2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar zene és képzőművészet Bulgáriában

2007. december 28.
A Kodály Zoltán-emlékévben a Szófiai Magyar Kulturális Intézet legfontosabb zenei programjainak többsége formabontó vagy hagyományosabb módon egyaránt a tudós zeneszerző örökségéhez kapcsolódott - mondta el az MTI-nek Arató György, az intézet igazgatója.
A magyar népzene európai összefüggéseit mutatta fel Sebestyén Márta az Alekszander Nevszki-székesegyházban tartott májusi hangversenyén, korábban a Jánosi Együttes Haydn muzsikájának magyar népzenei kapcsolatait tárta a közönség elé.

A Kodály Vonósnégyes nagy sikerrel szerepelt Ruszéban, a "legeurópaibb" bolgár városban, a Miskolci Szimfonikusok pedig Kovács László vezényletével három Kodály-koncertet is adott.

Az intézet fő képzőművészeti programja a Vasarely-kiállítás volt. A tárlat anyagát először a Bolgár Nemzeti Galéria főépületében mutatták be, majd az ország több nagyvárosában, így Plovdivban, Ruszéban és Plevenben, majd augusztusban és szeptemberben Várnában, a legnagyobb fekete-tengeri üdülőhelyen láthatták az érdeklődők.

A bolgárok magyarságképét máig alapvetően meghatározzák a két ország történelmi kapcsolatai - emlékeztetett az igazgató.

Bulgáriában jelentős magyar emlékhelyek vannak, mint a Várnai csata múzeuma, a sumeni Kossuth-ház.

A Rodope-hegységben, Dél-Bulgáriában található Szmolján, ahol Nagy László költő, a bolgár népköltészet fordítója (1925-1978) szívesen és hosszan időzött, a város díszpolgárává avatták, s emlékházat rendeztek be tiszteletére 1981-ben.

Arató György megjegyezte, hogy a magyar intézetnek fontos feladata az emlékhelyek és a kapcsolattörténeti kutatások támogatása. Novemberben nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek az 1444. évi várnai csatáról, s az előadásokat könyvben is megjelentetik.

Ez a kötet ugyanolyan hézagpótló, mint Sztilján Csilingirov Magyarok és lengyelek Sumenben című, a Kossuth-emigráció sumeni hétköznapjait megörökítő munka, amely novemberben jelent meg, s a magyar fordítást Arató György, az intézet igazgatója készítette.

Az új évet hagyományosan nagy magyar koncerttel kezdi az intézet. Ezúttal január 6-án, vasárnap Szófiában, a Bulgária Hangversenyteremben Fassang László orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs - aki fúvós hangszereken játszik - zenél együtt. Bach művei, valamint moldvai, gyimesi dalok, régi magyar táncok hangzanak el.

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet támogatja a bulgáriai országos szavalóversenyt, amelyet 21. alkalommal rendeznek meg 2008-ban.

A fiatalok négy csoportban versenyeznek, mégpedig Nagy László versekkel. Az általános iskola felső tagozatosai, a középiskolások, a színművészeti főiskolások és a már végzett színészek kategóriáiban dől el az elsőség. A harmadik területi elődöntőt Szmoljánban, a Nagy László-emlékházban tartják, a döntő Sumenben lesz - tette hozzá az igazgató.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok