2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kiállítások nyíltak Moszkvában és Hanti-Manszijszkban

2007. május 16.
A Bartók Év keretében Hanti-Manszijszkban meghirdetett Bartók ifjúsági zongoraverseny döntője, a Magyar Pontban tartott "nyílt óra", illetve a területi könyvtárban megrendezett Batthyány-kiállítás állt Schneider Márta kulturális szakállamtitkár május 13-16. közötti Hanti-Manszijszkban tett látogatásának középpontjában. A szakállamtitkár találkozott a Hanti-Manszijszki Autonóm Körzet kulturális kormányzó-helyettesével, Natalja Zapadnovával is. A szakállamtitkár ma a moszkvai Magyar Kulturális Központban nyitja meg a "Távol a Hazától: magyar hadifoglyok a Szovjetunóban" című történelmi dokumentumkiállítást.
A szakállamtitkár nyílt órán vett rész a Jugra Egyetem Magyar Pontjában május 14-én. Legközelebbi finnugor nyelvrokonaink, a hanti és mansi népcsoport oroszországi lakóterületén, a Hanti-Manszijszki Autonóm körzetben új státuszt kapott a magyar nyelv az egyetemi oktatásban: egyértelműen az egyik regionális kommunikációs eszközként kezelik. A finnugor szakosok az alaptanterv részeként, az orosz szakosok pedig egyik választható nyelvként tanulják - jelenleg közel 180-an (többen, mint Oroszországban együttvéve). Ennek bázisa és színtere a magyar kulturális kormányzat támogatásával nyitott és működtetett Magyar Pont.

A Magyar Pont elsődleges célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése. Hanti-Manszijszban a főváros rendkívüli adottságokkal rendelkező Állami Egyetemének finnugor tanszéke mellett működik mint könyvtár és nyelvoktató kabinet. Az egyetemen három éve folyik magyar nyelvoktatás: gyakorlatilag minden finnugor szakos a tanterv részeként veszi fel, az orosz szakosok pedig fakultatív jelleggel tanulják a nyelvünket.

A Hanti-Manszijszki Regionális Tudományos Könyvtárban nyitotta meg a szakállamtitkár május 14-én a "Két forradalom: 1848-1956" című történelmi dokumentumkiállítást a Batthyány-emlékév alkalmából.

Hanti-Manszijszkban a magyar művészetpedagógia és a helyi zeneoktatás is összekapcsolódik. A "Jugra-Klasszik" Művészeti Palota és a Hanti-Manszijszi Művészeti Főiskola (College) a folyamatos együttműködés terepe: a Bartók Év jegyében 2006-ban két nagysikerű zongorakoncertet rendeztek Fehér Ernő Fischer Annie-ösztöndíjas, valamint Szokolay Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára közreműködésével. Ennek szerves folytatása, az immár a Kodály-évhez is kapcsolódó "Bartók és Kodály Nap", amelynek végén a szakállamtitkár is részt vett a Bartók ifjúsági zongoraverseny döntőjén és eredményhirdetésén május 15-én.

Több intézmény, a moszkvai Magyar Kulturális Központ és Levéltári Intézete, a budapesti Hadtörténeti Múzeum és orosz levéltárak többéves együttműködése eredményeként valósul meg a "Távol a Hazától: magyar hadifoglyok a Szovjetunóban" című történelmi dokumentumkiállítás. Az intézet három termében és dísztermében a tragikus életsorsokat számos eredeti tárgy, levéltári irat és kiterjedt tudományos háttérkutatáson alapuló ismertetők mutatják be. A május 16-i megnyitón magyar részről Schneider Márta szakállamtitkár és Holló József tábornok mond beszédet, az eseményen elhangzanak Bartók által gyűjtött dalok is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok