2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Történelmi házak rajzokon

2007. március 31.
Pintér Tamás építész Hazám házai című grafikai tárlata vasárnap nyílik a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben - közölte az MTI-vel Arató György, az intézmény igazgatója.
Pintér Tamás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, és a kiállításra kerülő anyaga három és fél évtized grafikai munkásságát öleli fel. Az építész különböző utazásain megszállottan rajzolta le a magyar épített örökséghez tartozó épületeket, és van már olyan ház, amely csak az ő rajzain látható.

80 grafit-, de főként tusrajzot láthat majd a szófiai közönség, így Budapestről a többi közt a Fasori református templom 90 éves kapuját, vagy Szentendre és Sopron jellegzetes házait, a Nagybecskerek (Zrenjanin-Vajdaság) melletti aracsi, romos pusztatemplomot, Torockó vagy Kalotaszeg régi portáit, Viharos (Visko-Ukrajna) Monarchia- korabeli épületeit.

A képek mintegy 50 százaléka Magyarországon készült, a többi Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken, a Kárpátalján. Az építész papírra vetette a magyar vonatkozású építészeti emlékeket Isztambulban is, így a monostort, amelyet Szent László lánya, Piroska építtetett, és Rodostón Mikes Kelemen (1690-1761) házát, amelyet magyar közreműködéssel rendbe hoznak.

Pintér Tamás összesen nyolc országban készített rajzokat régi épületekről, és azt tervezi, hogy albumot ad ki az épített örökséget megörökítő rajzaiból, természetesen kísérőszöveggel.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok