2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fehér éjszaka Párizsban Kodály Zoltánnal

2007. október 9.
Kodály Zoltánra emlékeztek Párizsban - zenével és tánccal. Borbély Mihály zenekara, a Borbély Műhely szaxofonnal, klarinéttal, tárogatóval, furulyával, kavallal, fujarával és okarinával már kijárta saját útját a Kárpát-medence zenei ösvényein - az elmúlt szombaton a Fehér éjszakában (Nuit Blanche) is utat vágott magának. Ezen az éjjelen (ahogy Magyarországon a Múzeumok éjszakáján), a Franciaországban működő kulturális közintézmények - önkéntes alapon - ingyen és nyújtott nyitva tartással várják a látogatókat. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) is részt vett a rendezvénysorozatban.
2002-ben Párizs kulturális ügyekért felelős polgármester-helyettese azt javasolta, hogy az év egy éjszakáját szenteljék a kortárs művészeteknek. Legyen a metropolisban egy olyan éjjel, amely alatt "vándorútra kel az ország", egyik helyről a másikra látogat a lakosság, amikor művészet és közönség egymásra találhat. Amikor a városi terek valóban közösségi térként működhetnek, amikor hajnalig pezseg a (kulturális) élet, amikor ötletek sokasága kínál szórakoztatást és esztétikai élményt: olyan kulturális kalandot, amely egyszerre könnyed és elmélyült, izgalmas és tartalmas.

Azóta Párizsban minden októberben van egy úgynevezett Fehér éjszaka - idén éppen 6. alkalommal. Ezen a szombaton, október 6-án, este héttől másnap reggel hétig Párizs-szerte folyamatosan zajlottak az érdekes események: a Pompidou központ kiállításaira hajnali egy óráig engedték be a látogatókat, a Châtelet Színházban a Magyarországon is jól ismert Michel Gondry filmjeit vetítették, a Villemin téren táncosok parádéztak, a Madeleine templom mellett multimédia installációba botolhattak az arra járók.


A Szajna túlpartján a Párizsi Magyar Intézet patinás épületében különleges, egyszeri koncertre került sor: Borbély Mihály zenekara, a Borbély Műhely - Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (nagybőgő), Baló István (dob)-, Kántor Balázs (cselló) vendégeskedése mellett adtak Kodály emlékműsort. Az idén 125 éve született és éppen 40 éve elhunyt Kodály Zoltán gyűjtéseiben, tanításaiban a magyar mellett szlovák, román, szerb, horvát és még sok más zenei áramlat találkozott egymást gazdagítva. Borbély Mihály és zenésztársai szombati koncertjükön ezt a változatosságot, különbözőséget és azonosságot igyekeztek megmutatni a franciáknak a komolyzene, a kelet-európai népzene és a modern dzsessz szöveteit összedolgozó átirataikkal.

A hangversenyt követően DJ Lee n'Gum (Vajna Balázs) szettjeire rophatták a betérők. A Tilos Rádió elnökségében is dolgozó DJ régi magyar slágereket mixelt mai zenévé, és a saját maga által összeállított VJ képekkel segítette átélni a sajátos magyar ízt a megnyert Franciaország-Új Zéland rögbi meccs után betérő boldog franciáknak.

Aki a Fehér éjszaka egy részét a Bonaparte utcában, az intézet épületében töltötte, nem csalódott.

Október 8-án, hétfőn már egy másik klasszikus, Liszt Ferenc emlékére alapított egyhetes nemzetközi Liszt-fesztivál, a Lisztomania programjait mutatja be az érdeklődőknek a PMI.


(Párizsi Magyar Intézet)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok