2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar nap és Bodor-könyvbemutató Varsóban

2007. március 29.
Magyar nap a varsói Wyszynski Egyetemen
 
Még tavaly ősszel, Mádl Ferenc díszdoktorrá avatásakor kezdte meg a varsói Magyar Kulturális Intézet a tárgyalásokat a Stefan Wyszynski Katolikus Egyetem rektorával egy "magyar nap"-rendezvény témakörében. A megbeszélések egész napos programot eredményeztek, ahol a délelőtt Grzegorz Lubczyké, volt budapesti nagyköveté és Marek Maldisé volt, akiket 2007. március 23-án, a Magyar-Lengyel Barátság napján tüntetett ki Sólyom László köztársasági elnök. Magyar tematikájú filmjeiket az "Istennek - Hazának - Felebarátodnak" című kiállításuk követte, amely idősebb Antall József, menekültügyi kormánybiztosnak a II. világháború idején készült fotó-gyűjteményéből készült.
A nap második felében tudományos konferenciára került sor, amelyet Gordon István, az Intézet igazgatója vezetett le. Témája: a lengyel menekültek Magyarországon a II. világháború idején, különös tekintettel hitéletükre, amelyben mind a magyar, mind pedig a lengyel egyház egyaránt nagy szerepet kapott. Az előadók egy része az egykori menekültek közül került ki, de volt közöttük pap, miniszter és dr. Molnár Imre személyében magyar előadó is.
 
Bodor-könyvbemutató Varsóban
 
A varsói Czarne Kiadó gondozásában immáron negyedik lengyel nyelven is megjelent kötetével büszkélkedhet Bodor Ádám, aki rövid időn belül nemcsak átlagon felüli ismertségre, hanem komoly elismerésre is szert tett a szakma és a lengyel olvasók körében. (Márait követően jelenleg ő a legolvasottabb élő magyar író Lengyelországban.) Ezúttal, március 27-én a Vissza a fülesbagolyhoz című kötet bemutatójára került sor a Varsói Magyar Kulturális Intézetben, amelyen a könyv neves fordítói (Elzbieta Soboleweska és Tadeusz Olszanski) is részt vettek. Az ezúttal is teltházas irodalmi esten a beszélgetést a neves rádiós, Piotr Matywiecki vezette, a könyvből Andrzej Ferenc színész olvasott fel részleteket.
Az estre a szervezők ezúttal is meghívták a szerzőt, de betegsége miatt sajnos lemondta az utat, pedig Krakkóban és Poznanban is várták őt olvasói.

 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok