háziorvosokat és egészségügyi dolgozókat jutalmaztak Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) július 15-én megtartott Semmelweis napi ünnepségén. Az ünnepségen jelen volt Dr. Barnóczy Sándorné dr. Paller Judit országos tiszti főorvos asszony is. Az eseményre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban került sor. Miniszteri elismerésben részesültek azok a háziorvosok, akik kiválóan helytálltak az idei rendkívüli árvizek idején, valamint azok az orvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók, akik a háziorvosi praxisban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. Átadták a címzetes főorvosi elismeréseket is. Az egészségügy legrangosabb ünnepén összesen 57 szakember vehetett át elismerést.
2010. július 16.

Szócska Miklós fellép a hamisítás ellen

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkára határozottan fellép a hamisítás ellen. Az államtitkár a mai napon azonnali vizsgálatot kezdeményezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) nyolc Magyarországon forgalomban lévő potenciafokozó étrend-kiegészítő kapcsán.
2010. július 16.

Módosult a közoktatási törvény

Az Országgyűlés július 5-én elfogadta a közoktatási törvény módosítását, a szeptembertől életbe lépő változások rögzítik az évfolyamismétlés és a szöveges értékelés alkalmazásának feltételeit: ismét lehetőség lesz második év végén évfolyamismétlésre utasítani a diákokat, ha a nevelőtestület úgy ítéli meg. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára még jóval kinevezése előtt - május 28-án - országgyűlési képviselőként nyújtotta be a pedagógustársadalom többségének támogatását élvező javaslatát.
2010. július 5.

Oktatási szakszervezetekkel találkozott Hoffmann Rózsa

Köz- és felsőoktatási szakszervezetekkel találkozott Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár.
2010. június 25.

A magyar szellemi élet szolgálatában

Ötvenkilencedik alkalommal adták át a Magyar Örökség Díjakat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében

Ötvenkilencedik alkalommal adták át a Magyar Örökség Díjakat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, az ünnepséget Hámori József, a Magyar Örökség Díj bírálóbizottságának elnöke nyitotta meg. A díjjal korunk, valamint a XX. század első felének legjelentősebb magyar teljesítményeit jutalmazzák, évente négy alkalommal adják át.
2010. június 19.

Gróf Klebelsberg Kuno-mellszobrot avattak Budakalászon

Semmi sincs elveszve, ha ismét a tudás és a tanulás méltósága, a hivatás tisztessége és az alkotó hazafiság hatja át mindenapjainkat – idézte a két világháború közötti időszak legnevesebb kultúr- és tudománypolitikusa, egykori kultuszminiszter főbb elveit szombaton a budakalászi Klebelsberg Kuno-szobor avatása előtti beszédében Jókai Anna Kossuth-díjas író.
2010. június 19.

Árvízkárosult gyerekeket vár Zánka

Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós szociális államtitkár az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek zánkai üdültetéséről, az ezen a területen élő diákok tanévzárásáról, a mentésben és a kárelhárításban résztvevő karitatív szervezeteknek nyújtott rendkívüli támogatásról és az építész társadalom szolidaritási felhívásáról beszéltek első közös sajtótájékoztatójukon.
2010. június 11.

Rendkívüli tanévzárás az árvízzel sújtott településeken

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára azzal a kéréssel fordul az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőihez, hogy rendkívüli szünet elrendelésével, zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él, s az elmúlt napokban családjaikkal otthonaikból kitelepítések elszenvedőivé váltak. Az intézkedés indoklásaként hangsúlyozta: ebben a megrendítő helyzetben, ilyen zaklatott lelkiállapotban érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el.

2010. június 6.

A diákokat nem érheti hátrány

Diákot nem érhet hátrány a természeti katasztrófa miatt – jelentette ki Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára.

2010. június 6.

Tisztelt Ünneplő Pedagógusok! Kedves Kollégáim!

Első szavaimmal azokhoz a kollégákhoz szólok, akik ma is, ahogyan napok óta, természeti katasztrófák és viharkárok közepette állnak helyt számos településen, küzdenek az iskolákba, otthonokba betörő árvízzel, s mentik, védik tanítványaikat. Áldozatos kitartásukért, példamutató helytállásukért fogadják szívből jövő köszönetemet, hálámat!

2010. június 5.

Az OKM elmúlt egy évének szakmai tevékenysége

Beszámoló az OKM elmúlt évének szakmai tevékenységéről

Beszámoló a Bajnai-kormány idején (2009. április 16. - 2010. május) elvégzett legfontosabb, az OKM számára stratégiailag legkiemelkedőbbnek számító döntésekről, lépésekről (számszerűsíthető eredményekkel).
2010. május 14.

Felsőoktatási Minőségi Díj a Budapesti Gazdasági Főiskolának és a Budapesti Corvinus Egyetemnek

Fotó: Rudasy András
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Felsőoktatási Minőségi Díjat adományozott a Budapesti Gazdasági Főiskolának a minőségfejlesztés területén elért eredményeiért. A tárcavezető az elismerést pénteken adta át Sándorné Kriszt Évának, az intézmény rektorának. Felsőoktatási Minőségi Díjjal tüntették ki a Budapesti Corvinus Egyetemet is, a díjat Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár hétfő délután adta át Mészáros Tamás rektornak.
2010. május 7.

A PEDAGÓGUS 2010 kutatás eredményei

Összesen 3380 pedagógus vett részt abban a többszörösen újszerű felmérésben, amelynek megszervezéséről az oktatási és kulturális miniszter és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke állapodott meg korábban. A pedagógusok munkaidő-terhelésével kapcsolatos országos kutatás adatgyűjtése 2010 márciusában zajlott.
2010. május 7.

Hiller István: Szepessy Tibor újrateremtette az Eötvös Collegium szellemiségét

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Szepessy Tibor klasszika-filológusnak, irodalomtörténésznek köszönhető az Eötvös József Collegium szellemiségének újrateremtése. Ezt a tárcavezető a Szepessy Tibor - Válogatott tanulmányok című kötet bemutatóján mondta kedden, az Eötvös József Collegiumban.
2010. május 4.

Búcsú Hetey Katalintól

Hetey Katalin Kossuth-díjas szobrászművész 2010. április 25-én, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése május 20-án a Farkasréti temető Makovecz-termében lesz 14 óra 15-kor.
2010. április 27.

A kulturális örökség nem szorulhat határok,országhatárok közé

100419_104

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint közös kincsünk, a kulturális örökség nem szorulhat határok, országhatárok közé; határokon átívelő feladat az épített örökség, a műemlékek védelme. Ezt a tárcavezető a Műemléki Világnap alkalmából, a 150 éve született Möller István tiszteletére rendezett tudományos konferencián mondta hétfőn, Budapesten.
2010. április 19.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok