2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Örökség – egy építész és egy szobrászrestaurátor munkája nyomán

2007. március 28.
2007. március 29-én "Magyar Örökség - egy építész és egy szobrászrestaurátor munkája nyomán" címmel kiállítás nyílik a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. A kiállított fotográfiákat a Műemlékek Állami Gondnoksága válogatta össze.

A MÁG feladata az állami tulajdonban tartandó műemlékek és parkjuk megőrzése, felújítása és üzemeltetése, programokkal való megtöltése, átmentése a jövő generációja számára. Jelenleg közel negyven kiemelt műemlékegyüttes tartozik az intézmény gondoskodása alá Magyarország teljes területén. A kiállítás célja a magyar épített örökség minél szélesebb körben történő megismertetése. A kiállítás anyaga egyben bemutatja a MÁG két legnagyobb projektjének helyszíneit is, így lehetőséget nyújt a műemlékvédelmi munka megismertetésére, népszerűsítésére is. A több mint 70 tablóból álló kiállításon olyan műemlékek elevenednek meg az érdeklődők előtt, mint a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, vagy éppen a péceli Ráday-kastély. A műemlékegyüttesek közül is kiemelkedik az eszterházai Esterházy-kastély, melytől elválaszthatatlan – egyik legfontosabb kultúrtörténeti gyökere – Joseph Haydn több évtizedes ottani munkássága.

A fotográfiákat már korábban is megtekinthette a nemzetközi közönség, például a firenzei Uffizi palotában, a Bécsi Collegium Hungaricumban, valamint a lipcsei Denkmal 2006 Európai Műemlékvédelmi és Városfejlesztési Szakkiállításon. Április végén az Európai Bizottság épületében lesznek megtekinthetők.

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben a kiállítást Emir Kir, a köztisztaságért és műemlékekért felelős államtitkár nyitja meg. Előadást tart Dr. Bardi Terézia, a Műemlékek Állami Gondnoksága tudományos igazgatóhelyettese a magyar örökségről és Anne Degraev régész „A brüsszeli városi régészet: folyamatos kihívás” címmel.

Az estét az Accord Vonósnégyes koncertje zárja, akiktől Haydn és Mendelssohn műveket hallhatnak az érdeklődők.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok