2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország a díszvendége az idei Schleswig-Holstein Zenei fesztiválnak

2007. február 21.
Németország és Európa egyik legjelentősebb nemzetközi művészeti eseménye, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál idén magyar kulturális különlegességekkel csábítja a zenerajongókat az észak-német tartományba. Magyarország a díszvendége a rangos zenei attrakciónak. Az egyedülálló esemény az Ungarischer Akzent, a Németországban zajló magyar kulturális évad rendezvénysorozatának kiemelkedő programja.
Minderről február 23-án, pénteken tartanak nemzetközi sajtótájékoztatót Kielben, ahol Erdődy Orsolya, az Ungarischer Akzent Programiroda vezetője beszél a magyar évadról, illetve a zenei fesztiválhoz kapcsolódó programokról. Ilyen szerteágazó és intenzív magyar zenei jelenlétre az elmúlt tíz évben nem került sor Németországban.

A magas színvonalú és nagyszabású zenei fesztivál során - amely július 14-én kezdődik -csaknem 42 helyszínen több mint 140 koncert és zenei ünnepség zajlik 7 héten át. Többek között Hamburgban, Flensburgban, Kielben és Lübeckben Magyarország, mint zenei nagyhatalom kap rangos bemutatkozási lehetőséget, s képviselteti magát számos zenei műfajjal. Így fellép majd a Danubia Szimfonikus Zenekar, Schiff András, a Budapest Klezmer Band, a Szent Efrém férfikar, Bogányi Gergely, az Amadinda Percussion Group, a Keller Quartett, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, a Sebő Együttes, a Besh o droM, a Romano Drom és Yonderboi.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nemrég "A Magyar Kultúra Követe" címet adományozott hat neves személynek. Közülük három művész aktívan is részt vesz a nyári zenei fesztiválon: Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestereként, Kocsis Zoltán zongoristaként és dirigensként áll a német közönség elé, míg Sebestyén Márta előadóművész a magyar népdalkincset hozza közel a koncertlátogatókhoz.

Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál
A zenei fesztivál 1986-os indulása óta évről évre a világ zeneművészetének gazdag kínálatát nyújtja kiváló művészek segítségével. Minden évben egy ország zenei bemutatkozása áll a középpontban, így hazánk Hollandiától vette át a stafétát, és 2008-ra Oroszországnak adja át. A 7 héten át tartó és több mint 100 ezer látogatót vonzó kiemelkedő zenei rendezvények mellé sorakoznak fel olyan kísérőprogramok, amelyek méltán emelik a fesztivált nemzetközi rangra. Így a Leonard Bernstein által alapított hangversenyakadémia Schloss Salzau-n, a 2002-ben életre hívott kórusakadémia és a Lübecki Zenei Főiskola mesterkurzusai teszik teljessé a fesztivált.

Ungarischer Akzent
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervezett Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődött, és 2007-ben a berlini Collegium Hungaricum új épületének őszi megnyitásáig tart. A két ország államfőjének védnöksége alatt zajló rendezvénysorozat immár a hagyománnyá vált európai kulturális évadok sikeres gyakorlatába illeszkedik.

Az eddigi Akzent-koncepció folyamatossága mellett 2007-ben a "Magyarország - öt pozíció" mottó fogja össze az eseményeket - még erőteljesebb regionális és időbeni koncentrációt adva az évadnak. Az öt pozíció öt igazi hangsúlyt, öt tematikát, öt tartományt takar, melyek közül az egyik lesz az északi tartományban megrendezendő és magas színvonalú magyar megjelenéssel párosuló zenei fesztivál.

Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál: www.shmf.de
Németországi magyar évad: www.akzent.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok