2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pro Cultura Hungarica díj Jefim Pivovar orosz történésznek

2010. március 17.
Pro Cultura Hungarica díjat adott át Jefim Pivovar történész professzornak, az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem (RGGU) rektorának 60. születésnapja alkalmából Gilyán György moszkvai magyar nagykövet szerdán.
A díjjal Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009 decemberében tüntette ki a professzort a magyar kultúra oroszországi terjesztéséért, valamint a magyar-orosz felsőoktatási kapcsolatok újjászervezése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért.
 
Gilyán György a magyar nagykövetségen tartott bensőséges ünnepségen egyebek között rámutatott: az RGGU az új típusú humán gondolkodás és az alapos képzés egységének jelképévé vált. Jefim Pivovar 2006 óta vezeti az egyetemet rektorként. Részt vett azonban az intézmény alapításában is, amelynek kitűzött célja az intellektuális rendszerváltás, az ideológiától és szélsőségektől mentes értelmiségi-kutatói szemlélet kialakítása volt.
 
Vitathatatlan tekintély történészként is: elsősorban a XX. századi orosz történelem - ezen belül a húszas évek és az 1945 utáni időszak - tárgyában számos rendkívül igényes munka fűződik nevéhez. Az 1990-es években a külföldön is legtöbbet idézett orosz történészek közé került a szovjet emberi jogi mozgalom, a másként gondolkodók és az orosz emigráció történetének feldolgozásával, a legutóbbi években pedig a posztszovjet világ integratív szemléletű történeti kutatásával hívta fel magára a figyelmet.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok