2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb 56-os megemlékezések Bécsben

2006. november 3.
A Bécsi Collegium Hungaricum újabb rendezvényeivel folytatódik a jövő hét elején az a gazdag eseménysorozat, amellyel az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára emlékezik az ausztriai magyarság, illetve a befogadó ország. Az intézet által szervezett "Forradalom - menekülés - integráció" című kiállítás, valamint "Az 1956-os forradalom és Ausztria" című konferencia november 6-án nyílik meg.
A kiállítást és a konferenciát - közös ünnepi rendezvény keretében - Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és osztrák hivatali kollégája, Franz Morak művészeti és médiaügyekért felelős államtitkár nyitja meg a Bécsi Egyetem nagy dísztermében. A megnyitón Kende Péter "1956: Miért éppen Magyarországon?" címmel tart ünnepi előadást.

"Az 1956-os magyar forradalom és Ausztria" című történettudományi konferenciát - több tekintélyes osztrák tudományos intézménnyel közösen - november 6-8. között a Bécsi Egyetemen, illetve az Osztrák Állami Levéltárban rendezik meg. Az előadók zömmel a CH szeptember elején megjelent, azonos című, német nyelvű tanulmánykötetének szerzői közül kerülnek ki.

A "Forradalom - menekülés - integráció" című történeti kiállítás november 6-ától december elejéig lesz látható a belváros szívében, a Porcia-palotában. A tárlat első része az 1956-os forradalom történetét ismerteti, beleértve az előzményeket és az utótörténetet is, második részének témája az osztrák segítségnyújtás, szolidaritás, a menekültek Ausztriába érkezése, befogadása, valamint a menekültügy kezelése. A kiállítást az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségével közösen rendezi a CH. Partnereik között magyar és osztrák múzeumok, levéltárak sora található, és számos magányszemély is kölcsönöz tárgyakat, dokumentumokat. A kiállítást a koncepcióalkotástól a kivitelezésig teljes egészében a CH munkatársai, valamint a Központi Szövetség aktivistái valósítják meg. A kiállítás kurátora Fónagy Zoltán, a CH igazgatója és Deák Ernő, a Központi Szövetség elnöke.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok