2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: sikeres és eredményes tárgyalások New York-ban

2007. március 9.
A 2009-es New York-i magyar kulturális évad célközönsége az Egyesült Államok keleti partvidékének véleményformáló rétege lesz - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön zárult amerikai tárgyalásai végén.
"Olyan ambíciónk van, hogy a magyar kultúrát színvonalas helyeken tudjuk bemutatni annak a közönségnek, amely a kulturális, gazdasági és politikai élet véleményformálója" - fejtette ki a miniszter az MTI kérdésére magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján.

"A tárgyalásokat határozottan sikeresnek és nagyon eredményesnek tartom" - vont mérleget Hiller István, aki egyfelől az esetlegesen 2009-ben rendezendő New York-i kulturális évad előkészítéséről tárgyalt, másfelől egy átfogó felsőoktatási-kutatási-tudományos megállapodást írta alá a Fulbright-ösztöndíjprogram meghosszabításáról. Ez utóbbi programhoz a magyar fél 40 millió forintos éves kerettel járul hozzá.

Az első Európán kívüli kulturális évad kapcsán leszögezte: nem volna helyes cél, ha többmilliós nagyságrendű amerikai polgár kulturális meghódítására vállalkoznának. Értékelése szerint csak attól, hogy valami közép-európai, magyar, senki nem fog hasra esni. Ha viszont "a pillanatnyi élmény világszínvonalú kulturális teljesítményt hoz, akkor a jó szót összekötik a magyar szóval".

Hangsúlyozta, a külföldi kulturális évadokat olyan kezdeményezésnek tartja, amely nemcsak politikai ciklusokon, hanem kormányzatokon is átnyúlik. "Kevés van ilyen az országunkban, szerintem nagyon jó, hogy ez ilyen" - mondta, megjegyezve, hogy az első külföldi kulturális évadot Orbán Viktor kormánya indította el.

A miniszter kifejtette: "aktív és kezdeményező kulturális diplomáciában" hisz. Megjegyezte, hogy a tárca idén ősszel egy hozzávetőlegesen 6 hetes hosszúságú kulturális szezont szervez Kínában; Pekingben, Sanghajban és Hongkongban.

Hétfőn kezdődött tárgyalásait részletezve elmondta: a New York-i Lincoln Centerben a magyar színházkultúra, a Carnegie Hallban a komoly- és kortárs zene bemutatásáról tettek ajánlatot. A Morgan Libraryben kiállítás nyílhat egy 19. századi, a Szépművészeti Múzeum tulajdonában levő világhírű rajzgyűjteményből, az Alsó-manhattani Kulturális Központban az alternatív művészetek megismertetése lehet a cél. A Nemzetközi Fotográfiai Központban Hiller István egy olyan tárlatról egyeztetett, amely a 20-as, 30-as évek magyar szociofotó-művészetét mutatná be.

A New York-i évad fővárosi programokkal egészülne ki: a washingtoni Kennedy Centerben a magyar zenei kultúrát, a Katzen Művészeti Központban a kortárs képzőművészetet ismertetnék meg, a National Gallery of Art a filmművészet bemutatására tett ajánlatot.

A magyar népi kultúrával ismerkedhetne meg a közönség a 2009 nyári Smithsonian folklór fesztiválon, a Kongresszusi Könyvtár főigazgatója pedig arra mutatott teljes nyitottságot, hogy az általuk őrzött magyar kulturális kincsekből, elsősorban könyvekből rendezzenek tárlatot az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve.

Hiller István kifejtette: hosszabb távon az egyéni, a vállalati és a konferenciaturizmus fellendülését, a tudásközpontok közötti kapcsolatok erősödését, esetlegesen direkt üzleti eredményeket vár a kulturális évad hozadékaként.

A miniszter bejelentette: szakattaséi hálózatot tervez létrehozni, mivel úgy látja, hogy "a globális világban a kultúrának radikális sebességgel változik a szerepe (...), elsőrendű kontaktusteremtő és kapcsolaterősítő szerepe van". A szakattaséknak egyfajta "modern értelemben vett impresszárió szerepét", kimondottan a kulturális kapcsolatteremtés feladatát szánja. Három térségben kívánja erősíteni a kulturális diplomáciát: Keleten, különösen Kínában; az arab világban, elsősorban az Öböl-országokban; valamint a spanyol nyelvű világban, ahol a magyarságnak semmilyen kulturális képviselete, még attaséja sincsen. Elárulta, az első szakattasé talán már ősszel elfoglalhatja helyét.

Hiller István az MTI-nek arra a kérdésére, érzett-e bármiféle aggodalmat az amerikaiak részéről a magyarországi belpolitikai helyzet miatt, úgy felelt: Washingtonban azt tartják elsőrendűen fontosnak, hogy a belpolitikai stabilitás, az ország biztonsága megkérdőjelezhetetlen legyen. "Azt szeretnék, hogy Magyarország egy békében élő, a tehetségét biztonságban bemutatni képes ország legyen" - fogalmazott.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok