2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István átadta a kutató-elitegyetem minősítést és a Kiváló Egyetem címet

100416_128

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kutató-elitegyetem minősítést adományozott a Semmelweis Egyetemnek, a Szegedi Tudományegyetemnek, a Debreceni Egyetemnek, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek. „Kiváló Egyetem” miniszteri elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, továbbá a Pannon Egyetem. Az elismeréseket a tárcavezető Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével közösen adta át pénteken.
2010. április 16.

Elhunyt Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár

Popper Péter (fotó: MTI)
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel értesült arról, hogy életének 77. évében pénteken elhunyt Popper Péter hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa. Hiller István részvétét nyilvánította Popper Péter hozzátartozóinak.
2010. április 16.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzeti gyásznappal kapcsolatos közleménye

A Magyar Köztársaság Kormánya 2010. április 17-ét – az évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczyński, a Lengyel Köztársaság elnöke halála miatt érzett gyászában – nemzeti gyásznappá nyilvánította.
2010. április 14.

Hiller István átadta a Kultúra Magyar Városa címeket

Fotó: Gordon Eszter

A Kultúra Magyar Városa cím öt év alatt olyan tradícióvá vált, amely elismeri az elődök tevékenységét, ugyanakkor felhívás az utódoknak a folytatásra - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az átadó ünnepségen. A címet idén Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyerte el.
2010. április 13.

Továbbra is a jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló Program

Az Útravaló Programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást, és a források sem csökkennek 1,7 milliárd forintra. A jogszabályokban előírt visszafizetési kötelezettség a Magyar Nemzet állításaival ellentétben nem hatezer, hanem 20 000 diákból 29 tanulót érint. A diákok támogatásra való jogosultsága tanév közben szűnt meg.
2010. április 7.

Átadták a felújított nyírbátori Egyesített Nevelési-Oktatási Intézményt

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nyírbátori Egyesített Nevelési-Oktatási Intézmény felújítás utáni átadó ünnepségén csütörtökön a pedagógusok, a helyi önkormányzat, a képviselők és a kormány összefogásának sikerét emelte ki. A tárcavezető miniszteri elismerő oklevelet adományozott az intézmény igazgatójának.
2010. április 1.

Eger, Győr, Vác, valamint Ráckeve lett A Kultúra Magyar Városa idén

Eger
A Kultúra Magyar Városa címet idén a "Megyei jogú városok" kategóriájában Eger és Győr, a "Tízezer lakosúnál nagyobb városok" kategóriájában Vác, míg a "Tízezer lakosúnál kisebb városok" kategóriájában Ráckeve nyerte el. Az ünnepélyes díjátadó 2010. április 13-án lesz a Művészetek Palotájában.
2010. március 30.

Középkori okleveleket digitalizált az Országos levéltár

Fotó: Gordon Eszter
A modernizáció, a magyar középkor egy jelentős részének digitalizálása mutatja a fejlődést, de nem írhatja felül a klasszikus tudást; a kettő együtt él - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a középkori oklevelek internetes adatbázisának átadó ünnepségén hétfőn, a Magyar Országos Levéltárban.
2010. március 29.

Elhunyt Kass János

2010. március 29-én, életének 83. évében Budapesten elhunyt Kass János Kossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kass Jánost saját halottjának tekinti. Temetése 2010. április 16-án, pénteken 14.15-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.
2010. március 29.

Hiller István miniszteri elismerő oklevelet adott át az 55 éves Mecsek Táncegyüttesnek

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adott át az 55 éves Mecsek Táncegyüttesnek pénteken, Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett. A „Sörény lábbal, víg orcával” című est díszvendégei Claudia Schmied, az Osztrák Köztársaság oktatási, művészeti és kulturális minisztere, valamint Sebestyén Márta előadóművész voltak.
2010. március 27.

Jelentősen nőtt a felsőfokú szakképzésre és a mesterképzésre jelentkezők száma

Fotó: Gordon Eszter
Az emelt szintű érettségire jelentkezők száma a 2009-es évhez viszonyítva 10 százalékkal nőtt idén; jelentősen nőtt a felsőfokú szakképzésre és a mesterképzésre jelentkezők száma – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 2010. évi érettségi vizsgákról és felsőoktatási felvételi eljárásról szóló sajtótájékoztatón pénteken.
2010. március 26.

Húsz ruha Európa számára - nemzetközi vándorkiállítás a spanyol-belga-magyar EU-elnökség alkalmából

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Húsz ruha Európa számára – divattervezők párbeszéde az irodalommal című kiállítás megrendezése azt mutatja, hogy a spanyolok, belgák és a magyarok kitűnően együtt tudnak működni kreativitás és kultúra területén.
2010. március 25.

Átadták a Jó tanuló - Jó sportoló díjakat

Fotó: Gordon Eszter
A Jó tanuló - Jó sportoló díj a magyar diákok számára adható legmagasabb kitüntetés, amely egy tehetséges nemzet legtehetségesebbjeinek teljesítményét ismeri el – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Köztársaság Jó tanulója – Jó sportolója díj átadó ünnepségén hétfőn Budapesten.
2010. március 22.

A jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló Program –mind a 20 ezer jogosult tanuló-mentorpár megkapja a támogatást

Az Útravaló Programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást és a források sem csökkennek 1.7 milliárd forintra. A jogszabályokban előírt visszafizetési kötelezettség 20.000 diákból 32 tanulót érint. A diákok támogatásra való jogosultsága tanév közben szűnt meg.
2010. március 19.

Hiller István: a kultúra és a tudomány Magyarország legvonzóbb arca

A dán koronahercegi pár fogadása a Ludwig Múzeumban
A kultúra, a tudomány Magyarország legjobb és legvonzóbb arca, s erre az arcra a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál sajátos színt varázsol, olyan színt, amelyre, aki ránéz felvidul – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fesztivál megnyitó ünnepségén pénteken, a Ludwig Múzeumban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei díszvendége Dánia.
2010. március 19.

Hiller István: a Sajtófotó Kiállítás a magyar sajtófotó-kultúra legjavát mutatja be

Fotó: Gordon Eszter
A Sajtófotó Kiállítás a magyar sajtófotó-kultúra legjavát tárja a közönség elé; a termés számossága és színvonala azt mutatja, hogy ezek a fotók kiemelkednek az átlagból – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitó ünnepségén csütörtökön, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2010. március 18.

Hiller István: kiegyezésre van szüksége Magyarországnak

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a kiegyezés legalább annyira fontos ma is, mint 1867-ben: az ország kiegyezésére van szükség, hogy a magyarokban lévő tehetség kibontakozzék a közösség, Magyarország javára. Ezt a tárcavezető vasárnap nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából történő kitüntetések átadásán mondta.
2010. március 14.

A bolognai folyamat előnyös Magyarországnak

Fotó: Gordon Eszter
Magyarország és a magyar felsőoktatás számára a bolognai folyamat lényegesen több előnyt hoz, mint amennyi problémát – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a jubileumi Bologna-konferencián, amelyet Bécs és Budapest közösen rendez.
2010. március 11.

Átadták a Scheiber Sándor-díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadta a Scheiber Sándor-díjakat szerdán, Budapesten. Az elismerést Dr. Menahem Schmelzer, a New York-i Jewish Theological Seminary nyugalmazott professzora, Dr. Miskolczy Ambrus egyetemi tanár, történész és Dr. Tibori Szabó Zoltán kolozsvári újságíró, történész nyerte el.
2010. március 9.

A Magyar Nemzet súlyos támadást intézett a magyar tudományos élet és a magyar felsőoktatás intézményi rendszere ellen - az OKM közleménye

A mai Magyar Nemzet Magukat zsűrizik az egyetemek című cikkében a magyar tudomány és felsőoktatás intézményrendszerének vezetőit és tagjait elfogultsággal vádolja és azzal, hogy képtelenek tudományosan objektív döntésre.
2010. március 4.

Aláírták a 2010-2012-es évekre szóló Magyar-Mexikói Oktatási és Kulturális Együttműködési Programot

Fotó: Gordon Eszter
Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára és Pedro José González Rubio, Mexikó Budapestre akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete aláírták a 2010-2012-es évekre szóló Magyar-Mexikói Oktatási és Kulturális Együttműködési Programot kedden az OKM-ben. Az új együttműködési program a két ország oktatási és kulturális kapcsolatainak további erősödését segítheti elő.
2010. március 2.

Átadták a "Kiváló tanuló-mentor-pár" pályázat elismeréseit

102 diáknak és 102 mentornak adta át Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a „Kiváló tanuló-mentor-pár” címet és az ezzel együtt járó díjat hétfőn, az Iparművészeti Múzeumban. A pályázat az Útravaló Ösztöndíjprogramban kimagasló teljesítményt nyújtó tanulókat és mentorokat ismeri el.
2010. március 1.

225 millió forintból újult meg a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ

Fotó: Gordon Eszter
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ csaknem 225 millió forintból újult meg, és ez nem valósulhatott volna meg pusztán hazai költségvetésből, kellett az Európai Unió támogatása is - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az intézmény felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető miniszteri elismerő oklevelet adott a Nagy Imre Általános Művelődési Központnak.
2010. február 24.

Évente egy milliárd forint jut a Márai Program megvalósítására

Zentai Péter László, Hiller István és Harsányi László (fotó: Gordon Eszter)
A 2010-ben induló Márai Program célja a magyar olvasáskultúra fejlesztése, a nemzeti kultúrkincs megőrzése és széles körű hozzáférhetővé tétele a hazai és a határon túli könyvtárakba történő célzott eljuttatása révén - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Márai Programról szóló sajtótájékoztatón.
2010. február 22.

Hiller István: a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a "jövő háza" lesz

A bukaresti magyar intézet új épülete
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet nem csak a magyar-román kapcsolatokra lesz hatással, hanem a „jövő háza” lesz – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az új épületbe költözött Bukaresti Magyar Kulturális Intézet átadó ünnepségén. A tárcavezető péntek este nyitja meg az intézetben a Mediawave Bukarest című kiállítást.
2010. február 19.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott Foky Ottó

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adományozott a Tévé Maci, Misi mókus, Makk Marci és Mirr-Murr kandúr atyjának, Foky Ottó Munkácsy-díjas animációsfilm-rendezőnek életműve elismeréséért szerdán Budapesten. A bábanimáció mesterének egy hete zárult Mirr-Murral és barátaival című kiállítása a következő hetekben országos turnéra indul; a grafikusmester terveit, vázlatait, rajzait és mesehőseit számos vidéki városban bemutatják.
2010. február 17.

Hiller István az összefogás erejét hangsúlyozta a makádi 50 férőhelyes óvoda átadó ünnepségén

Fotó: Gordon Eszter
Magyarországon olyan gondolkodásra van szükség, amelynek következtében egy közösség hajlandó kezdeményezni, rizikót vállalni – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében megújult Hóvirág óvoda átadó ünnepségén pénteken Makádon.
2010. február 13.

Tízéves az Arany János Tehetséggondozó Program

Fotó: Gordon Eszter
Az Arany János Tehetséggondozó Program az elmúlt 10 évben a magyar oktatás egyik meghatározó, sikeres programjává nőtte ki magát. A programban tavaly óta azon tehetséges és rászoruló gyermekek is részt vehetnek, akik a jogszabály értelmében nem minősülnek hátrányos helyzetűnek – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Arany János Tehetséggondozó Program 10 éves jubileumi ünnepségén pénteken.
2010. február 12.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok