2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Megszületett a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2013-ig szóló állami támogatását biztosító megállapodás

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Mozgókép Közalapítvány mint a mozgókép mecenatúra fő letéteményese jó rendszer, bár jobbítható, alapjaiban megfelel az érdekeknek, felesleges felváltani- hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a 41. Magyar Filmszemle díjátadó záróünnepségén.
2010. február 9.

Új épületbe költözik a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet

Fotó: Gordon Eszter
Új épületbe költözik jövő pénteken a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és az oktatási és kulturális szakdiplomaták éves téli értekezletén.
2010. február 8.

Hiller István: a Visegrádi Négyek közötti együttműködés erős

Fotó: Gordon Eszter
A Visegrádi Négyek – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – közötti együttműködés létezik, él és erős, s további erősítése a régió közös érdeke – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a V4-ek kulturális minisztereinek 20. értekezlete után tartott sajtótájékoztatón, ahol a felek aláírták a hivatalos angol nyelvű kommünikét.
2010. február 6.

Ma nyílik a törökországi Bartók Béla Múzeum

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertuğrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszter ma nyitják meg a Bartók Béla Múzeumot a törökországi Osmaniye-ban. A múzeum a negyedik magyar nemzeti emlékhely Törökországban.
2010. február 2.

Hiller István megnyitotta a Rákóczi kiállítást Rodostóban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitotta a Rákóczi kiállítást hétfőn a törökországi Tekirdagban (Rodostó). Az eseményen a török fél részéről jelen volt többek között Ertuğrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszter és Zübeyir Kemelek tekirdagi kormányzó.
2010. február 1.

Schneider Márta: a Degas-tól Picassóig című kiállítás is az egyik legsikeresebb magyarországi tárlatnak ígérkezik

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára szerint a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön nyíló Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból című kiállítás is az egyik legsikeresebb magyarországi tárlatnak ígérkezik. Ezt a szakállamtitkár a tárlat megnyitó ünnepségén mondta.
2010. január 28.

Hiller István és Bajnai Gordon köszöntötték a Nemzetközi Diákolimpiákon 2009-ben sikeresen szereplő diákokat

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntötték a 2009. évi Nemzetközi Diákolimpiákon sikeresen szereplő diákokat és felkészítő tanáraikat szerdán, a Parlamentben.
2010. január 27.

Hiller István: a bécsi Collegium Hungaricum híd Magyarország és Ausztria között

Fotó: Gordon Eszter
A bécsi Collegium Hungaricum híd Magyarország és Ausztria között, s az intézet igazgatója, Méhes Márton nagyszerűen szolgálja az osztrákok és a magyarok, továbbá a Közép-Európában élők érdekét - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Esterházy Művészeti Díj 2009 díjazottjainak alkotásait bemutató bécsi kiállítás megnyitóján.
2010. január 27.

A Magyar Nemzet megalapozatlan, félrevezető képet fest az idei felvételi eljárásról

A Magyar Nemzet január 26-án megjelent, „Botrányba fulladt a középiskolai felvételi” című cikkével kapcsolatban az Oktatási és Kulturális Minisztérium hangsúlyozza, hogy rendben lezajlott a középiskolai felvételi január 22-én 103 helyszínen mintegy 8600 diák, január 23-án pedig 467 helyszínen közel 61 és fél ezer diák részvételével.
2010. január 26.

Kitüntetések a Magyar Kultúra Napján

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Hiller István kitüntetéseket adott át a Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen. Az oktatási és kulturális miniszter ünnepi beszédében – egyebek mellett – kiemelte: a kultúra leglényegesebb vonása az értékőrzés és az értékteremtés. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a kulturális politikának mindig meg kell találnia az együttműködés lehetőségeit.
2010. január 22.

Hiller István átadta a Magyar Kultúra Követe címeket

Hiller István átadta a Magyar Kultúra Követe címeket
A Magyar Kultúra Követei 2010-ben: Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművész, rendező, Forgács Péter médiaművész, képzőművész, független filmes, Juliet Kinchin művészettörténész, egyetemi oktató, Kobayashi Ken-Ichiró karmester, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró.
2010. január 21.

Hiller István üvegmozaik falképet adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere átadták Hartung Sándor festőművész Mélység és magasság című üvegmozaik falképét szerdán a Pesterzsébeti Uszodában.
2010. január 21.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program 104 milliárd forintot fordít az iskolák felújítására

Fotó: Gordon Eszter
A program keretében 2013-ig 365 intézmény újul meg csaknem 104 milliárd forintból - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Ady Endre Általános Iskola felújítás utáni átadó ünnepségén.
2010. január 19.

Elhunyt Köpeczi Béla

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély fájdalommal tudatja, hogy életének 89. évében elhunyt Köpeczi Béla egykori művelődési miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori főtitkára, művelődés- és irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár.
2010. január 18.

Több mint 4500-an kezdhetik meg tanulmányaikat februárban

A felsőoktatási intézmények 2010. január 15-én döntöttek a 2010. februárban induló képzésekre jelentkezők felvételéről.
2010. január 15.

Hiller István: a Szegedi Tudományegyetem az ország oktatásának színvonalát emeli

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított fejlesztések – így a most aláírt, a regionális határokon átívelő Infrastruktúrafejlesztés a szegedi egészségpólusban című pályázat – az ország egészét, egészségügyét, felsőoktatását szolgálja. A tárcavezető ezt az új integrált magkórház megépítéséről szóló 12 milliárd forintos támogatási szerződés aláírási ünnepségén mondta csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen.
2010. január 14.

Hiller István a kistérségi társulások összefogását méltatta

Fotó: Gordon Eszter
A rédei Móra Ferenc Általános Iskola az egész ország számára példa lehet, hiszen az intézmény felújítása csak összefogással valósulhatott meg – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felújított általános iskola átadási ünnepségén. Az intézményt a tárcavezető Keleti Györggyel, a térség országgyűlési képviselőjével és Pölöskei Józseffel, Réde polgármesterével együtt adta át.
2010. január 11.

Mától Pécs Európa Kulturális Fővárosa

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Pécsnek Európa kulturális fővárosaként kultúrák találkozóhelyének, kézfogásának kell lennie. Ezt a tárcavezető a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitó ünnepsége alkalmából rendezett sajtótájékoztatón mondta vasárnap.
2010. január 10.

Vasárnap kezdődik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa
Két nap múlva hivatalos megnyitó ünnepség keretében kezdetét veszi a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, melyen köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. A közönséget ebben az évben 350 kulturális program, mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram várja a baranyai megyeszékhelyen és a környező településeken.
2010. január 8.

Európa Kulturális Fővárosa: Pécs átvette a stafétabotot Linztől

Fotó: Hungarofest
Linz és Pécs közös fellépése azt is bizonyítja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program és progresszív szellemi mozgalom lényege – az egymás kultúrájának megismerésén túl – az összefogás. Mindez pedig példamutató formája a nemzetek közti párbeszédnek – hangsúlyozta Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára azon a Bécsben rendezett csütörtök esti ünnepségen, amelyen Pécs átvette a stafétabotot az ausztriai Linztől.
2010. január 8.

A kulturális tárca idén is támogatni kívánja a Weöres Sándor Színházat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és - a jogszabályok betartásával - igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is.
2010. január 8.

Három magánszemély és három cég kapta idén a Kármán Tódor-díjat

Az oktatási és kulturális miniszter a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért három magánszemélynek és három cégnek adományozott Kármán Tódor-díjat. Az elismeréseket Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adta át csütörtökön.
2010. január 7.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok