2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Filmek nőkről, nőktől - nőknek és férfiaknak

2007. szeptember 28.
Dokumentumfilmek, művész filmek, romantikus filmek és filmdrámák. Mi a közös bennük? Mindegyik rendezője nő: az olasz Cristina Comencini, a német Margaretha von Trotta, a portugál Maria de Medeiros, a lengyel Agnieszka Holland és a magyar Kocsis Ágnes mutatják be filmjeiket szeptember 24-30. között Párizsban. Az egyhetes nemzetközi kulturális fesztiválhoz nem csak filmmel csatlakozott a Párizsi Magyar Intézet. Öt érdekes és izgalmas nőt mutat be, franciáknak és nem franciáknak, nőknek és férfiaknak.
Hetedik alkalommal szervezi meg a FICEP (Forum des instituts culturels étrangers á Paris), a párizsi külföldi kulturális intézetek hálózata egyhetes kulturális akcióját. Idén fókuszban a nők. A női filmesek. A filmrendező nők. A "Diadalív árnyékában", a Champs Elysées sugárútján, a Publicis mozi termében hétfőtől folyamatosan peregnek a filmek nőkről, nőktől - nőknek és férfiaknak.

A kanadai kezdeményezésre 2002-ben 38 kulturális intézet együttműködésében és 4 partnerintézmény támogatásával létrejött hálózat minden évben egy héten át uralja tematikus akcióival a párizsi kulturális életet. Az idei kezdeményezés nemcsak a (női) filmekre szomjas nézőket vonzza, de a szervezők számítanak a szakemberek érdeklődésére is: a programsorozatban ugyanis egyszerre kapnak helyet tudományos és provokatív megközelítésű kerekasztal-beszélgetések is. Sőt, a rendezvény kiváló terep a nemzetközi kulturális együttműködések lehetőségeinek megvitatására, kibővítésére.

A Párizsi Magyar Intézet a fesztivál aktív résztvevője - eheti műsorkínálatát is a női tematika mentén határozza meg:
  • Kedden, szeptember 25-én Szájról szájra címmel három magyar folkdíva, Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia adott nagysikerű ízelítőt magyar, cigány és bolgár dalokból. Ezen az estén is hangsúlyos volt a "női" tematika: a nép leányainak sorsáról szóltak a dalok: szerelemről, anyósról, férjhez menésről - hol vidáman, hol a balladák keserűségével, szívszorítóan, egy kiváló nép- és dzsesszzenészekből (Juhász Gábor, Nikola Parov, Mester László, Kovács Zoltán, Dés András) álló zenekar kíséretével. Ha ez a három ragyogó fiatal népdalénekesnő egymás után lépne fel egy este, az is különleges élményt jelentene, de ezúttal többről és másról volt szó. Az együtténeklés szépségéről és öröméről.
  • Csütörtökön, szeptember 27-én Elek Judit legújabb filmjét, a kiváló lengyel színésznő, Maja Komorowska főszereplésével készült A hét nyolcadik napját vetítik az intézetben.
  • Szeptember 29-én, szombaton este 10 órakor a 37. Magyar Filmszemlén a legjobb első filmes díjjal jutalmazott, a magányt és a boldogságkeresés esélytelenségét körüljáró Friss levegő (2006) rendező- és forgatókönyv-írónője, Kocsis Ágnes mutatkozik be nemzetközi közönség előtt a Publicisben. A film számos nemzetközi fesztivált megjárt már, tavaly Cannes-ban is beválogatták a fesztivál elsőfilmeseket bemutató vetítéssorozatán. Az alkotóknak van mire büszkének lenniük: eddig összesen kilenc komoly magyar és nemzetközi díjat söpörtek be.
Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok