2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kiállítási csúcs Oroszországban: öt tárlat – egy hét alatt

2007. május 11.
A májusi Múzeumi Világnap alkalmából a moszkvai Magyar Kulturális Központ idei kortársművészeti programsorozatának csúcspontjaként egyszerre több tárlat is nyílik Schneider Márta kulturális szakállamtitkár részvételével május 14-20. között.
"A magyar művészet új, izgalmas és aktuális" - így kommentálta Mihail Svidkoj orosz kulturális vezető a programsorozatot, amely februárban indult a művészeti ösztöndíjasok "Magyar Mátrix" című bemutatójával, és márciusban folytatódott a II. moszkvai biennálé keretében a budapesti Képzőművészeti Egyetem "Bunker-design" című projektjével.
 
A finnugor világ egyik központjában, legközelebbi nyelvrokonaink, a hantik és mansik szibériai otthonában, a Hanti-Manszijki Regionális Tudományos Könyvtárban "Két forradalom: 1848-1956" címmel történelmi dokumentumkiállítás nyílik május 14-én a Battyány-emlékév alkalmából. Több intézmény, a moszkvai Magyar Kulturális Központ és Levéltári Intézete, a budapesti Hadtörténeti Múzeum és orosz levéltárak többéves együttműködése eredményeként valósul meg a "Távol a Hazától: magyar hadifoglyok a Szovjetunóban" című történelmi dokumentumkiállítás. Az intézet három termében és dísztermében a tragikus életsorsokat számos eredeti tárgy, levéltári irat és kiterjedt tudományos háttérkutatáson alapuló ismertetők mutatják be. A május 16-i megnyitón magyar részről Schneider Márta szakállamtitkár és Holló József tábornok mond beszédet, az eseményen elhangzanak Bartók által gyűjtött dalok is.
 
A "Russia-Europe-Russia" című kiállítás VIP-megnyitója is ezen a napon lesz a moszkvai Új Tretyakov Galériában, ahol az EU-tagországok mindegyike három-három jelentős képet állít ki művészettörténete nagy korszakaiból. A magyar blokkban Mányoki Ádám: Önarckép, Ferenczy Károly Márciusi est és Kondor Béla: A géprepülés géniusza szerepel. A nagyközönség május 20-tól tekintheti meg a monstre kiállítást.
 
Május 16-20. között zajlik az "Art-Moszkva" című képzőművészeti vásár, amely az idén is kínál kortárs magyar műveket, a Knoll Galéria közvetítésével. A moszkvai Magyar Kulturális Központ saját programmal is csatlakozik az Art-Moszkvához. Ezúttal Havadtőy Sámuel "A játszma" című installációját mutatja be - kifejezetten erre a célra átalakított hajdani raktártérben. A "RAKTÁRLAT" (oroszul: SZKLAD-ART) kiváló terep lesz az alternatív műfajok befogadására. Az első installáció iránt már most nagy az érdeklődés mind a művészet-, mind a sakk-rajongók körében: a vastraverzekre applikált fekete fatáblákon finom csipkelepellel borított, 1x1 méteres, fehér sakktábla-képsor rekonstruálja az 1971-es Szpaszkij-Fisher játszma 41 lépését. A kiállítás a budapesti Centrális Galéria és a művész személyes támogatásával készül, és május 17-én nyitja meg kapuit Székely Árpád moszkvai Magyar Nagykövet és Jurij Averbah, az Oroszországi Sakkszövetség elnöke, valamint az alkotó, Havadtőy Sámuel közreműködésével.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok