2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

M@NARCHIA - közép-európai kulturális kezdeményezés

2007. február 20.
Nemrég a Moszkvai Állami Humántudományi Egyetemen (RGGU) vette kezdetét a kortárs közép-európai kultúrát bemutató M@narchia fesztivál.

A fesztivál első rendezvénye az RGGU Tudományos termében szervezett történelmi konferencia volt. A konferencia témája az Osztrák-Magyar Monarchia történelme és a közép-európai országok identitása ma. Az orosz monarchia-kutatók megállapítása szerint a monarchia, mint szellemi képződmény legfőbb öröksége a térség számára a kompromisszumkészség és tolerancia értéke, amely nélkül egy ilyen sokféle etnikumot és vallást egyesítő alakulat nem állhatott volna fönn. Kiemelték még, hogy a monarchikus államberendezés mellett a városi mindennapi élet keretei között olyan erős civil - polgári értékrend alakult ki, amely az európaiságnak ma is fontos össszetevője. A konferencián felszólalt Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója, aki a közép-európai fogalom mai oroszországi értelmezéséről beszélt.

Február 16-án a M@narchia fesztivál második napján nyílt meg a moszkvai Művészek Központi Házában (CDH) a fesztivál kortársművészeti programja. A CDH-ban cseh, osztrák és magyar kortársművészeti alkotásokat állítottak ki. Magyarországot 19 fotó- és képzőművész alkotása képviselte, köztük Szabó Ádám, Fabricius Anna, Erdei Krisztina, Németh Hajnal, Palatinus Dóra, Iski Kocsis Tibor művei. A megnyitón beszédet mondott a CDH igazgatója Vaszilij Bicskov, a cseh-, osztrák- és magyar kulturális központok igazgatói Tomas Glanc, Robert Gerschner és Kiss Ilona, valamint a magyar kurátor Hudra Klára és Konsztantyin Bohorov a M@narchia kiállítási projektet összefogó kurátora.

Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója megnyitó beszédet mond
Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója megnyitó beszédet mond

A fesztivál programjai február 15-től március 11-ig tartanak. A M@narchia további eseményei a március 3-i kortárszenei fesztivál, melynek résztvevői a cseh Opposite Earth, az osztrák Sergej Mohntau, valamint a magyar Kiss Erzsi Zene. Március 4-től 10-ig pedig egy hetes filmfesztivált tartanak a CDH-ban, melynek keretein belül két magyar filmet is vetítenek, Huszárik Zoltán Csontváry című legendás alkotását, valamint Herendi Gábor Magyar vándor című filmjét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok