2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kassai Kiadás

2007. szeptember 28.
A Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézete a 2007/2008-as évben kiemelt szerepet szeretne vállalni a kassai, és általában a kelet-szlovákiai kulturális élet felélénkítésében. Ez a régió ugyanis véleményük szerint nem csak gazdaságilag, hanem kulturális szempontból is hátrányos helyzetűnek tekinthető.
A kortárs magyar kultúra első igazán jelentős megjelenése Kassán 2007. októberében várható, amikor is több helyi szervezettel együttműködve tizenöt rendezvényre kerül sor a városban. Ezek a Kassai Állami Színház közönségétől az utca emberén keresztül a kisebb alternatív klubok látogatóiig a polgárok minden rétegét megszólítják

A magunk eszközeivel szeretnénk segíteni Kassa városát abban, hogy pályázatával elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet. Megítélésünk szerint ugyanis kulturális hagyományai és földrajzi helyzete miatt ez a város, és általában ez a régió lenne a legalkalmasabb arra, hogy hitelesen képviselje a világ előtt a közép-európai térség sokszínű multikulturális arculatát. Nem véletlen, hogy a szlovákiai etnikai villongásokról érkező hírek ezt a vidéket soha sem említik. Igyekeztünk továbbá felhívni a kulturális rendezvények helyi szervezőinek figyelmét a magyar kultúra leghaladóbb irányzataira. Munkánk eredményeképp olyan, rétegműfajokat képviselő előadók is bemutatkozhatnak Kassán, akik a sajtóban minimális publicitást kapnak, de munkájukkal kiérdemelték a hazai és nemzetközi szakma figyelmét, így az igényesebb közönség érdeklődésére is számot tarthatnak.

Október folyamán tizenkét kassai helyszínen lépnek fel magyar művészek, az alternatív zenekarokból a kortárs táncszínházakon át a legjelentősebb képzőművészekig. Ilyen intenzív kulturális jelenlétre még nem volt példa Szlovákia második legnagyobb városában, amelynek 250 ezres összlakosságából ma már alig 10 ezren vallják magukat magyar nemzetiségűnek. A program összeállításakor ezért figyelembe kellett vennünk a nyelvi korlátokat, annál is inkább, mivel fő céljaink egyike a többségi, szlovák közönség "meghódítása". Programjaink hangsúlyozottan nem csupán a helyi magyaroknak szólnak, hanem mindazoknak, akik kíváncsiak egy európai értékeket képviselő és teremtő ország művészeire.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok