2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-mongol munkaterv és Dzsingisz kán öröksége

2007. május 18.
2007. május 24. és szeptember 2. között Magyarországon is látható a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás május 23-i megnyitója előtt a következő magyar-mongol kulturális és oktatási munkatervet is aláírják.
2007. május 23-án az Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar-mongol munkaterv aláírásával és sajtótájékoztatóval egybekötött kiállítás-megnyitót tart Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az egyezményt magyar részről Hiller István oktatási és kulturális miniszter, mongol részről Enkhtuvshin Ulziisaikhan oktatási, kulturális és tudományos miniszter írja alá. A Dzsingisz kán és öröksége című nagysikerű kiállítás Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után Magyarországon 2007. május 24. és szeptember 2. között lesz látható.

Mongólia 2006-ban ünnepelte nyolcszáz éves államiságát, ami ötletet adott Európa egyik legnagyobb kiállítás-rendező központjának, a bonni Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschlandnak a témaválasztása, így mongol partnerekkel közösen hozták létre a Dzsingisz kán-kultusszal és a mongol világbirodalom történetével egészen a 20. századig foglalkozó kiállítást.

A kiállításon több mint félezer tárgyat mutatnak be, köztük a Mongol Tudományos Akadémia, a német Régészeti Intézet és a Bonni Egyetem legfrissebb Karakorum expedícióinak leleteit, a híres kelet-ázsiai és európai gyűjteményeket, továbbá kiemelt témaként szerepel a buddhista művészet és a buddhizmus mongóliai szerepe is. A gyűjteményt a magyarországi múzeumok, elsősorban a Hopp Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum által őrzött, közel hetven ritka műtárgy is gazdagítani fogja.

A kiállítás megnyitóját követően Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára és Dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ad díszvacsorát a mongol oktatási, kulturális és tudományos miniszter tiszteletére.

Mongol népi együttes a Hagyományok Házában

Az Ulánbátorból, Mongólia fővárosából érkező Khukh Mongol hagyományőrző népi együttes először szerepel Magyarországon. A Nemzeti Múzeum Dzsingisz kán kiállítására érkező együttes május 25-én, pénteken a Hagyományok Házában lép fel. Nevük Kék Mongóliát jelent, hiszen a belső-ázsiai országban az év 300 napján kék az ég. A hivatásos zenészekből és táncosokból álló csoport olyan tradicionális hangszereken játszik, mint a Limb fúvós hangszer, Yochin (trapéz alakú húros, ütős hangszer), Ikh Hurr (két húros basszus), Morin Khuur (lószőrhúros térdhegedű) és Tshuluum Chögsin (kőből készült xilofon). A csoport különlegessége, hogy azt a még ma is élő tradicionális technikát alkalmazzák az éneklésben, amely során úgy rezegtetik a hangszálaikat, hogy egyszerre két különböző hangot adnak ki.

Időpont:
2007. május 25., 19 óra

Helyszín:
Hagyományok Háza, 1011 Budapest, Corvin tér 8.

Jegyinformáció és -rendelés:
225-6078
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok