2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

CEEPUS miniszteri konferencia Zágrábban

2007. március 13.
Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram egyezményt aláíró országok oktatásért felelős minisztereinek ülésén vesz részt március 16-án Zágrábban.
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vezeti a magyar delegációt a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) egyezményt aláíró országok minisztereinek Zágrábban március 16-án megrendezendő éves ülésén. Az értekezleten a tagországok miniszterei illetve delegált képviselőik a következő tanévi ösztöndíjkeretek felajánlása mellett megvitatják a program jövőjével kapcsolatos kérdéseket is, különös tekintettel a nyitásra a kutatás felé.

A CEEPUS-egyezményt 1993. december 8-án Budapesten írta alá hat közép-európai ország oktatási minisztere a régió felsőoktatási intézményei között többoldalú együttműködési kapcsolatok keretfeltételeinek megteremtése, ösztönözése és közös támogatása érdekében. A program nemzetközi sikerét bizonyítja az országok által évről-évre növekvő mértékű felajánlott fogadási hónapszám és a programban részt vevő intézmények gyarapodó száma. A tagországok által felajánlott fogadási hónapkeretek száma a kezdeti 725 hónapról a 2006/2007-es tanévre több mint hétszeresére, 5325 hónapra nőtt, ezen belül Magyarország az 1994/1995-ös tanévben 150, míg a 2006/2007-es tanévben már ennek több mint 3,5 szeresére, összesen 550 hónapra fogad ösztöndíjasokat. Jelenleg a programban 13 ország vesz részt.

Magyarország a hat alapító ország egyikeként az 1994/95-ös tanévtől aktív résztvevője a programnak, és jelentős szerepet vállal mind a be-, mind a kifelé irányuló mobilitások lebonyolításában. Ezt legszemléletesebben a mobilitási adatok igazolják. Míg a program kezdetekor mindössze 54 beutazó és 62 kiutazó ösztöndíjas vett részt, a 2005/2006-os tanévre már ennek közel ötszörösére nőtt a bevont ösztöndíjasok száma (304 beutazó és 260 kiutazó). A program hazai elismertségét bizonyítja, hogy a részt vevő intézmények száma a kezdetek óta folyamatosan nőtt. A 2006/2007-es tanévben összesen 58 magyar intézmény vesz részt a programban intézményi, kari, tanszéki vagy intézeti szinten. A 2005/2006-os tanévben a magyar kiutazó ösztöndíjasok célország szerinti megoszlása tekintetében hallgatók esetében első helyen Ausztria áll, de igen kedvelt még Románia, Bulgária és Csehország is. A kiutazó oktatók legszívesebben Romániába utaznak, ezután Ausztria, Szlovákia és Lengyelország a legkedveltebb. A legtöbb beutazó hallgató Romániából érkezett, majd sorrendben Szlovákia, Lengyelország és Csehország következik. A legtöbb oktató Romániából érkezett Magyarországra, azonban szívesen jönnek hozzánk Szlovákiából, Szerbiából és Lengyelországból is.

A tagországok miniszterei szükségesnek látták, hogy a CEEPUS programban elért eredményeket minél szélesebb körben megismertessék, továbbá kitüntessék azokat, akik különösen sokat tesznek a program jó hírnevének öregbítéséért. A Miniszteri Díjra azokat a CEEPUS hálózatokat lehet jelölni, amelyek legalább két éve részt vesznek a programban, és kiváló eredményeket értek el a hallgatói és oktatói mobilitás szervezésének terén. Magyarország a program kezdete óta vezető szerepet tölt be a CEEPUS-ban. Ezt jelzi, hogy a legtöbb hálózatot magyar intézmények koordinálják, ezek a hálózatok a hónapkereteik nagy részét felhasználják, és jelentős szakmai eredményeket tudnak felmutatni. Ez abban is megnyilvánul, hogy legtöbb alkalommal magyar hálózat nyerte el a Miniszteri Díjat. Az idei évben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, Programozási nyelvek és Fordítóprogramok Tanszéke által koordinált "Nemzetközi együttműködés a számítástechnika oktatásában" című hálózat nyerte el - immáron második alkalommal - a legjobb CEEPUS hálózatnak járó díjat. A hálózat koordinátora Dr. Horváth Zoltán tanszékvezető, habil. egyetemi docens.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok