2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagy siker a Magyar Kulturális Fesztivál Mumbaiban

2007. március 12.
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar fergeteges sikerű hangversenyével március 10-én megkezdődött a március 15-ig tartó Magyar Kulturális Fesztivál Mumbaiban, India legnagyobb metropoliszában. A fesztivált a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezi számos indiai partnerintézménnyel közösen.
A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján - amelyet az ezer főt befogadó Tata Színházban rendeztek - Khushroo Suntook, a National Centre for Performing Arts elnöke hangoztatta, hogy a magyarok mindig szívesen látott vendégek Mumbaiban és hogy a magyar kultúrát a város közönsége nagyon nagyra becsüli. Lázár Imre, a delhi magyar intézet igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy a most megnyíló fesztivál a maga nemében az eddigi legnagyobb magyar kulturális megjelenés az indiai üzleti és pénzügyi élet központjának számító nagyvárosban. A Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Szenthelyi Miklós hegedűművész játékát a megnyitó díszelőadás közönsége szűnni nem akaró tapssal, álló ovációval köszönte meg.


Március 11-én a Chavan Központ mozitermében Szabó István Rokonok c. filmjével kezdetét vette a Magyar Filmhét, amely egyben része a most folyó Mumbai Nemzetközi Filmfesztivál programjának is. A mumbai filmes seregszemle azért is kiváló fórum filmjeink bemutatására, mert a város mellett működik az indiai filmgyártás Bollywoodnak is nevezett hatalmas központja, s a Fesztivál eseményeinek az ottani filmsztárok, rendezők, producerek is aktív részvétvevői. Szabó István és a magyar film legjelesebbjei egyébként régi és szívesen látott ismerősei az ottani filmszakmának és a filmszerető közönségnek egyaránt. A Magyar Filmhét megnyitóján a delhi magyar intézet igazgatója felhívta a jelenlévő szakmai közönség figyelmét arra, hogy Magyarországon remek forgatási helyszíneket találhatnak az indiai filmművészek, és hogy a most átadott magyarországi filmstúdiók is kiváló lehetőségeket nyújtanak a külföldi produkcióknak. A magyarországi filmezés iránt egyébként máris komolyan érdeklődnek a bollywoodi filmesek, amit már több nagy sikerű, hazánkban forgatott indiai film is tanúsít.


Akár a vonzó magyarországi forgatási helyszíneket kereső indiai filmesek számára is rengeteg információval szolgálhat az a kiállítás, amely az UNESCO Világörökség magyarországi helyszíneit mutatja be Mumbai közönségének. Ennek a programnak a megszervezésében a magyar intézet partnere a Mumbai Egyetem nagyhírű képzőművészeti és építészeti fakultása, a Sir J. J. College volt. Ezzel a helyszínválasztással az intézetnek az a célja, hogy a tehetős üzletembereken és a hatalmas filmgurukon túl a Magyar Kulturális Fesztivál a mumbai egyetemistákhoz, a fiatalabb generációkhoz is szóljon.


Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok