2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Összefoglaló a Visegrádi Csoport (V4-ek) országai kulturális minisztereinek 15. találkozójáról, Krakkó, 2006. szeptember 3-5.

2006. szeptember 6.
A Visegrádi Csoport országainak kulturális miniszterei pozitívan értékelték a V4-ek eddigi együttműködését, és hangsúlyozták a közös gondolkodás szerepét a nemzetközi kezdeményezéseket és a demokráciát támogató légkör megteremtésében és fenntartásában.
A résztvevők kifejtették: nagy jelentőséget tulajdonítanak a kultúrának a nemzetközi együttműködésekben, ezért közös programok megvalósítását tervezik a kultúrák közti párbeszéd szellemében a 2008-as évre, amely az Interkulturális Párbeszéd Éve lesz.

A találkozón részt vett egy fehérorosz nem-kormányzati szervezet megfigyelője, az ukrán helyi kormányzat képviselője, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap képviselői. A tervek szerint a közeljövőben is meghívást kapnak megfigyelők a V4-ek üléseire.

A miniszterek elismerően nyilatkoztak a magyar fél 1956-os forradalom 50. évfordulója megünneplésével kapcsolatos előkészületeiről, és hangsúlyozták a magyar-lengyel közös megemlékezések jelentőségét.

Tájékoztatást kaptak a kulturális miniszterek arról a lengyel kezdeményezésről is, amelynek értelmében a V4-fórumon belül munkacsoport alakulna annak vizsgálatára, hogy a visegrádi országokban végbement gazdasági és szociális átalakulások milyen hatással voltak a kulturális örökség változására.

A miniszterek tárgyaltak a "Nemzetközi Visegrádi Könyvtár" elnevezésű, a V4-es országok kulturális örökségét gyűjtő digitális könyvtári projekt folytatásának lehetőségéről, a Cseh Köztársaság elnökségével.

A lengyel fél ismertette azt a tervét, hogy a Visegrádi Csoport minden tagországából egy-egy fiatal művész vagy író évente tanulmányúton vehessen részt egy másik V4-országban. A miniszterek üdvözölték egy közös digitális TV csatorna beindításának tervét is, és megállapodtak abban, hogy e témában szakértői tárgyalásokat fognak kezdeményezni. A találkozón döntés született arról, hogy a 2006-os Visegrádi Díjat a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ kapja.

A résztvevő felek megállapodtak abban, hogy a Visegrádi Csoport országai kulturális minisztereinek következő találkozójára Magyarországon kerül sor, 2007. január 11-12-én. Az esemény előkészítése érdekében a V4-es szakértők részére találkozót szerveznek 2006 novemberében Budapesten.

A krakkói találkozón a magyar kulturális tárcát képviselő Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár asszony hangsúlyozta a "következő generáció" - "next generation" kiemelkedő jelentőségét. Elmondta, törekedni kell arra, hogy a fiatal alkotók minél több lehetőséget kapjanak közös produktumok alkotására, egymás kölcsönös inspirálására. Államtitkár asszony javaslatát elfogadták, miszerint egy olyan közös kortárs irodalmi antológia jelenjen meg a "fiatal szomszédok" közös tematika következő lépéseként, amelyben mindegyik tagország három fiatal költője-írója mutatkozik be a V4-ek négy nyelvén, valamint a nemzetközi irodalmi körforgásba való bekerülés érdekében angolul.

Államtitkár asszony kezdeményezte továbbá, hogy mindegyik V4-es ország saját jazz-formációval jelenjen meg egy közös albumon, amelyen kibonthatják az országaikra jellemző zenei hangzásvilágot. Bogyay Katalin javasolta egy "Visegrádi Jazz Band" létrehozását is, amelyben minden országból egy-egy muzsikus vesz részt, és minden muzsikus egy-egy jellemző motívumot hoz országa világzenéjéből a közös koncertre, ahol közösen gondolkodnak tovább a zenészek.

Mind a jazz-formáció, mind az irodalmi antológia szimbolikusan is jelzi a közös alkotás, az inspiráció fontosságát. A zenekar és az antológia bemutatását egyaránt 2007 januárjára időzítik, amikor Magyarország lesz a V4-ek következő találkozójának házigazdája.

Bogyay Katalin szakállamtitkár asszony szakmai hozzászólásában kifejtette: "a konfliktus-megelőzés és a konfliktus-kezelés legerősebb eszköze a kultúra nyelve, a nemzetek közötti kulturális párbeszéd erősítése. A kulturális dialógus eszközeivel érhetjük el, hogy ne félreértsük, hanem megértsük, ne félreismerjük, hanem megismerjük egymást."
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok