2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Trianon-vita a pozsonyi Visegrádi Szalonban

2007. február 15.
A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet legreprezentatívabb közéleti vállalkozása a Visegrádi Szalon. A névvel ellentétben itt nem szalonbeszélgetések zajlanak, hanem valódi szikrázó viták, koncepciók, szakmai érvek és világszemléletek konfrontálódnak élőben, a közönség színe előtt. Olyan közéleti, jogi és társadalmi problémák kerülnek terítékre, melyekre az elmúlt tizenhét évben nem sikerült megoldást találni, vagy ha sikerült is, egyáltalán nem megnyugtató végeredménnyel. Az egyház és állam viszonyáról szóló első, majdnem három órás vitát ötvenen hallgatták végig néma csendben.

A február 15-i, Trianon-vitára már száznál is többen jeleztek vissza: történészek, politológusok, filozófusok, írók, politikusok, egyetemisták, minisztériumi tisztségviselők - szlovákok és magyarok nagyjából egyenlő arányban. Aki nem fér be a nagyterembe, az a földszinti társalgóban és a lépcsőházban kivetítőn követheti az eseményeket. A vita apropóját az adta, hogy a Kalligram kiadónál megjelent szlovákul Romsics Ignác Trianon című könyve, mely egy hónap alatt két kiadást ért meg. Beszélgetőpartnerei Robert Pejsa történész, a Prágai Károly Egyetem tanára, valamint Dusan Kovac történész, a Szlovák Tudományos Akadémia alelnöke. A vitavezető Milan Zemko történész.

A vita címe: Trianon és a Bonton. A fő kérdés, hogy lehet-e a 21. században úgy beszélni Trianonról, hogy ne sértsünk vele másokat, ne szaggassunk föl sebeket és még csak indulatokat se kavarjunk. A felfokozott érdeklődést látva nyilván nem. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha átengedjük a Trianon-trauma tematizálását átengedjük nosztalgikus műkedvelőknek, a politikai mellékszereplőknek és az utcai harcosoknak engedjük át, akkor le kell mondanunk a mindenki számára elfogadható közbeszéd elfogadtatásáról, a megbékélésről.

A Visegrádi Szalon témái között szerepel majd az ifjúságpolitika, a drogtörvények, a független művészet sorsa, a hajléktalankérdés, az adótörvények. A beszélgetések szövege megjelenik szlovákul, magyarul és angolul, elhangzik a szlovák közszolgálati rádióban, a hanganyag letölthető lesz az intézet honlapjáról.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok