2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar indiai turnéja

2007. március 22.
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Szenthelyi Miklós hegedűművész indiai turnéja óriási sikerrel zajlott március első felében. A koncertkörút az indiai sajtóban is igen kedvező visszhangot kapott.
A zenekar az első koncertet március 10-én Mumbaiban (Bombayben) adta a város legelegánsabb koncerttermében, az ezer főt befogadó Tata Színházban. Ez a koncert volt egyben az ünnepélyes megnyitója a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett Mumbai Magyar Kulturális Fesztiválnak is, amely a maga nemében az első ilyen nagyszabású rendezvény volt az indiai metropoliszban. A zenekar a turnét Pune városában folytatta, ahol március 11-én adtak koncertet, majd március 13-án Delhiben léptek fel.

A Magyar Virtuózok koncertkörútja az indiai zenerajongók számára igazi csemege volt, mert az európai zenekarok nem túl gyakran jutnak el az ázsiai szubkontinensre. Magyarországról utoljára tíz évvel ezelőtt járt Indiában hasonló vonósegyüttes. A mostani koncertek programjában Vivaldi, Handel, Csermák, Csajkovszkij és Liszt művei szerepeltek. A szólókat Szenthelyi Miklós mellett Faludi Judit gordonkaművész játszotta.

A látogatás a két ország közötti kulturális csereprogram alapján jött létre, amelyet tavaly októberben Budapesten írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter és indiai partnere, Ambika Soni.

A magyar zene - mindenekelőtt a delhi magyar intézet tevékenységének köszönhetően - egyre népszerűbb Indiában. A koncerttermeknek egyre gyakrabban vendégei az oda látogató magyar kamaraegyüttesek és szólisták. Liszt, Bartók és Kodály kompozícióit is mind gyakrabban tűzik műsorra a helyi zeneművészek. A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ tavaly 16 eseményből álló fesztivállal ünnepelte Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, az idén ősszel pedig szeptembertől decemberig egy egész évadot szentelnek Kodály Zoltán emlékének, amelynek programjában koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal és zenepedagógiai kurzusokkal öregbítik a magyar zene hírnevét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok