2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újévi koncert és fotókiállítás Bulgáriában

2007. január 12.
Magyar-bolgár orgonakoncert lesz vasárnap Szófia és egyben Bulgária legnagyobb, 1300 embert befogadó hangversenytermében - mondta el Szófiából Arató György, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek.
Szófiában az intézet szervezésében 1996 óta tartanak újévi koncertet, a mostanival Bulgária Európai Uniós csatlakozását köszöntik és Kodály Zoltán (1882-1967) halálának 40. évfordulója jegyében rendezik meg Deák László és Velin Iliev orgonaművész közreműködésével - mondta Arató György. Hozzátette, hogy azért tartják hangversenyteremben a koncertet, mert Bulgáriában az ortodox templomokban nincs orgona, egyébként pedig a Bulgária Hangversenyterem orgonája az öt meglevő közül a legnagyobb az országban.

A Szófiában föllépő Deák László 1991-ben diplomázott a Zeneakadémia orgona tanszakán Gergely Ferenc növendékeként, majd a zongora szakot is elvégezte és Jandó Jenő volt a mestere. Párizsban képezte tovább magát, és több XX. századi francia mű magyarországi bemutatója fűződik nevéhez. A koncert másik közreműködője Velin Iliev, az egyik legismertebb bolgár orgonista a világban.

A vasárnapi koncerten a többi között Liszt, Kodály és Antalffy-Zsíros művei csendülnek fel.

A magyar intézetben január 15-én, hétfőn nyitják meg a Pécsi József-ösztöndíjasok fotókiállítását. Tamás Dezső, Németh Dániel és Gárdy Balázs fényképeit láthatják az érdeklődők.

Burgaszban, a Városi Könyvtárban Chochol Károly fotóművész 56 kép 56-ról című fényképkiállítása a szófiai bemutató után január 17-én nyílik az intézet és a burgaszi Shalom Egyesület szervezésében. Az egyesületet a Fekete-tengerparti város szefárd zsidó közössége hozta létre és rendszeresen együttműködik a Magyar Kulturális Intézettel.

A fotótárlattal egyidejűleg mutatják be Burgaszban a Bulgarica-Hungarica sorozat Prekraszen povod (Kiváló alkalom) című dokumentumkötetét, amely első ízben tárja a nyilvánosság elé a magyar forradalommal kapcsolatos bolgár levéltári anyagokat - egészítette ki az intézet programját Arató György.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok