2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Bunker-design": Magyar kortársművészeti csúcs Moszkvában

2007. február 27.
Négy kiállítás nyílt egyszerre február 26-án a moszkvai Magyar Kulturális Központban, hiszen az intézet az egyik párhuzamos helyszíne a "Geopolitika, piac, amnézia" című II. Moszkvai Nemzetközi Kortársművészeti Biennálé monstre rendezvénysorozatnak.
Fotók: Moszkvai Magyar Kulturális Központ
Fotók: Moszkvai Magyar Kulturális Központ

A belvárosban lévő Magyar Házban látható kiállítások a biennálé fő témájának - az utóbbi másfél évtizedben a világban lezajlott politikai változások - "kommentárjai", ugyanakkor egymáshoz is szorosan kapcsolódnak. A kiállító művészek a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai vagy volt növendékei (a tárlat kurátora és koncepciójának kidolgozója Peternák Miklós, az Intermédia tanszék vezetője).

Közel két évtized után éled most újjá a magyar-orosz művészeti felsőoktatási együttműködés: a moszkvai Magyar Kulturális Központ közvetítésével már megtörtént a kapcsolatfelvétel a pétervári akadémiával, most pedig a moszkvai Szurikov egyetemmel tárgyal.

Fotók: Moszkvai Magyar Kulturális KözpontKönig Frigyes, az egyetem rektora is jelen van a tárlaton: "Bunker" című fesménysorozata az egyik legizgalmasabb és legsokféleképpen értelmezhető látványnak ígérkezik. A főiskola növendéke, a szerb Katarina Sevic "Házmúzeuma" nem csupán különleges installácó, hanem személyes történet: Horvátországban lerombolt tengerparti házukból előkerült tárgyakból rekonstruálja a két évtized család- és köztörténetét (alkotótársa: László Gergely fotóművész). A főiskola Intermédia tanszékén végzett a jelenleg Franciaországban élő Gróf Ferenc, aki francia művésztársával "Transitioners" címmel készített rendkívül ironikus és sokértelmű "lábjegyzetet" (a biennálé által megadott műfajt követve) az utóbbi másfél évtized radikális változásaihoz, a francia forradalom szimbolikájára visszavezetve. Palotai Gábor designer, aki 1980 óta Svédországban él, a közös európai mítosz, az Odüsszeusz alapján készített "tipográfiai novellát", fekete fehér vizuális jelsorrá alakítva az "őstörténetet": fekete bársonyba kötött, aranyszegélyes könyve mellett nagy grafikai lapokon és kivetítőn is szemlélhető a mű, amely a kiállítás alcímét is adta: "Fekete és fehér között".

A verniszázs után különleges orosz kortárszenei koncert várta az érdeklődőket: Jaroszlav Szudzilovszkij fiatal zeneszerző három vadonatúj művének ősbemutatója hangzott el.

Február 28-án "A barokktól a jazzig" címmel Fasang László orgonaművész és Vincent Le Kuang francia szaxofonművész koncertjére kerül sor a Csajkovszkij hangversenyteremben (másnap a Magyar Kulturális Központban a koncert zongora-szaxofon-átiratát mutatják be). Március 2-tól a Kiss Erzsi zenekar tágítja a "magyar művészeti csúcs" műfaji határait, miközben tovább folytatódik a legnagyobb moszkvai kiállítócsarnokban, a Művészek Házában a magyar művészeti ösztöndíjasok kiállítása, ahol közel húsz fiatal képzőművész mutatkozik be március végéig. Filmprogramjaink ezekben a napokban Pétervártól Hanti Manszijkig érnek. Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása Moszkvában is nagy sikert aratott: "ez a film rólunk, oroszokról is készülhetett volna" - kommentálta az orosz független filmesek nagy tekintélye.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok