2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális bizottság - tájékoztató a nemzetközi kulturális kapcsolatokról

2007. november 27.
A Kínában zajló Magyar Kulturális Évadról és a kultúrák közötti párbeszéd 2008-as európai évéről tartott többek között beszámolót Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén.
Új kulturális tér fejlődik Kínában - hangsúlyozta Bogyay Katalin, hozzátéve, hogy a Szabadság, szerelem címmel folyó Kínai Magyar Kulturális évad az első lépéseket jelenti a kulturális piacépítésben.

A világ legnagyobb kultúracsinálói évek óta Kínában próbálkoznak, így Magyarország számára az utolsó előtti pillanat a szeptembertől jövő áprilisig tartó bemutatkozási lehetőség - vélekedett a kínai Magyar Kulturális Évadról szóló tájékoztatójában a szakállamtitkár.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a távol-keleti ország esetében a nyugat-európai szokásoktól eltérően nem a kisebb szervezetekkel való együttműködés dominál, hanem a hivatalos szervekkel történő kooperáció, de a vegyes fellépések és mesterkurzusok szorosabb kapcsolatok kiépítését is lehetővé teszik.

Képviselői kérdésre a szakállamtitkár elmondta, hogy a több száz magyar művésznek kínai bemutatkozási lehetőséget biztosító magyar évad idei, Pekingre és Sanghajra koncentráló részére 125 millió forintot különített el a tárca, míg jövőre, a hongkongi és sencseni bemutatkozás 100 millió forintot igényel majd. Az évadhoz kapcsolódó nemzetközi kommunikációs költségek 35 millió forintot tesznek ki - tette hozzá.

A szakállamtitkár beszélt arról is, hogy 2008 az EU kezdeményezésére a kultúrák közötti párbeszéd európai éve lesz. A kultúrák sokszínűségét ünneplő programokkal a fiatalokat kívánják megcélozni - mutatott rá Bogyay Katalin.

Tájékoztatása szerint a tematikus kampányévhez az EU 3 millió euróval járul hozzá. Ebből Magyarország 25 millió forint pályázati pénzt nyert el, amelyhez ugyanekkora összeggel járul hozzá a szaktárca. A Magyarországon kiírt pályázat keretében a tematikus év jegyében fogant műsorok létrehozását támogatja a tárca.

A bizottság előtt bemutatkoztak a külföldi magyar kulturális intézetek idén kinevezett igazgatói is: Can Togay János, a berlini Collegium Hungaricum, Kovács Péter, a Római Magyar Akadémia és Zimonyi István, a kairói kulturális tanácsosi hivatal vezetője.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok