2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Erősödő irodalmi jelenlét Észtországban

2007. április 27.
Május első hetében változatos irodalmi programokkal jelentkezik a Tallinni Magyar Intézet. Helyi irodalmi fesztiválokhoz kapcsolódva számos magyar szerző kap lehetőséget személyes bemutatkozásra is.
Május 3-án Tartuban, a Prima Vista irodalmi fesztiválon Tóth Krisztina estjére kerül sor. Az író-költő műveit magyarul és észt fordításban hallhatja az érdeklődő közönség, megzenésített verseit Dévényi Ádám adja elő. A Tóth Krisztinával folytatott beszélgetés háziasszonya Tóth Viktória, a Tartui Egyetem magyar nyelvi lektora lesz.

Tóth Erzsébet a magyar vendége az Északi Költészeti Fesztiválnak. A május 4-5. között zajló eseményre a költőnőt a Fehér madárral (Valge linnuga) című, válogatott verseit tartalmazó kötetének hatalmas sikerére tekintettel hívta meg a fesztivál szervezői kérésére az Intézet . A kötetet Tiiu Kokla fordította. A rendezvényen az északi államokon kívül csak Magyarország vesz részt.

Háy János Gézagyerek című színdarabjának felolvasószínházi bemutatóját tartják az író jelenlétében az Észt Drámai Színházban május 9-én. A Tallinni Magyar Intézet ezzel a darabbal kezdi meg a kortárs magyar drámairodalom észtországi megismertetését. Az eseménysorozatnak helyt adó színház irodalmi vezetőjével közösen több, mint egy éve határozták el a program indítását. Az Intézet és a színház közös produkciójához elnyerték az Észt Kulturális Alap anyagi támogatását is. A színdarabot a szerző útmutatásai szerint, a tartui lektor szakmai irányítása mellett a tartui egyetem magyar szakosai fordították. A bemutatók célja, hogy a szakma és a közönség mind több kortárs magyar színművel ismerkedjék meg, amelyek a további érdeklődés esetén hivatásos fordító keze alatt alkalmassá válhatnak dramatizált formában történő előadásra is.

Részletek:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok