2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar hírek Londonból

2007. szeptember 28.
Arany János bárdjai egy walesi könyvtárban; Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézetének londoni tagszervezete; konferencia magyar tanulmányokról Nagy-Britanniában - a londoni Magyar Kulturális Központ rövidhírei.
A Széchenyi Könyvtár megajándékozta a 100 éves walesi bibliotékát

Takács Ildikó Katalin a londoni Magyar Kulturális Központ direktora adta át tegnap a Wales-i Nemzeti Könyvtárnak Dr. Monok István, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatójának ajándékát. Arany János 36 példányban megjelent művének, A walesi bárdoknak egyik díszkiadványát a könyvtár megalapításának 100. évfordulójára ajándékozta a magyarországi bibliotéka. A verset Zollman Péter fordította angolra.

Sara Branch, az igazgató személyi titkára, Takács Ildikó Katalin, a Magyar Kulturális Központ igazgatója, Andrew Green, könyvtáros és Gwyn Jenkins gyűjteményigazgató
Sara Branch, az igazgató személyi titkára, Takács Ildikó Katalin, a Magyar Kulturális Központ igazgatója, Andrew Green, könyvtáros és Gwyn Jenkins gyűjteményigazgató

Az Aberystwyth-ben működő könyvtár rendelkezik a legnagyobb kelta gyűjteménnyel nem csupán Nagy Britanniában, hanem az egész világon. Ehhez a fantasztikus gyűjteményhez adott hozzá egy különleges darabot az Országos Széchenyi Könyvtár.

Európai Uniós nemzetek kulturális összefogása

Tizenkét angliai kulturális intézet vezetője megalakította az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézetének (EUNIC) londoni tagszervezetét (www.eunic-europe.eu).

A londoni Magyar Kulturális Központ a francia, spanyol, olasz, finn, román, cseh, lengyel, görög, osztrák kulturális intézetek illetve a Goethe Intézet mellett így tagjává vált egy olyan nemzetközi hálózatnak, mely a különböző, európai kultúrák népszerűsítését tűzte ki célul a szigetországban, és a nemzetközi kulturális diplomáciában kulcsszerepet játszik.
A EUNIC hálózatszerűen építkezik, és célja, hogy ahol lehetséges, kialakítsa nemzeti tagszervezetét, az adott országban működő Európai Uniós országok kulturális intézeteinek összefogásával.
A londoni network-höz, mely szorosan együttműködik az angliai Európai Uniós intézményekkel, minden olyan ország helyi kulturális intézete csatlakozhat, amely tagja az Európai Uniónak. A EUNIC-ban eddig Európa-szerte összesen tizenkilenc EU-tagország vesz részt, a legnagyobb hálózat Belgiumban működik.
Az EUNIC hálózat célja, hogy erősítse a nemzetek közötti kulturális párbeszédet a közösen létrehozott művészeti és egyéb programokon keresztül. Emellett a hálózat támogatja olyan EU tagországok bemutatkozását egy adott államban, melyeknek nincs helyi kulturális intézetük.


A tagországok képviselői, a helyi kulturális intézetek vezetői négyhavonta legalább egyszer tanácskoznak, és évente választanak elnököt maguk közül. Az első évben a Román Kulturális Központ igazgatója, Gabriela Massaci tölti be ezt a posztot, dr. Roland Goll, a londoni Goethe Intézet, valamint Dr Johannes Wimmer, az Osztrák Kulturális Központ vezetői alelnökletével. A EUNIC londoni tagszervezetének évente legalább egy közös kulturális projectet meg kell valósítania Nagy-Britanniában.

Magyar Tanulmányok Nagy Britanniában
Magyar tanulmányok az Egyesült Királyságban: Múlt, Jelen és Jövő címmel egy napos konferenciát tartottak pénteken Londonban az angliai magyar tudományok tanításának hetvenedik évfordulója alkalmából a University College of London Szláv és Kelet Európai Tudományok tanszékén.
A konferencián Takács Ildikó Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója bevezető beszédében elmondta, hogy a központ azzal járul hozzá a hetven éves hagyományhoz, hogy hazánk kultúrájának és művészetének bemutatásával arra ösztönzi a közönséget, hogy ellátogassanak Magyarországra, és megismerkedjenek a magyar kultúrával és történelemmel.
A tanácskozás fő témája a magyar tudományok tanításának evolúciója az elmúlt hetven év folyamán a magyar történelmi és társadalmi változások tükrében. Peter Sherwood (University College of London) bevezető előadásában e tanítás részletes történetével ismertette meg a közönséget az Egyesült Királyságban. A konferencián rajta kívül előadást tartott még Dr Robin Baker a Chichester-i Egyetem rektora, R.J.W. Evans az Oxfordi Egyetem történelem professzora, Martin Rady a University College of London Szláv és Kelet Európai Tudományok tanszékének professzora, Dr Nádasdy Ádám és Dr Gács Anna a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzorai, valamint Dr Daniel Abondolo ugyancsak a University College of London Szláv és Kelet Európai Tudományok tanszékének tanára.
A konferencia után Czakó Borbála Magyarország londoni nagykövete fogadást tartott a résztvevő professzoroknak a Londoni Magyar Nagykövetségen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok