2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Frenák Pált köszöntötték 50. születésnapján Párizsban

2007. május 7.
Frenák Pált, a nemzetközi kortárs tánc formabontó táncos-koreográfusát köszöntötték barátai és alkotótársai 50. születésnapján péntek este a Párizsi Magyar Intézetben.
A PMI előcsarnokában videó-installációkon kivetített előadásrészletek között egymás után jelentek meg az első magyar-francia tánctársulat megalapítójának művészbarátai valamilyen, erre az estre készített meglepetéssel.

Pascal Contet, a tangóharmonika francia nagymestere kíséretére a kolumbiai Miguel Ortega és az amerikai Lisa Kostur improvizált táncot. Mindketten a Frenák Pál Társulat tagjai és egy évtizedes közös munka köti őket a koreográfushoz. Az ünnepelt az "ajándékot" követően döntötte el, hogy a hagyományos tangóharmonika repertoárt teljesen újraértelmező, a hangszert a párizsi mulatók világából a kamara- és szimfonikus zene, valamint a színház és a kortárs tánc területére is bevezető muzsikussal duót hoz létre.

A számos magyar és francia ismerős között megjelent Alain Lombard, a budapesti Francia Intézet egykori igazgatója is.

Az 1957-ben Budapesten született táncos-koreográfus a nyolcvanas évek közepén költözött a francia fővárosba, ahol a kortárs tánc mestereinél tanult. Az 1989-ben alapított Compagnie Pal Frenak tíz évvel később magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá vált. Mára a világ legkülönbözőbb részeiről származó táncosokból áll a csapat.

Frenák Pál nagysikerű koreográfiái közül a Japánban töltött féléves alkotómunka élményeit és benyomásait is tükröző Tricks and Tracks 2000-ben, a Fiúk pedig 2005-ben elnyerte a Veszprémi Táncfesztivál fődíját. 2002-ben, szakmai munkájának elismeréseképpen a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Harangozó Gyula díjat adományozta a koreográfusnak, valamint megkapta a Philip Morris balett-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is.

Frenák Pál az MTI-nek elmondta: meghatotta, hogy nagyon sok barátja eljött az ünnepségre és örül, hogy a Párizsi Magyar Intézetben a korábbiakhoz képest dinamikusabb programokra kerül sor teljesen új közönséggel. A kortárs művészek előtérbe kerülésével új arculata lehet a magyar kultúrának Párizsban. Ez a fajta nyitás legalább annyira fontos, mint a hagyományok hangsúlyozása. Magyarországon a kortárs művészetet még nem kezelik a megfelelő rangon, márpedig a jelen művészetének támogatása nélkül nincs jövője egy kultúrának. A tradíciók és a népművészet tiszteletéhez elengedhetetlen a mai kor dolgainak megélése és megértése - vélekedett a koreográfus.

A Frenák Pál Társulat jelenleg a kínai Makaóba készül. A magyar közönség legközelebb jövő nyáron a Sziget Fesztiválon láthatja a csapatot, ahol a Trafó - Kortárs Művészetek Házával koprodukcióban készülő új előadásukat mutatják be.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok