2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Száz éve született a Britannia alkotója

2007. október 18.
A első londoni magyar kulturális intézet igazgatójára emlékeznek Londonban. A Petőfi Irodalmi Múzeum után a londoni Magyar Kulturális Központ is bemutatja azt az emlékkiállítást, mely Buday György születésének 100. évfordulója alkalmából állt össze.
A Petőfi Irodalmi Múzeum után a londoni Magyar Kulturális Központ is bemutatja azt az emlékkiállítást, mely Buday György születésének 100. évfordulója alkalmából állt össze. Az október 17-i ünnepélyes megnyitón Kovács Ida, a Petőfi Irodalmi Múzeum művészeti gyűjteményének vezetője mondott beszédet. Az est folyamán az intézet bemutatta Czigány Zoltán Balladák könyve című, Buday György életét feldolgozó dokumentumfilmjét.

Buday György munkássága igen jelentős a britek számára, hiszen a brit sajtó történetében először a The Times címoldalán megjelent Buday Britannia című metszete bíztatta Anglia népét a nácikkal szembeni ellenállásra. Emellett az ifjú Erzsébet, azaz a mai Erzsébet királynő koronázásakor hagyományos értelemben ugyancsak Buday fametszete hirdette a nagy eseményt. Buday emellett az első londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként és a BBC magyar adásának tudósítójaként is ismertté vált a szigetországban.

Buday György a magyar fametszés megújítója, illusztrátor, könyvtervező életének nagyobb részét Angliában, Londonban töltötte. Műveinek jelentős hányadát a magyar népballadák és népmesék világa, valamint a magyar- és a világirodalom egy-egy kiemelkedő alkotása ihlette. Önálló grafikai lapjai mellett különösen sorozatai lettek népszerűek. Készített könyvtervet, színpadtervet, valamint exlibriseket is. Metszeteiben felfedezhetőek a magyar népi kultúra motívumrendszerének elemei, korai munkáiban pedig az avantgárd, illetve az expresszionizmus, olykor a szürrealizmus jegyei.

A tárlat november 9-ig várja a vendégeket a londoni Magyar Kulturális Központban.

Kovács Ida, a PIM művészeti gyűjteményének vezetője, a Buday kiállítás kurátora
Kovács Ida, a PIM művészeti gyűjteményének vezetője, a Buday kiállítás kurátora
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok