2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Húszéves az észtországi magyarok kulturális egyesülete

December 20-án a Tallinni Magyar Intézetben ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Egyesülete. Az egykoron Szovjet-Észtországban alakult szervezet az első civil kezdeményeződések egyike volt, kihasználva az akkori egyesülési törvény kiskapuját, amely kulturális egyesületek létrehozását megengedte.
2008. december 22.

A Bëlga koncertjével zárta szezonját a Párizsi és a Brüsszeli Magyar Intézet

A Bëlga zenekar koncertjével zárta szezonját a Párizsi és a Brüsszeli Magyar Intézet; a két kulturális központ a Sziget fesztivállal közösen kérte fel a magyar hip-hop "fenegyerekeit" az évad utolsó programjára.
2008. december 17.

Esterházy Péter a Delhi Magyar Intézetben

December 15-én a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban nagy sikerű irodalmi esten mutatkozott be az indiai irodalomkedvelő közönségnek Esterházy Péter.
2008. december 16.

Nemzetiségi Gála és díjátadás a budai Vigadóban

Magyarország, Európa és az egész világ olyan, mint egy varázsdoboz, különleges kultúrákkal találkozhatunk, s a varázsdoboz minden pillanatban képes meglepni bennünket - mondta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vasárnap Budapesten a 4. Nemzetiségi Gála megnyitóján a budai Vigadóban.
2008. december 15.

Fiatal magyar kulturális követek Németországban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és a Robert Bosch Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek köszönhetően a „Kulturális menedzserek Közép- és Kelet-Európából” elnevezésű program keretében fiatal magyar kulturális menedzserek utazhatnak Németországba.
2008. december 11.

Budapest Helyreállítása - ünnepi konferencia Budapesten

December 11-én ünnepi konferenciát rendeznek a fővárosban Budapest helyreállítása - például a Mátyás-templom címmel.
2008. december 11.

Aláírták a magyar-izraeli Kulturális Csereprogramot

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet aláírta a 2009-2011-es évekre szóló magyar-izraeli Kulturális Csereprogramot szerdán.
2008. december 10.

Lajkó Félix elkápráztatta a lengyeleket

Lajkó Félix hegedűvirtuóz fergeteges sikerű koncertet adott a varsói Királyi Várban szombaton abból az alkalomból, hogy új helyen nyílt meg a Magyar Kulturális Intézet. Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális minisztérium szakállamtitkára a hangverseny közönségét köszöntve kiemelte, hogy ezentúl XXI. századi színvonalú és technikai felszereltségű helyen fogadhatja vendégeit az új varsói intézet.
2008. december 8.

Ady-emléktáblát avattak Párizsban

Ady Endre párizsi tartózkodásainak helyszínén, az egykori Hotel de l’Europe (ma Quality Hotel Opéra St-Lazare) épületében emléktáblát avattak fel péntek este a XX. századi magyar költészet megújítójának tiszteletére.
2008. december 8.

Tallinnban a Delta

A 12. Fekete Éjszakák Nemzetközi Filmfesztiválon háromszor is a nézők elé kerül Mundruczó Kornél Delta című filmje Tallinnban.
2008. december 4.

OECD felsőoktatási szeminárium Budapesten

2008. december 1-jén és 2-án nemzetközi konferenciát szervezett az OECD és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Budapesten
2008. december 4.

Új épületbe költözött a Varsói Magyar Kulturális Intézet

Új helyszínen, a lengyel főváros kulturális központjában nyitotta meg kapuit csütörtökön a Varsói Magyar Kulturális Intézet, amely így a jövőben még intenzívebben kapcsolódhat be a város kulturális vérkeringésébe.
2008. december 4.

Fontos az egész életen át tartó tanulás

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az oktatás, a kultúra és az innováció egységében látja a pénzügyi, gazdasági válságból kivezető utat. Ezt a tárcavezető szerdán, Budapesten, a Hatodik Nemzetközi Felnőttoktatási Konferencia Pán-Európai Előkészítő Konferenciáján jelentette ki.
2008. december 3.

A Baltikumba érkezett az Európai Szaxofonzenekar

Az Európai Unió kulturális nagyköveteként alakult Európai Szaxofonzenekar októberi lemezfelvétele után november 29-én kezdte meg turnéját a Baltikumban.
2008. december 3.

Dosztojevszkij és Hegel szembesítése

Földényi F. László Dosztojevszkij Szibériában Hegelt olvassa, és sírva fakad című nagyigényű esszéjének német megjelenése alkalmából Rüdiger Safranski, neves német filozófus és író beszélget a szerzővel a Berlini Collegium Hungaricumban november 28-án 19 órától.
2008. november 28.

Magyar Pavilon a párizsi Oktatási Vásáron

A francia EU elnökség félévében rendezik meg először Párizsban az Európai Oktatási Vásárt november 27-30. között. A Párizsi Magyar Intézet Collegium Hungaricumként, hazánk oktatási és tudományos képviseleteként külön készült az eseményre. Négy napon keresztül szolgál információkkal az érdeklődő francia diákok, partnerintézmények, potenciális befektetők részére, promotálja a magyarországi egyetemeket és főiskolákat. Ezzel egy időben saját magyar nyelvtanfolyamait is meg kívánja újítani, többek között szaknyelvi képzéssel szélesíti kínálatát.
2008. november 28.

Tar Sándor Szürke galambja bolgárul

Tar Sándor (1941-2005) író, szociográfus utolsó regényét, a bolgárul megjelent Szürke galamb címűt mutatják be csütörtökön a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben.
2008. november 27.

Gömöri György második angol nyelvű verseskötete

Gömöri György
A Londonban élő Gömöri György költő, esszéista második angol nyelvű verseskötetét, a Polishing October címűt mutatták be kedden este a londoni Magyar Kulturális Központban.
2008. november 26.

Magyar filmek az Egyesült Királyságban

A nyomozó
Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne mutatnának be magyar filmet a szigetországban. Múlt héten a Zsidó Film Fesztiválon Forgács Péter Miss Universe 1929 című filmjét mutatták be, míg a Londoni Magyar Kulturális Központ novemberi filmklubja keretében Gigor Attila A Nyomozóját vetítette. November 20-án Bristolban, az Encounters rövidfilm-fesztiválon Szirmai Márton Szalontüdő című kisjátékfilmjét élvezhették a nézők, 29-én pedig, ugyancsak az LMKK támogatásában, az Életek éneke című dokumentumfilm brit premierje lesz látható az Art Doc fesztivál keretében.
2008. november 26.

30 éves a Delhi Magyar Kulturális Központ

Az évforduló alkalmából fotókiállítást és szemináriumot szervezett az intézet.
2008. november 25.

Varázsolt a hangjával Harcsa Veronika

Harcsa Veronika dzsesszénekes nagysikerű lemezbemutató koncertet adott a Brüsszeli Magyar Intézetben a hétvégén.
2008. november 25.

Margón innen és túl - képzőművészeti kiállítás a brüsszeli magyar kulturális központban

Belga, holland és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás Meetings on the Margin - szabad fordításban "Találkozások margón innen és túl" - címmel november 27-én, csütörtökön a brüsszeli magyar kulturális központban.
2008. november 24.

Színerő - léptékváltás előtt

A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet a "Pécs 2010. Európa Kulturális Fővárosa" programsorozat idei utolsó rendezvényén november 20-án a dél-magyaroszági város egyik legfontosabb művészeti és intellektuális központját mutatja be a stuttgarti és Baden-Württembergi közönségnek.
2008. november 20.

Átadták a Los angelesi magyar filmfesztivál díjait Budapesten

Átadták az október közepén megrendezett Los Angeles-i magyar filmfesztivál díjait egy budapesti étteremben szerda este.
2008. november 20.

20 éves a magyar-spanyol két tannyelvű oktatás

A Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium ünnepséget rendez a magyar-spanyol két tannyelvű oktatás 20. évfordulója alkalmából.
2008. november 19.

Európai kulturális fórumot rendezett a francia EU-elnökség

Christine Albanel francia kulturális miniszter meghívására a magyar kulturális kormányzat által "arts and buisness" néven elindított, a kultúrába való befektetést serkentő törvényekről, valamint a magántőkének a kultúrába való bevonásárára tett magyar kezdeményezésekről számolt be európai kollegáinak Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a dél-franciaországi Avignonban.
2008. november 19.

Magyar-orosz miniszteri találkozó: folytatódik a sárospataki folyamat

Fotó: Gordon Eszter
"Oroszországban szeretik a magyar kultúra minden ágát" - jelentette ki Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter, aki Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására érkezett hazánkba. A két miniszter magyar-orosz kulturális programokról és nagyszabású közös kulturális projektekről tárgyalt kedden Budapesten.
2008. november 18.

Tanácskozás a kulturális és könyvtári kapcsolatokról

Kulturális és könyvtári kapcsolatok az Európai Unióban címmel szakmai tanácskozást rendeztek Nyíregyházán.
2008. november 18.

Pszichoanalízis és Film

2008. november 20. és 22. között rendezik meg a II. Pszichoanalízis és Film Konferenciát Pécsett.
2008. november 18.

Pszichoanalízis a vasfüggöny mögött

pavfm_081118_01.jpg
Nádas Péter Rám bízott élet című felolvasásával ért véget szombaton a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) és a Német Pszichoanalitikus Társaság közösen tartott pszichoanalízis konferenciája a CHB berlini épületében, amit Göncz Kinga külügyminiszter nyitott meg.
2008. november 18.

Angol-magyar siker a Londoni Jazz Fesztiválon

Oláh Kálmán
Az idei Londoni Jazz Fesztivál nyitó napján, november 14-én, pénteken lépett fel a Királyi Zeneakadémián a magyar zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmán és a világhírű angol trombitás-szárnykürtös, Gerard Presencer által közösen vezetett brit-magyar szeptett. A Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására szigetországba érkezett zenészek ismét bebizonyították, hogy a magyar jazz méltán világhírű.
2008. november 17.

Magyarországra látogat az orosz kulturális miniszter

Moszkvában tudják, hogy ma már csak a legkiválóbb művészeket, együtteseket és műalkotásokat érdemes külföldre - így Magyarországra - vinni, mert csak ezek tudják felkelteni a közönség érdeklődését - mondta Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter keddi magyarországi látogatása kapcsán az orosz minisztérium illetékese az MTI-nek.
2008. november 14.

Szipál Márton Sepsiszentgyörgy közönségét is meghódítja világhírű fotóportréival

Az igazán jó portréfotók a világ minden táján hódítanak, erről a sepsiszentgyörgyi közönség is meggyőződhet ezekben a napokban Szipál Márton (Martin Szipál) életmű-kiállításán.
2008. november 14.

Törökország legnagyobb kulturális központjában nyílik meg a Thököly emlékház

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly emlékházat csütörtökön Kocaeliben. II. Rákóczi Ferenc rodostói, illetve Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után ez immár a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely.
2008. november 14.

Londonba érkezett a Paradise Lost kiállítás

A brüsszeli és párizsi magyar intézetek után Londonba érkezett a 2007-es, 52. Velence Biennálén bemutatkozott első Roma Pavilon műveiből válogatott kiállítás.
2008. november 13.

Diktatúra és a pszichoanalízis

Göncz Kinga nyitja meg azt a kétnapos, a diktatúra és a pszichoanalízis viszonyáról szóló konferenciát, amely pénteken kezdődik a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban (CHB) - a magyar külügyminiszter eredeti képzettsége szerint pszichiáter. A Pszichoanalízis a vasfüggöny mögött című tanácskozást a Collegium Hungaricum és a Német Pszichoanalitikus Egyesület közösen rendezi.
2008. november 13.

Leonardo da Vinci partnerkereső szeminárium Budapesten

Leonardo da Vinci partnerkereső szemináriumot rendeznek Budapesten a Leonardo mobilitási és partnerségi projekt népszerűsítésére és a programban résztvevő intézmények közötti kapcsolatok erősítésére.
2008. november 13.

Az Akadémiai Könyvtár új digitális gyűjteményei

Két kiemelkedő tudós, Kaufmann Dávid (1852-1899) és Stein Aurél (1862-1943) életét és munkásságát tárja a nagyközönség elé a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára a keleti gyűjteményében őrzött hagyatékuk digitális feldolgozásával.
2008. november 13.

Jövő nyárra megújulhat a kolozsvári Mátyás-szobor

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere aláírta a kolozsvári Mátyás-szobor teljes restaurálásáról szóló megállapodást szerdán Budapesten.
2008. november 12.

Javított kiadás már oroszul is

Esterházy Péter
Esterházy Péter jelenlétében, rendkívül jó hangulatú összejövetelen mutatták be kedden este a moszkvai Magyar Kulturális Központban az író Javított kiadás című könyvét, amely most jelent meg orosz nyelven a Novoje Lityeraturnoje Obozrenyije kiadó gondozásában.
2008. november 12.

Magyar filmek Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön

Magyar kortárs játékfilmeket bemutató rendezvények kezdődtek Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön, ahol ebből az alkalomból több elsőfilmes fiatal magyar rendező mutatkozhat be Romániában.
2008. november 11.

A Szájról Szájra együttes teltházas koncertje Glasgowban

Óriási sikert aratott a H'ART skóciai magyar fesztivál keretében fellépő Szájról Szájra együttes szombat este a skót városban. A három fiatal énekesnő: Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia egyedi előadásmódjával varázsolta el a közönséget.
2008. november 10.

Töretlen a Pál utcai fiúk népszerűsége Észtországban

Molnár Ferenc regénye évtizedek óta kötelező irodalom a balti országban, és kedveltsége a mai napig változatlan.
2008. november 10.

Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Tóth Veronika koncertje Londonban és Glasgowban

Újabb magyar zenei tehetségek mutatkoztak be Londonban és Glasgowban, a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében. Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek, Tóth Veronika vendégszereplésével adtak nagysikerű koncertet csütörtök este majd pénteken délben, a szigetországban.
2008. november 10.

Vasarely nevét kapja a Párizsi Magyar Intézet új kortárs galériája

Tovább folytatja modernizációját a Párizsi Magyar Intézet (PMI): a nemrég kialakított kiállító terem "Vasarely Galériává" alakul. A főleg óriás textiljeiről híressé vált művész eredeti munkáit tekintheti meg a párizsi közönség. A 49 olaj- és temperafestményt a pécsi Vasarely Múzeum és az Aix en Provence-i Vasarely Alapítvány, valamint három francia magángyűjtő bocsájtotta a PMI rendelkezésére. A magyar képzőművészet egész hónapban az érdeklődés középpontjában marad Franciaországban: november 21 és 24 között rendezik meg a strasbourgi St-Art-t, vagyis a Szent Művészet európai kulturális vásárát, ahol idén Magyarország a díszvendég.
2008. november 7.

Megnyílt a karikatúrafesztivál

Fotó: Illyés Tibor (MTI)
A kultúrák közötti párbeszéd témáját feldolgozó hazai és külföldi karikatúrákat mutat be idén a Magyar Kultúra Alapítvány budai székházában megrendezett XII. Magyar karikatúrafesztivál.
2008. november 7.

Kortárs Drámafesztivál Budapest - Szlovénia az idei díszvendég

Szlovénia lesz a november 21. és 29. között megrendezendő 7. Kortárs Drámafesztivál Budapest (KDF) vendége. A civil kezdeményezésű színházi seregszemle célja, hogy képet adjon a magyar színházi életről, és egyben betekintést nyújtson a külföldi kezdeményezésekbe is - közölte Szilágyi Mária fesztiváligazgató a rendezvény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. november 7.

Nyelvi oktatócsomag magyarul tanuló gyerekeknek

Egy kis űrlény magyarországi kalandjairól szól a Kiliki a Földön című nyelvi oktatócsomag, amely magyarul tanuló gyermekek, ezen belül elsősorban a diaszpórában élő magyar családok számára készült a Balassi Intézet, a Miniszterelnöki Hivatal és a Duna Televízió együttműködésében.
2008. november 6.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Törley-kiállítása Tallinnban

Az elmúlt évben nagy sikerrel lezajlott, a 125 éves Törley Pezsgőpincészet történetét ismertető kiállítást a múzeum és a Tallinni Magyar Intézet az Észt Történeti Múzeum középkori falai között mutatja be. A tárlatot S. dr. Nagy Anikó, a múzeum igazgató-helyettese nyitja meg.
2008. november 5.

Pécs bemutatkozik Stuttgartban

A Stuttgarti Magyar Intézet Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címét a magyar kultúra olyan, ritkán adódó esélyének és lehetőségének tartja, melynek kiaknázása az ország nemzetközi megítélését is pozitívan befolyásolhatja. Ennek érdekében november 5. és 20. között zajló sokszínű, igényes színvonalú rendezvénysorozatot szervez, amellyel Pécsre, mint az európai kulturális örökség és kortárs művészeti jelenlét egyik kitüntetett, fontos városára szeretnék ráirányítani a Baden-Württemberg-i közvélemény figyelmét.
2008. november 5.

Litván-magyar történelmi konferencia

Október 29-én litván-magyar kultúrtörténeti szakmai konferenciára került sor a Tallinni Magyar Intézet és a Litvániai Magyarok Kulturális Szövetsége szervezésében, a Magyar Nagykövetség és a Litvániai Nemzeti Kisebbségek Hivatala támogatásával. A konferencia témája országaink történelmi és kulturális kapcsolatainak 17. századi emlékei voltak Báthory István és Bekes Gáspár tevékenységének fényében.
2008. november 4.

Közép-európai filmszemle kezdődött Prágában

Közép-európai filmszemle kezdődött csütörtökön a Prágai Magyar Kulturális Központban. A vasárnapig tartó négynapos rendezvényen kortárs cseh, lengyel, magyar és szlovák rendezők alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
2008. október 31.

Haydn-év: példa nélküli osztrák-magyar együttműködés

Fotó: Gordon Eszter
"A Haydn-év 2009 legjelentősebb közép-európai emlékéve lesz" - jelentette ki Csák Ferenc, a tárca kultúráért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen Burgenland tartomány tanácsosával, Helmut Bielerrel közösen számoltak be az évaddal kapcsolatos osztrák-magyar együttműködésről.
2008. október 29.

Magyar résztvevő az izraeli klasszikus gitárfesztiválon

Szilvágyi Sándor gitárművész lesz a magyar résztvevője annak a nemzetközi klasszikus gitárfesztiválnak és versenynek, amelyet október 26. és 30. között rendeznek az izraeli Netanya városában.
2008. október 27.

A párizsi Diadalívnél magyarok és franciák emlékeztek a forradalomra

Párizsban lezárták a Champs Élysée-t és zászlókkal vonultak föl az 1956-os magyar forradalom 52. évfordulóján. Október 19-én, vasárnap a Párizst megbénító pedagógussztrájk ellenére is közel háromszáz ember gyűlt össze a Diadalív lábánál. A megemlékezés-sorozat a Párizsi Magyar Intézetben folytatódik, ahol október 23-án a Bartók Béla-emlékdíjas Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája ad koncertet.
2008. október 20.

Óriási sikert aratott Delhiben a Parno Graszt

Mintegy hatszáz főt számláló közönség előtt hatalmas sikerű koncertet adott tegnap Delhiben a Parno Graszt roma népzenei együttes. Az India International Centre szabadtéri színpadán tartott fellépés egyik központi rendezvénye volt a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ 30. évfordulója alkalmából rendezett fesztiválsorozatnak.
2008. október 20.

A frankfurti könyvvásár magyar szemmel: Dragomán volt a sztár

A fiatal magyar író, Dragomán György volt az egyik legnagyobb sztár a frankfurti nemzetközi könyvvásáron, amely a jubileumhoz méltóan rendkívül sikeres volt. Előre tört Kína, az elektronikus könyvek áttörése viszont nem várható. Így összegezhetők a hét végén zárult vásárral kapcsolatos magyar vélemények.
2008. október 19.

Videoművészek munkái peregnek a berlini Collegium Hungaricumon

Collegium Hungaricum
A berlini Medienfassaden Festival (Homlokzati Médiafesztivál) egyik kiválasztott helyszíne a Collegium Hungaricum (CHB), amelynek 40 négyzetméteres kivetítőjén szombattól november 3-ig videoművészek munkái peregnek.
2008. október 18.

Megkezdte indiai turnéját a Magyar Állami Népi Együttes

A dél-indiai Kerala állam fővárosában kezdte meg tíz napig tartó indiai turnéját a Magyar Állami Népi Együttes. Magyarország vezető folkzenészei a magyar-indiai kulturális csereprogram alapján utaztak Indiába, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ, és az Indian Council for Cultural Relations szervezésében.
2008. október 17.

Magyar bevándorlók találkozója az izraeli Cfáton

Több mint háromszáz, Izraelben élő magyar találkozott csütörtökön a négy szent város egyikének tartott Cfáton, a hagyományos Herzl-nap keretében. A 800 méter magasan fekvő város 1986-ban alapított múzeumában, ahol a magyarajkú zsidóság múltja és kultúrája elevenedik meg több ezer dokumentum - könyv, fénykép, kézzel írt napló, hangfelvétel, dísz- és kegytárgy - segítségével, egész napos kulturális program zajlott, magyar művészek fellépésével.
2008. október 17.

Cinémagyar, magyarciné(ma) - díjnyertes filmek fesztiválja Párizsban

Delta
Az új magyar filmek bemutatásával jelentkezik idén a harmadik alkalommal megrendezett "Cinémagyar" filmfesztivál. A Párizs XIV. kerületében található Entrepőt nevű kulturális központ mozijában, a szervező Cinémagyar egyesület három magáncég és a Párizsi Magyar Intézet (PMI) támogatásával mutat be 8 rövid-, és 8 nagyjátékfilmet október 15. és 21. között. Köztük az Oscar-díjra jelölt Iszka utazását és a Cannes-ban Aranypálmára jelölt, végül a Kritikusok díját elnyerő Deltát is.
2008. október 14.

Kulturális fesztiválsorozattal ünnepli alapításának 30. évfordulóját a delhi magyar intézet

Negyven eseményt magába foglaló, öt indiai nagyvárost érintő magyar kulturális fesztiválsorozat vette kezdetét október 12-én Indiában. A "Fókuszban a Delhi Magyar Intézet 30 éve" című rendezvénysorozat folytatása az idén január-februárban rendkívül nagy sikert aratott "Magyar Masala" indiai rendezvényeinek. Az október-november folyamán Keralában, Pandzsábban és Újdelhiben rendezendő programokkal a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ megalapításának 30. évfordulóját ünnepli.
2008. október 14.

Tanulmány a pedagógusok önállóságáról

Levels of Autonomy and Responsibilities of Teachers in Europe címmel megjelent az EURYDICE Hálózat legfrissebb elemzése a pedagógusok önállóságáról.
2008. október 14.

Kitüntetés Keresztury Tibornak

A németországi Baden-Württemberg tartomány egyik legfontosabb kulturális centrumának számító, Fellbach város kulturális-politikai nagydíját az idén Keresztury Tibor, a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója kapta.
2008. október 13.

Magyarok találkozója Cfáton

Nagyszabású találkozónak ad helyet október 16-án a cfáti magyar múzeum az immár hagyományos Herzl-nap keretében. A Galilea legmagasabban fekvő izraeli városában megrendezendő színes, egésznapos program célja az országban élő magyarok kapcsolatainak erősítése.
2008. október 13.

Magyar-jemeni oktatási, tudományos és kulturális munkatervet írtak alá

yeah_081008_01.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter jemeni partnerével, Saleh Ali Basorrah felsőoktatási és tudományos kutatási miniszterrel aláírta a 2009-2011 évekre szóló magyar-jemeni kétoldalú oktatási, tudományos és kulturális munkatervet.
2008. október 9.

Hiller István nyitotta meg a skóciai magyar H'Art Fesztivált

scotland_081006_01.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter háromnapos skóciai látogatása alatt találkozott Linda Fabianival, a skót kormány kultúráért, külügyekért és az uniós ügyekért felelős csúcsminiszterével.
2008. október 6.

Magyar kulturális fesztivál kezdődik Skóciában

Magyarország kultúráját mutatja be a H'Art Fesztivál Skóciában, a programsorozatot pénteken nyitja meg Hiller István kulturális és oktatási miniszter.
2008. október 3.

Magyar-horvát kulturális államtitkárok Pécsett

A november elején Pécsett sorra kerülő magyar-horvát közös kormányülésen kiemelt helyen szerepel a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a két ország kulturális miniszterei által aláírt együttműködési megállapodás.
2008. október 2.

Sanghaji delegáció tanulmányozta 10 napon át a magyar oktatási rendszert

Fotó: Gordon Eszter
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghívására szeptember 22-én Magyarországra érkezett sanghaji újságíró delegációt kísérő Sanghai Jószolgálat Alapítvány vezetője, Guan Baolong 2000 eurót (több mint 480 ezer forint) ajánlott fel a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikának, míg az alapítvány egyik tagja, Yu Xinbao szintén 2000 euróval támogatja a budapesti II. kerületi Idősek Otthonát.
2008. október 1.

Hiller István: A Magyar Köztársaság támogatja a többnyelvűségi stratégiát

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Köztársaság támogatja Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségi biztosának többnyelvűséggel kapcsolatos stratégiáját, amely várhatóan novemberben kerül az Európai Unió tanácsülése elé - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Budapesten, a biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 30.

Mindenki számára elérhető kultúra Párizsban

A 2008-2009-es kulturális szezon "premier előtti" bemutatóját első alkalommal rendezik meg Párizsban Spectaculaire, azaz Látványosság címmel. A külföldi kulturális intézetek hétvégi (szept. 27-28.) seregszemléjén kétszáz művész és száz előadó várta az érdeklődőket - a főszervezők becslései szerint akár százezer látogatót is megmozgató rendezvényre. A Franciaországban újításnak számító eseményt az amszterdami "Uitmarkt" inspirálta, egy valódi kulturális piac, amely a "mindenki számára elérhető" - ingyenes - kultúra jegyében született meg. A szezon eseményeit ajánló megmozdulás nemzetközi standján a Párizsi Magyar Intézet (PMI) is jelen volt.
2008. szeptember 29.

Pauer Gyula kiállítása Berlinben

Pauer Gyula volt az, aki felfedezte, hogy Marx valójában Lenin, s Leninből pillanatok alatt Marx lehet, legalábbis szobor formájában. Vagyis a dolgok igazából nem azok, aminek látszanak, azaz minden pszeudo. Főbb munkáit a hét végétől kiállításon mutatja be Berlinben a magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban.
2008. szeptember 29.

RegiON nemzetközi zenei konferencia

A Magyar Zenei Exportiroda másodjára szervezi meg a RegiON! Zenei Konferenciát, amely tavaly nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. A konferencia célja a lehető legszorosabb kulturális együttműködés kialakítása a régió országai között, illetve hogy a vén kontinens zeneszakmájának képviselői minél nagyobb számban mártózzanak meg a Közép-Kelet-európai térség áramlataiban.
2008. szeptember 26.

Nagy sikerrel szerepelt a Fehér tenyér Delhiben az EUNIC Filmfesztiválon

Nagy tetszéssel fogadta tegnap Delhiben a Jamia Millia Egyetemen rendezett EUNIC Filmfesztivál közönsége Hajdú Szabolcs: Fehér tenyér című filmjét. A magyar filmet a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ nevezte be a fesztiválra.
2008. szeptember 25.

Paradise Lost?

paradise_lost_080924_01.jpg
A Párizsi Magyar Intézet (PMI) az Open Society Institute-tel és a Párizsi Román Kulturális Intézettel közösen szervez konferenciát, kiállítást és koncertet az európai roma integráció témakörében.
2008. szeptember 24.

Magyar-litván fotóművész kiállítása Delhiben

paulius_normantas_080924_01.jpg
Nagy szakmai elismerést és sajtóvisszhangot kapott Delhiben Normantas Paulius Magyarországon élő litván fotóművész kiállítása, amelyet a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ az India International Centre kiállítótermében rendezett meg. A jeles, sok magyar és litván díjjal kitüntetett művész ezúttal India buddhisták lakta területein - Szikkimben, Ladákhban és Nyugat-Bengálban - készített portréit állította ki.
2008. szeptember 24.

Seleljo Erzsébet, a londoni székhelyű Liszt Academy Network első ösztöndíjasának koncertje

Seleljo Erzsebet és Irén
A londoni Magyar Kulturális Központ zeneszalonjának vendége volt Seleljo Erzsébet klasszikus szaxofonos, aki a Liszt Academy Network (Liszt Akadémia Hálózat) első ösztöndíjasa Nagy-Britanniában.
2008. szeptember 24.

A londoni férfi a francia mozikban, Tarr Béla utolsó filmjét forgatja

Tarr Béla Alondoni férfi című francia-német-magyar koprodukcióban készült filmjét szerdától vetítik a francia mozik. A bemutató kapcsán a francia napilapok és a szaksajtó terjedelmes elemzésekben méltatták a tavalyi Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába is beválogatott alkotást. Tarr Béla több interjúban is elmondta: októberben kezdi forgatni utolsó filmjét.
2008. szeptember 22.

Gergye Krisztián meghódította Londont

A mai magyar kortárs tánc egyik legjelesebb képviselője - az LMKK meghívására - London neves művészeti centrumában, a Southbank Centre-ben lépett fel szombat este. Gergye Krisztán Egon Schiele festményei által ihletett koreográfiáját vastapssal fogadta a szakmabeliekből és érdeklődőkből álló közönség.
2008. szeptember 22.

Tibor Fischer szerint Jó Istennek

A Londoni Magyar Kulturális Központban mutatták be Tibor Fischer legújabb könyvét kedden este. A jó hangulatban telt könyvbemutatón a brit irodalmi élet ismert szereplői is részt vettek.
2008. szeptember 18.

Észtországi irodalmi folyóirat magyar száma

Az Észtországban megjelenő Vyshgorod orosz nyelvű irodalmi folyóirat idei 3-4. összevont számát Magyarországnak szenteli. Az "Európai Unió - szomszédaink és barátaink" című sorozat mostani számához Vig József, hazánk tallinni nagykövete írt előszót.
2008. szeptember 17.

Londonban is óriási sikert aratott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vándorkiállítása

Hatalmas volt az érdeklődés a London Design Fesztivál hivatalos programjaként megrendezett Taste MOMEnts megnyitóján. A kiállítást Czakó Borbála londoni magyar nagykövet, Dr. Takács Ildikó Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója és Kopek Gábor a MOME rektora nyitották meg.
2008. szeptember 16.

Budapest Transzfer 2008 - nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten

Irodalmi-, zenei- és színházi est is szerepel a III. Budapest Transzfer fesztivál idei programsorozatában, amelyet Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára nyit meg szerdán.
2008. szeptember 16.

Magyar siker a londoni Temze Fesztiválon

A Magyar Sátor a Temze Fesztiválon
Óriási sikert aratott a Magyar Sátor a Temze Fesztivál látogatói körében. A Londoni Magyar Kulturális Központ a Magyar Turizmus ZRT. együttműködésével közösen állított fel magyar standot Európa második legnagyobb szabadtéri kirakodóvásárán.
2008. szeptember 15.

Magyar-bengáli irodalmi kapcsolatokról szóló könyvet mutattak be Delhiben

A bengáli-magyar irodalmi kapcsolatok két évszázadát átölelő, angol nyelvű könyvet mutattak be szeptember 12-én a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban "Hungry Tiger" címmel.
2008. szeptember 15.

Kurzus a mestertől

Rév Lívia, az 1947 óta Franciaországban élő világszerte elismert zongoraművésznő szeptember 8-i koncertje volt a nyitóestje a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) fiatal tehetségek számára tartott mesterkurzusának. A művésznő, aki a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését, a Becsületrendet, szeptember 9-től 15-ig foglalkozik a kurzuson résztvevő, leendő vagy már aktív zongoristákkal.
2008. szeptember 15.

11. Velencei Építészeti Biennálé - megnyílt a magyar pavilon

A magyar-japán-svájci doubleNegatives Architecture csoport Corpora in Si(gh)te című projektjével nyílt meg péntek délután a 11. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja, Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, valamint Demszky Gábor budapesti főpolgármester jelenlétében.
2008. szeptember 12.

Ösztöndíjak Nagy-Britanniában - Bogyay Katalin két egyetemmel állapodott meg

Két brit egyetemmel kötött együttműködési megállapodást és tárgyalásokat folytatott a British Council képviselőivel az elmúlt napokban Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára.
2008. szeptember 12.

Gazdag kínálatú roma fesztivált rendez a bécsi Collegium Hungaricum

Most megmutatjuk! címmel rendkívül széles kínálatú és magas színvonalúnak ígérkező roma művészeti fesztivált szervezett a bécsi Collegium Hungaricum. A rendezvénysorozat szeptember 17-én kezdődik és október közepéig tart.
2008. szeptember 11.

Évadnyitó irodalmi est Moszkvában

Kétnyelvű irodalmi esttel nyitotta meg a 2008-as őszi évadot a Moszkvai Magyar Kulturális Központ, ahol a Joskar Ola-i Finnugor írókongresszusra utazó magyar írószövetségi delegáció tagjai olvasták fel műveiket.
2008. szeptember 11.

Észtül is olvasható a Gézagyerek

Az Észt Írószövetség folyóiratának legutóbbi számában jelent meg Háy János: A Gézagyerek című színművének észt nyelvű fordítása. Azzal, hogy immár nyomtatásban is hozzáférhető Háy istendrámája, nagyobb az esélye annak, hogy észt színházak dramatizált formában is bemutatják.
2008. szeptember 10.

Pauer Gyula sikere Németországban

Átütő sikere volt a Berlini Collegium Hungaricum szeptember 4-én Chemnitzben bemutatott képzőművészeti akciójának.
2008. szeptember 9.

Évadnyitó a Delhi Magyar Intézetben

Neeraj Mittra indiai festőművész kiállításával nyitotta meg ünnepi, 30. évadját a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ.
2008. szeptember 9.

Egynapos fesztivállal ünnepelték vasárnap a kultúrák közötti különbözőséget Londonban

A kultúrák közötti párbeszéd európai évének keretében rendezett eseményen kerekasztal beszélgetést tartottak, melyen Dr. Takács Ildikó Katalin, a LMKK igazgatója is részt vett. A Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője a beszélgetés során kiemelte: fontosnak tartja, hogy a központ által kezdeményezett európai és brit partnerekkel történő együttműködések révén a magyar művészek bekerüljenek a globális kulturális piac vérkeringésébe.
2008. szeptember 8.

Magyar hegedűművész az Ifjú Prága zenei fesztiválon

Ismét szerepel fiatal magyar vendégművész az Ifjú Prága nemzetközi fesztivál XVII. évadján a korábbi évekhez hasonlóan - közölte az MTI-vel a Prágai Magyar Kulturális Központ.
2008. szeptember 8.

OKM: Együttműködések kanadai egyetemekkel

Kanadai egyetemekkel folytatott együttműködésekről tárgyal az OKM nevében Bogyay Katalin szakállamtitkár 2008. szeptember 4. és 8. között Kanadában.
2008. szeptember 4.

Magyar kisplasztika Tallinnban

A Tallinni Magyar Intézet galériájában magyar kisplasztikát és ötvösművészeti munkákat, ékszereket mutat be.
2008. szeptember 4.

Néhány négyzetméter Párizs

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) kiértékelte a beérkezett pályázatokat: idén 36 ösztöndíjas magyar diáknak biztosít szobát Párizs legnagyobb egyetemi és kollégiumi központjában.
2008. szeptember 4.

Fluxus East kiállítás Tallinnban

A közép-kelet-európai Fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású kiállítás nyílik szeptember 4-én Tallinnban. A KUMU (Észt Képzőművészeti Múzeum) a vándorkiállítás utolsó állomása, az összeállítás először 2007 szeptemberében Berlinben mutatkozott be, a német fővárost pedig további helyszínek követték. Tallinnba Budapestről érkezik az anyag. A kiállítás kurátora Petra Stegmann, a múzeum szakmai partnere a Tallinni Magyar Intézet.
2008. szeptember 3.

Magyarok a brüsszeli Eunic élén

Szeptember 1-től, az új akadémiai és kulturális év kezdetétől a Magyar Kulturális Központ igazgatója, Petőcz György tölti be a Eunic-Brüsszel elnöki posztját. A Eunic-Brüsszel az uniós tagországok belga fővárosban jelen lévő kulturális intézeteinek szövetsége.
2008. szeptember 2.

A Bolyki Brothers énekegyüttes Sanghajban

Sanghajban koncertezik a már világszerte ismert magyar Bolyki Brothers capella show: csütörtökön a Csingsan (Jingshan) kerületben, szombaton pedig a két Magyarországnyi város központi koncerttermében.
2008. augusztus 28.

Múzeumok Éjszakája Berlinben

Az idei berlini Múzeumok Éjszakáján bemutatkozó Medien Fassaden Festival Berlin (Homlokzat-Média Fesztivál Berlin) egyik főszereplőjeként lesz jelen a Collegium Hungaricum Berlin. A CHB évek óta vesz részt kiegészítő programjaival a berlini Múzeumok Éjszakáján, de most kivételesen megtisztelő helyet kapott: a Média-Homlokzat Fesztivál egyik hivatalos helyszíneként az augusztus 30-i éjszaka rendezvényeinek egyik főszereplője lehet.
2008. augusztus 28.

Öböl-menti arab és magyar fiatalok találkozója Magyarországon

Az Öböl-menti arab-iszlám kultúra megismertetése és a fiatalok közötti kapcsolatteremtés lesz a fő célja annak a rendezvénysorozatnak, amelyet az Öböl Együttműködési Tanács rendez meg hazánkban 2008. október 16-24. között.
2008. augusztus 25.

Fókuszban a magyar kultúra Zaragozában

A magyar nemzeti napon Diego Lopez Garrido a spanyol külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkára (balra) és Sólyom László köztársasági elnök beszélget A víz és a fenntartható fejlődés témakörben megszervezett Zaragoza Expo 2008 kiállításon. (MTI fotó: Kovács Tamás)
Spanyolországban, az Ebro folyó kanyarulatában fekvő Zaragozában megrendezett szakmai világkiállításon a magyar pavilon kiemelt eseménye az augusztus 24-i magyar nemzeti nap volt.
2008. augusztus 25.

"Légvár" a szecessziós pavilonban - magyarok a Velencei Építészeti Biennálén

Fotó: Gordon Eszter
A Velencei Építészeti Biennálén, a világ legjelentősebb építészeti seregszemléjén két helyszínen is megjelennek magyar kiállítók, a nemzeti és a központi pavilonban is - mondta Petrányi Zsolt, a biennále nemzeti biztosa pénteken Budapesten. Július Gyula, a magyar pavilon kurátora úgy fogalmazott: "légvárat" építenek a szecessziós nemzeti pavilonban.
2008. augusztus 22.

Az A:N:S CHORUS Prágában

A Nyári Régizenei Fesztivál vendégeként augusztus 13-án a prágai Vysehradon, a Szent Péter-Pál Bazilikában vendégszerepel az A:N:S CHORUS vokálegyüttes, Bali János művészeti vezető irányításával.
2008. augusztus 12.

Magyar kézművesek először a Jeruzsálemi Nemzetközi Vásáron

Magyarország idén először vesz részt a népművészet két mesterével a Jeruzsálemi Nemzetközi Kézműves Vásáron, amelyet augusztus 11. és 23. között tartanak 53 ország kézműveseinek részvételével.
2008. augusztus 1.

Hiller István augusztus végéig várja a tájékoztatást ukrán partnerétől a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről

Folytatódik a Hiller István oktatási és kulturális miniszter által kezdeményezett szakmai egyeztetés az ukrajnai magyar iskolák ügyében: a tárca vezetője ukrán partnerének írt újabb, 2008. július 31-i levelében kérte, hogy Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási és tudományügyi miniszter augusztus végéig adjon tájékoztatást a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről.
2008. augusztus 1.

Minőségi alkotások fontos falakra

A Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete, a Balassi Intézet és a Miniszterelnöki Hivatal júniusban hirdetett pályázatot szlovákiai magyar képzőművészek számára fontos belső terek barátságosabbá tételére. A Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége a nyár folyamán új épületbe költözik, és fogadóhelyiségeinek, illetve folyosóinak falait a nyertes képzőművészek alkotásaival szándékozik díszíteni.
2008. július 31.

Nemzetközi konferencia kezdődik a roma holokausztról

Nemzetközi konferencia és tanártovábbképzés kezdődik csütörtökön a roma holokausztról, az augusztus 3-ig tartó rendezvényre Magyarország mellett nyolc államból érkeznek pedagógusok - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
2008. július 31.

40 éves az oaklandi Kodály-központ

Az oaklandi Holy Names Egyetem Kodály Zenei Központja alapításának 40. évfordulóját ünnepelte a hétvégén - közölte a Los Angeles-i magyar főkonzulátus az MTI-vel.
2008. július 28.

Elkezdődhet a római Santo Stefano Rotondo templom Magyar Kápolnájának rekonstrukciója

A római Santo Stefano Rotondo templom Magyar Kápolnájának műemléki rekonstrukciójáról állapodott meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a kiemelkedő magyar kulturális örökségi értéket jelentő műemlék tulajdonosa, a Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum. Az együttműködésnek köszönhetően hamarosan megkezdődnek a munkálatok.
2008. július 28.

Magyar zenészek az észtországi folkfesztiválokon

A nyár Észtországban egyet jelent a szabadtéri folkfesztiválok sorozatával, amelyek idén sem nélkülözik a magyar fellépőket. A Tallinni Magyar Intézet által szervezett sikeres tavaszi turnét követően a Csürrentő zenekart a Hiiufolk Fesztivál szervezői újabb koncertekre hívták.
2008. július 25.

Magyar Hullám Szozopolban

mh_080724_01.jpg
A szófiai Magyar Kulturális Intézet a tengerparti Szozopolban Magyar Hullám címmel magyar programsorozatot rendez 2008. július 30. és augusztus 10. között. A rendezvények fő helyszíne az Óvárosi Galéria, ezen kívül a szabadtéri színpadon és a városi művelődési házban lesznek események.
2008. július 24.

Idén is Nyári Egyetem a Balassi Intézetben

nye_080722_01.jpg
A Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola immár negyedik alakalommal rendezi meg július 21. és augusztus 15. között a Nyári Egyetemét. Az egyre népszerűbb magyar nyelvi képzésre az Európai országok mellett Egyiptomból, Japánból, Izlandról, Vietnamból is érkeztek hallgatók.
2008. július 22.

A Palya Bea Quintet ünneplése a londoni Királyi Operaházban

Elvarázsolta a brit közönséget a hét végén Palya Bea és együttese, a Királyi Operaházban vastapssal követelt ráadást tőlük a hallgatóság.
2008. július 22.

Can Togay János: "bizonyos attitűdöt igyekszünk közvetíteni"

Pauer Gyula szobrászművész kiállítása, homlokzati fesztivál, a hírhedt kristályéjszaka évfordulójára kiírt hanginstallációs pályázat győztes munkájának bemutatása, a pszichoanalízissel foglalkozó tudományos konferencia, a Siemens zenei alapítvány Illés Mártont bemutató rendezvénye szerepel a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum programjában az elkövetkező hónapokban.
2008. július 22.

Négy magyar helyszínt terjesztett fel Hiller István az európai kulturális örökség címre

Hiller István oktatási és kulturális miniszter négy magyarországi helyszínt terjesztett fel hétfőn az európai kulturális örökség címre Versailles-ban: Vitéz János esztergomi termét (Studiolo), Mátyás király visegrádi palotáját, a debreceni Nagytemplomot, valamint a szigetvári várat.
2008. július 21.

A négy új külföldi magyar kulturális intézetigazgató a terveiről

Balról jobbra: Márkus Ildikó, Nagy István, Lauter Éva, Bretter E. Zoltán és Móger Ildikó (Fotó: Gordon Eszter)
Nyitottságot, a tér kitágítását, a fiatalok bevonását a programokba - ezt szeretné az a négy külföldi magyar kulturális intézetigazgató, akit Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója mutatott be a sajtó képviselőinek hétfőn.
2008. július 21.

Újabb magyar ötlet vált valóra a francia fővárosban: XXI. századi némafilm a Párizsi Magyar Intézet tetején

Újabb magyar ötlet vált valóra a francia fővárosban: XXI. századi némafilm a Párizsi Magyar Intézet tetején
Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója még februárban, a 39. Filmszemlén beszélt arról, hogy egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett "Silent Cinemával" tervezi bővíteni az Intézet programkínálatát. A módszer lényege, hogy a vászonra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra a Párizs szívében, egy 150m2-es, V. emeleti tetőteraszon.
2008. július 18.

Az ukrán fél augusztus végére elkészíti a kárpátaljai magyar oktatással kapcsolatos intézkedéseket

A magyar oktatási tárca augusztus végére várja az ukrán szakminisztériumtól a magyar kisebbségi oktatással kapcsolatos regionális intézkedések megtételét, és bízik abban, hogy sikerül olyan konszenzusos megoldást találni, amely révén nem csorbulnak a kárpátaljai magyarok nemzetiségi oktatással kapcsolatos jogai - közölte Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, miután Kijevben tárgyalt Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási és tudományügyi miniszterrel.
2008. július 17.

EUNIC találkozó a Londoni Magyar Kulturális Központban

Július 10-én a Londoni Magyar Kulturális Központ adott otthont annak a megbeszélésnek, melyen a londoni székhelyű európai kulturális központok vezetői találkoztak. Az európai kulturális intézetek hálózatának londoni tagszervezeti ülését Takács Ildikó, az LMKK igazgatója nyitotta meg.
2008. július 14.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Dubrovnikban tárgyalt

Új horvát oktatási és kulturális központot ad át Pécsett szeptember 4-én, a közös, magyar-horvát kormányülés alkalmából a két ország illetékes minisztere, Hiller István és Bozo Biskupic - tájékoztatta az MTI-t szombaton Dubrovnikból telefonon a magyar oktatási és kulturális miniszter.
2008. július 12.

Csoszó Gabriella fotókiállítása a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben

Csoszó Gabriella alkotása
Csoszó Gabriella munkái fotósorozatok, amelyek a létélmény, az identitás és a személyesség fogalmaival jellemezhető portrék, valamint újabban az emberi jelenlét tereit és tájait feldolgozó szériák, installációk, amelyek gyakran szövegek, szövegtöredékek felhasználásával készülnek.
2008. július 11.

Mennyei béke 1919-2008 címmel nyílik kiállítás a Berlini Collegium Hungaricum Moholy-Nagy Galériájában

A berlini Collegium Hungaricum Moholy-Nagy Galériájának nyári tárlata a huszadik század egyik időtálló témáját dolgozza fel, ami John Lukacs szerint 1914-ben kezdődött, legalább 1989-ig, de nagy valószínűséggel még ma is tart: ez pedig a "béke diktatúrájának" korszaka, ami a kiállítás kurátora, Baksa-Soós Veronika véleménye szerint a magyar közönség számára nem egészen alaptalanul a mennyei békeként jelenik meg.
2008. július 11.

New York-i magyar évad - alakul még a program

A híres New York-i modern művészeti múzeum, a MoMA is a magyar évad helyszínei között lesz, rendeznek gasztronómiai és a legjobb magyar borokat bemutató programsorozatot, valamint a kortárs festőket bemutató válogatást, és alakul az évad marketingje is - sorolta az újdonságokat a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője kedden az MTI-nek.
2008. július 9.

Az indiaiak egyre kíváncsibbak a magyar kulturális programokra

Minden kulturális program egyedileg megtervezett, minden rendezvényre a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ óriási adatbázisából személyre szabottan, az illető érdeklődési körének megfelelően küldik ki a meghívót - talán ez a magyar kultúra sikerének egyik titka Indiában.
2008. július 9.

Lányi Eszter: Izraelben nincs filmfesztivál magyar film nélkül

Izraelben nincs filmfesztivál magyar filmek, illetve magyar alkotók nélkül, példa erre Szász János közelmúltbeli, illetve Mundruczó Kornél, Alföldi Róbert, Fliegauf Benedek és Mészáros Márta közelgő vendégszereplése - mondta Lányi Eszter, a tel-avivi kulturális szakdiplomata posztot fél éve betöltő szakember az MTI-nek kedden Budapesten.
2008. július 9.

A magyar kultúrpolitika helyzetéről is értekeztek

A magyar kultúrpolitika szerepéről, a Haydn-év programjairól, valamint a New York-i magyar évad eseményeiről is szó volt a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak, illetve az oktatási és kulturális szakdiplomatáknak rendezett éves értekezleten hétfőn Budapesten, a Balassi Intézetben.
2008. július 8.

Londoni Építészeti Fesztivál - idén a Magyar Kulturális Központ is bekapcsolódott

Idén a brit fővárosban található Magyar Kulturális Központ is bekapcsolódott a Londoni Építészeti Fesztivál rendezvényeibe: Magyarországot Somlai-Fischer Szabolcs és társai Scattered House című építészeti kísérlete képviselte a programsorozatban.
2008. július 8.

Eladható-e a kortárs magyar képzőművészet külföldön? - kerekasztal-beszélgetés a Balassi Intézetben

Eladható-e a kortárs magyar képzőművészet külföldön? - erre a kérdésre kereste a választ több kulturális szakember hétfőn a Balassi Intézetben, ahol fiatal magyar festők munkáiból nyílt kiállítás a kulturális szakdiplomaták éves értekezletének első napján. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői meglehetősen borúlátóan nyilatkoztak a magyar kortárs művészet külföldi helyzetéről.
2008. július 8.

Magyar művészek a Dubrovniki Nyári Játékokon

A magyar művészek közül a Debreceni Csokonai Színház, Boldoczki Gábor trombitaművész és Danijel Detoni zongoraművész - akinek az édesanyja magyar, és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott - szerepel az 59. Dubrovniki Nyári Játékokon, amely csütörtökön kezdődik a dél-horvátországi városban. A megnyitón részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.
2008. július 8.

Göncz Kinga: az évfordulók jó lehetőséget jelentenek a magyar kultúra külföldi bemutatkozására

A magyar kultúra számára az 1956-os évforduló jó bemutatkozási lehetőség volt külföldön, és a vasfüggöny lebontásának jövőre esedékes évfordulója, valamint a 2011-re tervezett Liszt-év is hasonló sikereket ígér - vélekedett Göncz Kinga külügyminiszter a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak éves értekezletén, hétfőn Budapesten.
2008. július 7.

Új igazgató négy külföldi magyar kulturális intézet élén

Új igazgató négy külföldi magyar kulturális intézet élén
Ősztől négy külföldi magyar kulturális intézetet irányít új igazgató: a bukaresti, a szófiai, a helsinki és a moszkvai intézet igazgatói posztjára kiírt pályázat eredményeit Hiller István hirdette ki hétfőn Budapesten. Az oktatási és kulturális miniszter bejelentette egy spanyolországi és egy egyesült arab emírségekbeli szakdiplomata poszt létrehozását is.
2008. július 7.

Ma kezdődik a külföldi magyar kulturális intézetek vezetőinek éves értekezlete

Ma kezdődik a külföldi magyar kulturális intézetek vezetőinek éves értekezlete Budapesten, a Balassi Intézetben, ahol Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelenti, hogy szeptembertől kik lesznek a bukaresti, a helsinki, a moszkvai és a szófiai intézetek igazgatói.
2008. július 7.

Ertugrul Günay: a világbékét is szolgálja a 2010-es EKF-program

A világbéke ügyét is szolgálja az Essen, Isztambul és Pécs részvételével tervezett 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program - jelentette ki Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter a baranyai megyeszékhelyen pénteken.
2008. július 4.

Hiller István török kollégájával tárgyalt a kulturális kapcsolatok erősítéséről

Fotó: Gordon Eszter
A török-magyar kulturális kapcsolatok erősítéséről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 program kapcsán Pécs és Isztambul együttműködéséről tárgyalt csütörtökön Budapesten Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter.
2008. július 4.

Magyar-portugál kulturális együttműködési megállapodás született

Bogyay Katalin, az OMM szakállamtitkára és Francisco Henriques da Silva Portugália budapesti nagykövete aláírja a Magyar-Portugál Oktatási, Tudományos és Kulturális Együttműködési Programot a Külügyminisztériumban. Hátul Göncz Kinga magyar és Luís Amado portugál külügyminiszter. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Az oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről szóló megállapodást írt alá Bogyay Katalin, a kulturális tárca szakállamtitkára, valamint Francisco Manuel Guimaraes Henriques da Silva portugál nagykövet csütörtökön Budapesten.
2008. július 4.

Budapesten és Pécsett tárgyal a török kulturális miniszter

Ma délután érkezik Budapestre Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására. A miniszterek a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősítéséről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program kapcsán Pécs és Isztambul együttműködéséről tárgyalnak.
2008. július 3.

Pécsi képzőművész tárlatának sikere Pozsonyban

Nagy érdeklődés övezi Gellér B. István Munkácsy-díjas képzőművész Növekvő város című kiállítását, amely a pozsonyi Zichy-palotában látható augusztus végéig - mondta el az MTI-nek Juhász Katalin, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet sajtótitkára.
2008. július 3.

Sikeres volt az első Londoni Magyar Filmfesztivál

Négy napon át vetítettek nagy érdeklődés mellett magyar filmeket Londonban, az első Check The Gate nevű fesztiválon, a londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében.
2008. július 2.

Készül a 2009-es magyar fesztivál Amerikában - The New York Sun

Készül a 2009-es magyar fesztivál címmel számolt be a The New York Sun című napilap hétfőn a New Yorkban és Washingtonban jövőre rendezendő magyar kulturális fesztiválsorozat előkészületeiről.
2008. június 30.

Kiállítás nyílik Budapesten az Ermitázs kincseiből

Hiller István azt reméli, hogy 2009 végén kiállítás nyílik Budapesten az Ermitázs kincseiből.
2008. június 30.

Hiller István részt vesz az V. Finnugor Világkongresszuson

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Sólyom László köztársasági elnök úr delegációjának tagjaként részt vesz az V. Finnugor Világkongresszuson az oroszországi Hanti-Manszijszk városában 2008. június 28-a és 30-a között.
2008. június 27.

Korda Sándor-filmplakát kiállítás Londonban

David Korda, Takács Ildikó, a LMKK igazgatója és Kemény Ildikó producer
Hétfő este ünnepélyes keretek között nyitotta meg Charles Drazin, a nagysikerű Korda-könyv szerzője a Korda Sándor korai filmplakátjait bemutató kiállítást Londonban, a Brit Film- és Televízió Akadémia székházában (BAFTA).
2008. június 24.

Magyar fotográfusok a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben

Szilágyi Lenke: Esti séta
Három kortárs magyar fotográfus kiállítása nyílik meg június 26-án a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, a budapesti Nessim Galériával együttműködésben.
2008. június 23.

Bemutatták Trosin Szabó Istvánról szóló könyvét

Szabó István
Szabó István jelenlétében mutatták be vasárnap Moszkvában Alekszandr Trosin filmkritikusnak az Oscar-díjas magyar rendezőről írt könyvét.
2008. június 23.

Ferenczi György és a Rackajam magával ragadó koncertje Londonban

Ferenczi György és a Rackajam
Lelkes közönség előtt adott sikeres koncertet Ferenczi György és a Rackajam Londonban, a Zene Ünnepén. A londoni Magyar Kulturális Központ által támogatott eseményen a változékony időjárás ellenére szép számmal jelentek meg érdeklődők.
2008. június 23.

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Kozma Mária írónő

Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazta a Csíkszeredában élő Kozma Mária írói és könyvszerkesztői munkásságát a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma.
2008. június 23.

Bogyay Katalin: "Bartók igen erős üzenet a világnak"

Juratsek Júlia és Bajári Levente A csodálatos Mandarin című előadásban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon (MTI fotó: Vajda János)
A "Bartók+..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál példamutató a nemzetközi palettán, értéket mutat fel és a regionalitásban is meghatározó - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a fesztivál záró sajtótájékoztatóján vasárnap, a lillafürdei Palota Szállóban.
2008. június 23.

Közös kulturális intézetet alapítottak a V4-ek

MTI Fotó: Kollányi Péter
Közös kulturális intézetet alapítottak Visegrádi Fórum néven a V4-ek; az erről szóló dokumentumot a négy ország kulturális minisztereinek találkozóján, pénteken a csehországi Olmützben írták alá.
2008. június 21.

Új székhelyen a British Council Budapesten

Új helyre költözik a British Council Budapesten; az új irodát Cathy Stephens OBE, a British Council Igazgatótanácsának tagja és Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára adták át.
2008. június 20.

Jövő csütörtökön kezdődik a "Check the Gate" első londoni magyar filmfesztivál

Fotó: Gordon Eszter
"Eljött a magyar film egy új időszakának kezdete. Ez a fesztivál és az új magyar filmtörvény egyaránt kínál új lehetőséget a szakmának, a gazdasági szereplőknek, a nézőknek és a magyar kultúrának" - mondta Csák Ferenc államtitkár a "Check the Gate" filmfesztivál budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. június 18.

Nádler István legújabb munkáiból nyílt kiállítás Párizsban

Hegyi Lóránd művészettörténész a Saint-etienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója (j) megnyitja Nádler István Kossuth-díjas festőművész legújabb munkáiból rendezett Új művek című tárlatot június 17-én a párizsi Keller Galériában (MTI Fotó: Venczel Katalin)
Új művek címmel nagy érdeklődés mellett nyílt Nádler István Kossuth-díjas festőművész legújabb munkáiból tárlat kedden este a párizsi Keller Galériában. Az idén 70 éves kortárs magyar képzőművésznek ez az első önálló kiállítása a francia fővárosban.
2008. június 18.

Magyar művészek a prágai Vigadó Smetana-termében

Boldoczki Gábor trombitaművész a Prága Főváros Szimfonikus Zenekara, a FOK évadzáró koncertjének szólistája lesz kedden és szerdán este a prágai Smetana-teremben.
2008. június 18.

Londonban a DadaBloomsDay fesztivál

Idén London adott otthont a DadaBloomsDay fesztiválnak, amelyet - utalásul James Joyce Ulysses című regényére - 15 éve minden június 16-án megrendeznek.
2008. június 17.

Megkoszorúzták Nagy Imre és az 1956-os mártírok jelképes síremlékét Párizsban

Nagy Imre mártír miniszterelnök kivégzésének 50. évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak hétfőn az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékénél a párizsi Pere Lachaise temetőben.
2008. június 17.

UNESCO-konferencia a szellemi kulturális örökség megőrzéséről

2008. június 16. és 18. között konferenciát tartanak a Szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményről Párizsban. A magyar delegációt vezető Bogyay Katalin szakállamtitkár részt vesz a Nagy Imre-emlékmű felállításának 20. évfordulóján tartandó koszorúzáson, a konferencia során pedig tárgyal Koichiro Matsuura UNESCO-főtitkárral is
2008. június 16.

Hudec László, egy magyar építész öröksége Sanghajban

Hudec László (Fotó: Hudec Heritage Project)
A XX. századi Sanghaj meghatározó jelentőségű, magyar származású építészének és munkásságának szentelt Hudec Év keretében emlékkiállítás nyílik szombaton a kínai városban.
2008. június 13.

Jótékony célú kiállítást szervez a Tallinni Magyar Intézet

Az 1930-as években Észtországban dolgozott magyar képzőművész, Koch Ernő munkáiból szervez jótékonysági kiállítást a Magyar Intézet és a tallinni Haus Galéria. A kiállítás június 10-én nyílt és augusztus 1-ig látható az észt fővárosban.
2008. június 13.

A matematikai ékszerteknős Berlinbe látogat

A berlini Collegium Hungaricum is részt vesz "a tudományok hosszú éjszakáján". A német fővárosban és Potsdamban 66 intézmény több mint 1800 eseményt kínál június 14-én, szombaton. Délután öt órától hajnali két óráig járhatják be az érdeklődők "az év legokosabb éjszakájának" rendezvényeit.
2008. június 13.

A nők szerepe a kultúrák közötti párbeszédben - konferencia Bakuban

A nők kultúraközi párbeszédben játszott szerepéről rendeztek konferenciát Azerbajdzsánban, amely a Baku deklaráció elfogadásával zárult szerda délután. Ez volt az első olyan átfogó tanácskozás, amelyet együtt szervezett az UNESCO, és iszlám megfelelője, az ISESCO - mondta el telefonon az MTI-nek Bogyay Katalin, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára a zárónapon.
2008. június 12.

Spiró György az első magyar szerző a tel-avivi Cameri Café Színházban

Az Első Felolvasás Program (Kria Risona Projekt) nevű izraeli színházi kezdeményezés Spiró György Prah című drámáját választotta pénteki évadzáró előadásául a tel-avivi Cameri Színház kamaraszínházában, a Caféban.
2008. június 11.

Prigov-emlékkiállítás Moszkvában

Dmitrij Alekszandrovics Prigov európai költői estjeiről készült fotósorozat látható június 11-től augusztus 3-ig a Moszkvai Magyar Kulturális Központ kiállítótermében. A Balassi Intézet hálózatához tartozó intézményben ezzel az eseménnyel zárul “A kultúrák közti párbeszéd éve” első szakasza.
2008. június 11.

Konferencia a nők szerepéről a kultúrák közötti párbeszédben

2008. június 10-én és 11-én konferenciát rendeznek a nők kultúraközi párbeszédben játszott szerepéről Azerbajdzsánban.
2008. június 9.

A Djabe együttes az észt Visioon dzsesszfesztivál díszvendége

Tallinnban és környékén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre az a nyári dzsesszfesztivál, amelynek idei díszvendége a magyarországi Djabe együttes lesz.
2008. június 6.

Ősztől új helyen a Varsói Magyar Kulturális Intézet

Ősztől már új épületében, az eddiginél is központibb helyen folytathatja tevékenységét a Varsói Magyar Kulturális Intézet, miután májusban megkezdődhettek a város szívében található új székhely kialakításának munkálatai - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.
2008. június 4.

Zeneakadémia - az új generáció sikerei Moszkvától Pekingig

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két végzős növendékének, Takács Zsuzsának és Fülei Balázsnak a koncertje zárja hétfőn este Sencsenben a kínai magyar kulturális évad eseményeit - jelentette be Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára Budapesten, a Zeneakadémia hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. június 3.

Németország a Balatonnál - a német egyesítés magyarországi története

A Balassi Intézet közreműködésével a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) olyan nagyszabású kortörténeti munkát tervez, amelynek keretében azoknak a kelet- és nyugatnémet családoknak, barátoknak és ismerősöknek a történetét dolgozza fel, akik a 60-as, 70-es és 80-as évek során a Balatonhoz utaztak, hogy ott találkozzanak egymással.
2008. június 2.

Továbbképzés tengerentúli magyar oktatóknak

A tengerentúl élő, magyar származású gyerekeknek anyanyelvi foglalkozásokat tartó oktatók számára rendez továbbképzést és konferenciát hétfőtől a Balassi Intézet a fővárosban - mondta el Lauter Éva, az intézet főigazgatója az MTI-nek.
2008. június 2.

Euromed-konferencia - EKF-programok összehangolása

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatban a rivalizálás helyett a hármas együttműködés lesz jellemző Pécs, Isztambul és Essen között, a programok összedolgozása szervezési és finanszírozási előnyökkel is jár - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter az MTI-nek pénteken.
2008. május 31.

A csecsemőket várja Tallinnban a Kolibri Színház

Június 2-8. között zajlik Tallinnban az Óvárosi Napok rendezvénysorozat. Hagyományosan ez az az esemény, amellyel az észt főváros a nyári műsorokat elindítja.
2008. május 30.

Új magyar-lengyel egyezmény

Fotó: Gordon Eszter
A kulturális intézetek működéséről szóló magyar-lengyel kormányközi egyezményt írt alá Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete az Oktatási és Kulturális Minisztériumban.
2008. május 30.

A Psalmus Hungaricus Moszkvában

psalmus_080529_01.jpg
Hatalmas sikerrel mutatták be Moszkvában Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus oratóriumát a Csajkovszkij Konzervatóriumban.
2008. május 29.

Nyolc magyar zenekar európai nagyvárosokban a Zene Ünnepén

Goulasch Exotica, a párizsi nyertes
Az idei Zene Ünnepén, június 21-én a külföldi Magyar Kulturális Intézetek segítségével nyolc magyar zenekar is bemutatkozhat különböző európai nagyvárosokban. A zenekarok idehaza 2008. május 30-31-én, a Gödör Klub kétnapos fesztiválján lesznek láthatók-hallhatók.
2008. május 29.

Magyar diplomás horvát zongoraművész koncertje Brüsszelben

Horvát-magyar együttműködés keretében ad koncertet Brüsszelben Danijel Detoni 25 éves horvát pianista a Magyar Kulturális Intézetben június 4-én, szerdán.
2008. május 28.

Magyar vonatkozású kulturális programok Tel-Avivban

Magyar résztvevőkkel zajló nemzetközi diákfilmes szemle, a magyarországi Gólem Színház estje és Spiró György Prah című drámájának bemutatója színesíti Tel-Aviv kulturális programját a közeljövőben - mondta az MTI-nek Lányi Eszter, az izraeli magyar nagykövetség kulturális attaséja az MTI-nek.
2008. május 28.

Hudec László magyar építész öröksége Sanghajban

Hudec László (1893-1958) magyar építész sanghaji épületeit ábrázoló, angol és kínai nyelvű műemléki térkép jelenik meg Feng Jü-csiang (Fang Yu Qiang) újságíró fotóival illusztrálva május végén a Sanghaji Műemléki Hivatal (Explore Shanghai Heritage) és a Sanghaji Magyar Főkonzulátus gondozásában.
2008. május 27.

Mundruczó már mindenképp nyertes Cannes-ban

Portré: Nándorfi Máté
A filmkritikusosok FIPRESCI fődíját nyerte el Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje, a Delta. A világ több száz filmkritikusát tömörítő nemzetközi szervezet a 61. Cannes-i Filmfesztivál utolsó előtti napján, ma adta át a díjat. A Delta - amelynek elkészülését Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője még tavaly 20 millió forinttal támogatta az NKA miniszteri keretéből - a filmvilág legnagyobb elismerései között számon tartott fődíjért, az Arany Pálmáért is versenyez idén 22 filmmel együtt az A-kategóriás fesztiválon.
2008. május 24.

Szatmári Gergely fotókiállítása Londonban

Szatmári Gergely és Patrick Myles
A vívásra nem jellemző intim pillanatokat osztott meg London közönségével a Londoni Magyar Kulturális Központban nyílt fotókiállítás kapcsán Szatmári Gergely csütörtök este. A Conventional címet viselő kiállítás a Ponton Galeriából érkezett egyenesen Londonba, ahol három héten keresztül, június 12-éig láthatják a fotózás és a sport szerelmesei. A kiállítást Patrick Myles, a Blueprint Magazin főszerkesztője nyitotta meg.
2008. május 23.

Nemzetközi holokausztkonferencia Berlinben

A holokauszttal kapcsolatos "emlékezetkiesés" témájában kezdődött három napos nemzetközi konferencia csütörtökön Berlinben a Humboldt Egyetem és a berlini Collegium Hungaricum Gragger Intézete közös szervezésében.
2008. május 22.

Négy külföldi magyar kulturális intézet igazgatói posztjára írt ki pályázatot az OKM

A szófiai, a moszkvai, a helsinki és a bukaresti magyar kulturális intézet élére keres új igazgatót az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A honlapunkon is olvasható felhívásokra június 21-ig lehet jelentkezni.
2008. május 22.

Kicsiny Balázs két kiállítása Tallinnban

Május 22-én nyílik Kicsiny Balázs kiállítása a tallinni Műcsarnokban. A művész 2005-ben az 51. Velencei Biennálé magyar pavilonjának kiállítója volt, az észt fővárosba a Winterreise című/, Velencében is bemutatott alkotását hozta.
2008. május 21.

Kortárs magyar festők kiállítása Londonban

Bodoni Zsolt, Horváth Roland, Sudár Péter és Szabó Dorottya festményeit bemutató kiállítás nyílt meg Londonban május 15-én az f a Project Galériában. A londoni Magyar Kulturális Központ által támogatott kiállítás megnyitóján az érdeklődő közönség mellett kurátorok, gyűjtők és más galériatulajdonosok is megjelentek. A kortárs magyar festők tárlatát június 28-ig láthatja a nagyközönség.
2008. május 20.

Cannes: az EU a harmadik világ országaival gyártandó filmeket is támogatni kívánja

A kulturális sokszínűség jegyében az Európai Unió olyan programot kíván mielőbb elindítani, amely támogatja az EU-tagállamok és a harmadik világ országai közti audiovizuális és filmes koprodukciókat - jelentette be hétfőn a 61. Cannes-i Filmfesztiválon Viviane Reding, az EU információs társadalomért és távközlésért felelős biztosa.
2008. május 20.

Bezárta kapuit a tallinni Vasarely-kiállítás

A Tallinni Magyar Intézet fennállásának egyik legsikeresebb kiállítása volt a Victor Vasarely eredeti grafikáiból válogatott tárlat, amelyet az Intézet galériájában rendeztek április 4-től május 10-ig.
2008. május 15.

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla Londonban

Május 14-én, szerdán a brit főváros egyik legrangosabb jazz klubjában, a 606 Clubban lépett fel ifj. Szakcsi Lakatos Béla. A tüzes és invenciózus zongorista, aki egyáltalán nem szorul rá, hogy legendás hírű édesapja árnyékában éljen, tomboló sikerrel debütált Londonban.
2008. május 15.

Lett nyelven is megjelenik a Sorstalanság

Május 20-án, kedden mutatja be a Sorstalanság lett nyelvű kiadását a rigai magyar nagykövetség és a Lettországi Zsidók Közösségének Tanácsa - adta hírül a Tallinni Magyar Intézet.
2008. május 15.

Kepes György-kiállítás New York-ban

A jövőre kezdődő New York-i magyar kulturális évad nyitóeseményeként a Magyar Kulturális Központban Kepes György képzőművész munkáit láthatja az érdeklődő közönség.
2008. május 14.

Teltházas koncerteket ad Észtországban a Szilvási Gipsy Band

Május 12-én Tallinnban kezdte meg észtországi turnéját a Szilvási Gipsy Folk Band. A KUMU (Művészetek Palotája) koncerttermében adott fergeteges hangverseny után május 13-án Viljandiban, május 14-én a dél-észtországi Vöruban lépnek fel. A sorozatot a Tallinni Magyar Intézet szervezi.
2008. május 13.

Szeretettel Európából

Egész napos és egész éjszakás filmfesztivállal ünnepelték a brit fővárosban a 2008-as Európa-napot. A Magyar Kulturális Központ közreműködésével megrendezett esemény célja az európai filmes hagyományok bemutatása és összekapcsolása volt Bergmantól és Fellinitől egészen a kortárs rendezőkig.
2008. május 13.

Magyar Mozdulatművészeti Társulat sikere Oroszországban

Magyar Mozdulatművészeti Társulat sikere Oroszországban
Idén először vett részt magyar társulat a II. Nemzetközi kortárstánc duettek fesztiválján, amely DIVERSION címmel 2008. április 27. és május 1. között került megrendezésre az oroszországi Kosztromában.
2008. május 13.

Magyar-magyar kapcsolatok erősítése testvérvárosi szerződéssel

A Balassi Intézet oktatási és kulturális szakdiplomata hálózatának köszönhetően testvérvárosi szerződés jött létre a Szerb Köztársaságban lévő vajdasági Zenta Község Önkormányzata és a magyarországi Törökszentmiklós önkormányzata között.
2008. május 10.

Magyar-brit oktatási kapcsolatokról tárgyalt Bogyay Katalin

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár április 30-a és május 4-e között a magyar-brit oktatási kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Londonban a Glasgow Egyetemmel, a Surrey Egyetemmel és a UCL-lel (University College London).
2008. május 8.

Nemzetközi könyvvásár Linzben

Első ízben rendeztek nemzetközi könyvvásárt Linzben, LITERA néven április 23-27. között. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Könyv Alapítvány és a bécsi Collegium Hungaricum segítségével létrejött magyar stand kortárs magyar szerzőket mutatott be, és műveik széles választékát kínálta az osztrák közönségnek.
2008. május 7.

Második generáció

Második generáció címmel kortárs izraeli művészek holokauszt tematikájú alkotásait bemutató tárlat nyílik 2008. május 7-én 19.00 órakor a budapesti Manna Galériában. A kiállítást Aliza Bin-Nun Izrael állam budapesti nagykövete és Konrád György író nyitja meg.
2008. május 6.

Rácz Péter a Magyar Fordítóházat mutatja be Észtországban

Idén ötödik alkalommal, május 8. és 10. között kerül megrendezésre Tartuban a Prima Vista Irodalmi Fesztivál. A fesztivál fő témája ezúttal a műfordítás, díszvendégei pedig Ljudmila Ulickaja és Umberto Eco regényeinek orosz fordítója, Jelena Kasztyukovics.
2008. május 6.

Szociális alapon Párizsba

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) nemcsak kulturális, hanem oktatási képviselete is hazánknak: egy Collegium Hungaricum. Ezért továbbra is kiemelt céljának tekinti, hogy minél több magyar diákot segítsen hozzá néhány hónapos vagy akár több szemeszteres egyetemi tanulmányaik folytatásához. Mivel az épületben nincs a diákok hosszabb elszállásolására alkalmas helyiség, ezért az Oktatási és Kulturális Minisztérium a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is bérlőkijelölési jogot vásárol Párizs legnagyobb egyetemi kollégiumi központjában, a Cité Internationale Universitaire de Paris-ban.
2008. április 29.

Horgas Eszter és Würtz Klára koncertje a Londoni Magyar Kulturális Központban

Virtuóz koncertnek lehettek szem- és fültanúi a Londoni Magyar Kulturális Központ vendégei hétfő este. Horgas Esztert fuvolán és Würtz Klárát zongorán hallgathatta a nagyérdemű: a két zenész Bach, Schubert, Liszt, Bizet és Dohnányi darabokat játszottak teltház előtt Covent Garden szívében.
2008. április 29.

Tóth Krisztina a 14. Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi fesztivál magyar vendége Prágában

Tóth Krisztina
Április 24-től április 27-ig tart Prágában a 14. "Svět Knihy Praha" Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi Fesztivál, melyen idén több mint 36 ország kiadói, kulturális központjai, írószövetségei képviseltetik magukat.
2008. április 24.

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - kétnapos nemzetközi szeminárium Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
"Az európai kultúra több alkotórészeinek összegénél: az állampolgárainak életét gazdagító dinamikus erő, közös kincs" - fogalmazott Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a kultúrák közötti párbeszéd európai évének programjaként szerdán kezdődött kétnapos konferencia megnyitóján Budapesten.
2008. április 24.

A magyar-orosz irodalmi kapcsolatok reneszánsza: öt év termése a XV. Budapesti Könyvfesztivál 1-es standján

Öt év alatt hatvan magyar könyv oroszul: ez a gyorsmérlege annak a nagyszabású fordítási és kiadási programnak, amelyet az oroszországi Magyar Kulturális Évad idején indított el a moszkvai Magyar Kulturális Központ és az évad kuratóriuma az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Balassi Intézet támogatásával.
2008. április 22.

A brácsa vonzásában

Tóth Veronika Covent Garden-beli virtuóz brácsa-játékával immáron Londont is meghódította.
2008. április 22.

Gazdag kiállítások a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében

Szájról szájra címmel rendeznek reprezentatív kiállítást a bécsi Collegium Hungaricumban az egyik legnagyobb magyarországi kollekció, az Antal-Lusztig-gyűjtemény anyagából. A tárlat, amelyet Eva Maria Waldmann osztrák művészettörténész, a Bécsi Egyetem oktatója nyit meg szerda este, május 22-ig lesz megtekinthető.
2008. április 22.

20 éves francia-magyar barátság - irodalmi versennyel ünnepel az Alcyon és a Párizsi Magyar Intézet

Úttörő szándékú irodalmi versenyre hívta a "tollforgatókat" az Alcyon francia kulturális egyesület a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével hat országban. Az alakulásának 20. évfordulóját ünneplő francia és magyar értelmiségieket tömörítő egyesület által kitalált és összehangolt vetélkedő március 30-án lezárult. 137 Magyarországról szóló francia nyelvű rövid írás érkezett. A tervek szerint a legjobban sikerült munkákat az Alcyon kötetbe rendezi. Az ünnepélyes díjátadásra június 24-én Párizsban kerül sor.
2008. április 22.

Mátyás király Londonban

Robert Baldock, a Yale University Press londoni igazgatója mutatta be Marcus Tanner The Raven King: Matthias Corvinus and the Fate of His Lost Library [A holló király: Corvin Mátyás és elveszett könyvtárának sorsa] című könyvét a Londoni Magyar Kulturális Központban.
2008. április 21.

"Meeting Innovation": magyar tudásközpontok Berlinben innovatív közegben

A berlini Magyar Nagykövetség Gazdasági és Kereskedelmi Osztálya a TéT attasé és a Collegium Hungaricum Berlin Gragger Intézetének közreműködésével április 21-én technológiai innovációs fórumot rendez a CHB Dorotheenstrasse-beli épületében.
2008. április 18.

Tudományos előadás Moszkvában a magyarországi Holocaust Emléknap alkalmából

Nemzetközi hírű tudós vendége volt áprilisban a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központnak.
2008. április 16.

Álomturné a különbözőségek művészetéért

A már egy éve tartó izgalmas előkészületek után a "Különbözőségek művészetéért" nemzetközi projekt bemutatkozik a külvilág számára is. Egy projekt, amelynek középpontjában a "hagyományos" és a mentálisan "más" művészek közös alkotási folyamata áll. 2008. április 17-én 19 órakor találkoznak a belga, a holland és a magyar partnerek a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.
2008. április 16.

Tovább forog a katedra a Párizsi Magyar Intézetben

Újabb állomásához érkezik a Chaire tournante, vagyis a Forgó katedra. Ezen a címen rendez francia diákok számára magyar meghívott vendégekkel előadássorozatot közösen a párizsi INALCO (Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézete) magyar tanszéke és a Párizsi Magyar Intézet. A magyar kultúrát és tudományt izgalmasan bemutató francia nyelvű rendezvénysorozaton neves magyarországi, kárpát-medencei és külföldi közéleti személyiségek tartanak előadást, köztük április 16-án Enyedi Ildikó filmrendező.
2008. április 15.

Tombolt a kínai közönség a magyar táncosok láttán

Az ExperiDance társulat Ezeregyév című előadása (Fotó: Gordon Eszter)
Fergeteges sikert aratott Pekingben az ExperiDance táncegyüttes, amely a Kínában zajló Magyar Évad keretei között lépett fel.
2008. április 14.

Fehér Ferenc fesztiválsikere Észtországban

Nagy sikerrel szerepelt Sirzamanze című darabjával Fehér Ferenc és partnere, Simon Judit a Pärnuban rendezett c.o.n.t.est 08 elnevezésű nemzetközi mozgásszínházi találkozón.
2008. április 14.

A Magyar Költészet Napja Alekszandrovban

Költészet napi megemlékezést rendeztek április 12-án Alekszandrovszkban a helyi Cvetajeva Múzeum Zenei termében. A Cvetajeva Múzeum visszatérő helyszíne a magyar kulturális rendezvényeknek, ahol a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ rendszeresen szervezi irodalmi, zenei programjait a házigazda, Lev Kivovics Gotgelf segítségével.
2008. április 14.

Nemzetközi amatőr zongoraverseny a Sorbonne-on és a Párizsi Magyar Intézetben

19. alkalommal vette kezdetét az a négynapos nemzetközi zongoravetélkedő, amelynek keretében neves zongoristák és szakosodott nemzetközi újságírók figyelő szemei/fülei előtt mutatkozhatnak be az elismerésre váró művészek. A négy koncertből álló sorozat első helyszínét a Párizsi Magyar Intézet (PMI) biztosítja április 9-11-e között. A további előadásokat a Sorbonne Egyetemen hallgathatják meg az érdeklődők. Idén a világ 50 országából több százan jelentkeztek, akik közül 25 ország 100 versenyzője kapott lehetőséget a nagyközönség előtti szereplésre.
2008. április 11.

Füst Milán versei héber nyelven

A Magyar Költészet Napján Füst Milánról tart előadást a Tel Aviv-i Magyar Nagykövetségen Itamar Jaoz Keszt, az izraeli Írószövetség volt elnöke, a költő válogatott verseiből megjelenő héber nyelvű kötet megjelenésének alkalmából.
2008. április 10.

A Nemzetközi Romanap alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben

nrn_080409_01.jpg
Az est fókuszában a "Paradise Lost" című kiállítás-megnyitó állt. A kiállítás anyaga a 2007-es 52. Velencei Biennálé Roma Pavilonjának válogatása. A kiállítást, melyet André Wilkens, az Open Society Institut (OSI) brüsszeli irodájának igazgatója nyitott meg, két hónapon keresztül láthatja a közönség.
2008. április 9.

Kőrösi Csoma Emléknap a Delhi Magyar Intézetben

Immár hagyománnyá vált, hogy a delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban minden év áprilisában Kőrösi Csoma Sándor Emléknapot tartanak. Az idén április 4-én, a nagy magyar keletkutató születésének 224. évfordulóján került sor a megemlékezésre.
2008. április 8.

Vasarely-kiállítás Szkopjében

A szófiai Magyar Kulturális Intézet kiállítást rendez a budapesti Csepei Gyűjtemény anyagából Macedónia fővárosában, a Kortárs Művészeti Múzeumban.
2008. április 8.

Moholy-Nagy Galéria nyílt a berlini Collegium Hungaricumban

Moholy-Nagy László nevét viselő képzőművészeti galéria nyílt a berlini Collegium Hungaricum, azaz a magyar kulturális intézet új épületében. A terv szerint a galéria szinte megszakítás nélkül magyarországi kiállításoknak ad majd otthont.
2008. április 7.

Ismeretlen Brunner-grafikák kiállítása a delhi magyar intézetben

Rajiv Gandhi és Sanjay Gandhi
Igazi művészettörténeti szenzációnak számít a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban tegnap megnyílt kiállítás, amely a neves magyar származású, Indiában letelepedett művész, Brunner Erzsébet (1910-2001) több mint száz, eddig még soha be nem mutatott grafikai alkotását tárja a látogatók elé.
2008. április 4.

Rendezvénysorozat Brüsszelben a roma integrációról

Román és magyar roma-kutatók, politikusok, roma közéleti személyiségek részvételével vitát rendeztek csütörtökön Brüsszelben a romák európai integrációjának témakörében.
2008. április 4.

Stuttgart sűrű éjszakája

stutt_080404_01.jpg
A stuttgarti magyar intézet története legmozgalmasabb éjjelére készül ezen a hétvégén: az április 5.-én este 7 órától másnap hajnali kettőig tartó, évről évre megrendezett Lange Nacht der Museen (Múzeumok hosszú éjszakája) című rendezvénysorozaton egyszerre két fronton kínál gazdag programot.
2008. április 4.

Magyar Turizmus Zrt. - tavaszi külképviselői értekezlet

A hagyományos tavaszi külképviselői értekezleten szó esett arról is, hogy 2009 a Kultúra Éve lesz a turizmusban.
2008. április 3.

Európai Iskolák Spanyol Nyelvű Színjátszó Fesztiválja Budapesten

A Fesztiválon magyarországi, romániai, bolgár, lengyel, orosz, cseh és szlovák gimnáziumokban működő spanyol két tanítási nyelvű képzésben tanuló, valamint Spanyolországból érkező, 16 színjátszó csoport vesz részt, összesen nyolc országból 128 diák és 32 kisérőtanár.
2008. április 3.

Szakmai kérdésekről folytatott eszmecserét Hiller István Bécsben

Szakmai kérdésekről, köztük közös szervezésű kulturális programokról folytatott eszmecserét szerdán Bécsben Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter osztrák kollégájával, Claudia Schmieddel.
2008. április 3.

Az idén befejeződhet a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása

Az idén befejeződhet már a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása - jelentette ki szerdán az MTI-nek Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azt követően, hogy Kolozsváron tárgyalt a műemlék rendbetételéről.
2008. április 2.

Kína után, bemutatók előtt - a Magyar Állami Népi Együttes programja

Két jelentős kultúrdiplomáciai eseményen vett részt a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) a közelmúltban: Hongkongban és a szicíliai Agrigentóban is nagy sikerrel mutatták be Magyar Concerto - Hommage a Bartók Béla című produkciójukat. A két útról és az együttes tervezett bemutatóiról szerdán számoltak be Budapesten, a Hagyományok Házában.
2008. április 2.

Mátyás király oklevele Szentpéterváron

A kötet borítója
2008. március 27-én a Magyar Köztársaság Szentpétervári Főkonzulátusa bemutatta a moszkvai Levéltári Intézet gondozásában a Reneszánsz Éve programsorozat keretében megjelentetett "Hungarica iratok az Oroszországi Tudományos Akadémia Szentpétervári Történeti Intézetében" című kétnyelvű kiadvány is.
2008. március 31.

Magyar Interferenciák Bordeaux-ban

Magyar interferenciák
Magyar interferenciák címmel kulturális rendezvénysorozat kezdődik a bordeaux-i Michel de Montaigne Egyetemen.
2008. március 31.

Kass János Londonban

A brit fővárosban is nagy népszerűségnek örvendő grafikus művész képeiből, a budapesti Koller Galéria közreműködésével nyílt kiállítás március 27-én a Covent Garden szívében.
2008. március 28.

A Magyar Állami Népi Együttes hatalmas sikere Hongkongban

Álló, ovációs taps köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes Hungarian Concerto - Hommage á Bartók Béla című előadását március 15-én, szombaton este, a magyar nemzeti ünnepen Hongkongban - mondta el a helyszínről az MTI-nek Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
2008. március 17.

Március 15. - A külföldi magyar kulturális intézetek megemlékezései

Klasszikus vagy népzenei esttel, kiállítással, filmvetítéssel, koszorúzással emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a vilászerte működő 18 magyar kulturális intézetben.
2008. március 13.

Szabó Dániel jazz zongorista Londonban

A szemtelenül fiatal jazz zongorista Szabó Dániel egy pillantás alatt hódította meg a 606 Club közönségét szerdán este London patináns negyedében, Chelsea-ben
2008. március 13.

Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny

2008. március 3. és 10. között zajlott az V. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny Budapesten, melynek március 10-i díjkiosztó gálaestjét a Magyar Állami Operaházban rendezték.
2008. március 12.

Nemzetközi konferencia a magyar nyelvről Franciaországban

bloch_080311.jpg
A strasbourgi Marc Bloch Egyetemen Japánból, Olaszországból, az Egyesült Államokból és Magyarországról érkező előadók részvételével 2008. március 12-13. között rendezik meg az Une nation vivant dans sa langue (Nyelvében él a nemzet) című konferenciát.
2008. március 11.

Március 23. - a Magyar-Lengyel Barátság Napja

A magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros, történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította.
2008. március 10.

Végel László Berlinben

A Berlini Collegium Hungaricum bemutatja Végel László Exterritorium című regényének német kiadását (Exterritorium. Szenen vom Ende des Jahrtausends). A regényt Doma Ákos fordította.
2008. március 10.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz és népzene szakos hallgatói a párizsi Centre Pompidou-ban

les_jeudis_080307.jpg
Március 13-án, csütörtök este a Centre Pompidou negyedik és ötödik emeletén, a Modern és Kortárs Művészeti Múzeum állandó gyűjteményének kiállítását a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz és Népzene tanszékének 21 kiváló hallgatója veszi birtokba, a múzeum csendjét a művek zenei interpretációjával megbontva.
2008. március 7.

A Network Effect a befogadó kultúráról Budapesten

2008. március 5. és 7. között rendezik meg Budapesten a Network Effect társadalomtudományi konferenciasorozat következő fórumát.
2008. március 6.

"A kultúrák közti párbeszéd éve": Moszkva - Berlin - Budapest képzőművészetben és zenében

koves_080306_01.jpg
A moszkvai Magyar Kulturális Központ idei kortárs képzőművészeti kiállításait "A kultúrák közti párbeszéd éve" jegyében rendezi; ennek keretében nyílt meg 2008. március 4-én Köves Éva Moszkva - Berlin - Budapest c. tárlata.
2008. március 6.

Instant karácsony - Oravecz Tímea kiállítása Tallinnban

oravecz_080306_01.jpg
Oravecz Tímea műveiből nyílik kiállítás március 6-án a Tallinni Magyar Intézet galériájában. A fiatal képzőművész az utazás, az állandó úton levés témája köré csoportosította műveit.
2008. március 6.

Magyarország történelme spanyol nyelven

Rafael Valle budapesti spanyol nagykövet és Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára mutatta a Historia de Hungría című spanyol nyelvű magyar történelemkönyvet.
2008. március 6.

Az OKM a berlini turisztikai szakkiállításon

A kulturális turizmussal kapcsolatos projekteket mutat be a magyar szaktárca az ITB Berlin nemzetközi turisztikai szakkiállításon.
2008. március 5.

Hiller István moszkvai tárgyalásai - oktatási és kulturális együttműködések megújítása

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kétnapos (február 27-28.) hivatalos látogatást tett Moszkvában, ahol tárgyalt Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszterrel, valamint Alekszandr Szokolov kulturális és tömegkommunikációs miniszterrel.
2008. február 28.

Újabb tizenöt egyetemi hallgató kapott GE-ösztöndíjat

Újabb tizenöt magyar egyetemi hallgató nyerte el GE-alapítvány ösztöndíját; a díjátadó ünnepséget csütörtökön tartották a fővárosban.
2008. február 28.

Hongkongban folytatódik a "Szabadság, szerelem" programsorozat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium "Szabadság, szerelem" - Fókuszban a Magyar Kultúra címmel Magyar Évadot szervez Kínában 2007-2008-ban. Mától Hongkong rangos művészeti eseményein és helyszínein is bemutatkozik a magyar kultúra - együttműködve a Hongkongi Művészeti Fesztivállal, a Hongkongi Művészeti Központtal és a Hongkongi Egyetemmel.
2008. február 28.

Indulnak a határon átnyúló európai uniós programok

Hamarosan indulnak a határon átnyúló európai uniós programok Magyarországon - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán sajtóbeszélgetésen, Budapesten.
2008. február 27.

Vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Hiller István moszkvai megbeszélésein

Oktatási, tudományos és kulturális vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter orosz partnereivel szerdán véget ért kétnapos hivatalos moszkvai látogatása során.
2008. február 27.

Hiller István Moszkvában tárgyal

Hiller István oktatási és kulturális miniszter mától kétnapos hivatalos látogatásra Moszkvába utazott. Találkozik Alekszandr Szokolov kulturális és tömegkommunikációs miniszterrel, Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszterrel, Mihail Svidkojjal, a Kulturális és Film Ügynökség vezetőjével, valamint az orosz tudományos és kulturális élet számos kiemelkedő képviselőjével.
2008. február 26.

Március 3-ig lehet még jelentkezni az idei Zene Ünnepére

2008-ban már 5 európai nagyvárosban léphetnek fel magyar zenekarok a Zene Ünnepén a magyar intézetek segítségével - Brüsszelben, Berlinben, Londonban, Párizsban és Pozsonyban.
2008. február 26.

A Reneszánsz jegyében zárul a Magyar Masala Indiában

A Custos Consort régizenei együttes reneszánsz zenei koncertjeivel zárul a nagy sikerű Magyar Masala - Fókuszban a magyar kultúra című programsorozat Indiában, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ rendezett.
2008. február 25.

Halál a konyhában - Marjai Judit fotói Szófiában

Halál a konyhában címmel Marjai Judit képeit állítják ki péntektől a szófiai Magyar Kulturális Intézetben - mondta el Arató György igazgató az MTI-nek.
2008. február 25.

Esterházy Péter Oroszországban: óriási sajtó- és közönségsiker a Harmonia caelestis bemutatóin

A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ szervezte ötnapos rendezvénysorozat közönség- és sajtósikere arra utal, hogy a mai orosz irodalmi élet is nagy jelentőséget tulajdonít a könyv kiadásának.
2008. február 25.

Világok találkozása a Római Magyar Akadémián

Incontri No.1. (Találkozások) - Korea és Közép-Európa címmel képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton a Római Magyar Akadémián.
2008. február 25.

Drégely Imre FotóMátrix című kiállítása a londoni Magyar Kulturális Központban

FotóMátrix címmel Drégely Imre fotóművész első önálló külföldi kiállításának megnyitóján vehettek részt a kortárs fotográfia szerelmesei a londoni Magyar Kulturális Központban (LMKK). A kiállításon az érdeklődő közönség mellet kurátorok, szakmabeliek is részt vettek.
2008. február 25.

Jövő héten hirdetik ki a GE regionális ösztöndíjprogram győzteseit

2008. február 28-án rendezik meg a General Electric (GE) regionális felsőoktatási ösztöndíjprogramjának díjátadóját. Az ösztöndíj tizetöt nyertese három éven keresztül évente ezer euro ösztöndíjat kap.
2008. február 22.

Magyar-kínai partnerségi konferencia

Az ÖTM szervezésében első alkalommal rendezik meg a Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáját Budapesten.
2008. február 21.

Indonéz Filmhét az Uránia Filmszínházban

2008. február 21. és 27. között rendezik meg az első Indonéz Filmhetet a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvényt Bogyay Katalin, OKM szakállamtitkára nyitja meg.
2008. február 21.

Bartók ma - könyv és koncert Szófiában

Bartók ma címmel tanulmánykötetet adott ki és koncertet rendezett a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szerdán.
2008. február 21.

Egyezmény a magyar-német audiovizuális kapcsolatokról

Fotó: Gordon Eszter
Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára és Hans Peter Schiff német nagykövet audiovizuális együttműködésről szóló egyezményt írt alá február 20-án.
2008. február 20.

Kicsiny Balázstól Kodály Zoltánig - Magyar Kulturális Hetek Finnországban

Kiállításokon, filmbemutatókon, színházi előadásokon, koncerteken ismerkedhet a finn közönség a magyar kultúrával a február 28-án, csütörtökön kezdődő Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében.
2008. február 20.

Magyar költészeti antológiát mutattak be Delhiben

Magyar költészeti antológia
A Magyar Masala "Fókuszban a magyar kultúra" című hathetes kulturális programsorozat keretében február 18-án bemutatták a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ közreműködésével készült hindi nyelvű magyar költészeti antológiát.
2008. február 19.

Parázs vita az EU-ban a többnyelvűségről

Parázs vita bontakozott ki pénteken Brüsszelben az európai uniós országok kulturális miniszterei között arról, milyen célokat kell kitűzni a többnyelvűség előmozdítása érdekében - közölte pénteken az MTI-vel Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2008. február 15.

Váczi Dániel triója Brüsszelben

Váczi Dániel triója vendégszerepel kedd este a brüsszeli magyar kulturális intézetben.
2008. február 15.

Hiller István: az oktatás, a kultúra és az innováció összekapcsolása a versenyképesség pillére

Hiller István szerint elavult az a gondolkodásmód, amely egymástól elválasztva szemléli az oktatás, a kultúra és az innováció kérdéseit, mert ezek szoros összekapcsolása egy ország versenyképességének nélkülözhetetlen pillére.
2008. február 15.

Hiller István brüsszeli felszólalása

Hiller István oktatási és kulturális miniszter február 14-én Brüsszelbe utazott, ahol először az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanács ülésén vett részt.
2008. február 14.

A berlini Collegium Hungaricum új épülete a magyar filmekkel nyitja meg kapuit

Berlin
A berlini Collegium Hungaricum novemberben átadott új épülete a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódva Cinema Total elnevezésű programsorozattal mutatja be a magyar filmet.
2008. február 13.

Laurence Roman a londoni Magyar Kulturális Központban

Atsushi Tamura, Laurence Roman, dr. Takács Ildikó, az intézet igazgatója és Neil Valentine
A magyar származású brit zeneszerző neve már ismert a londoni Magyar Kulturális Központ törzsközönsége számára, hiszen nem első alkalommal mutatkozott be a Covent Garden szívében.
2008. február 12.

EUNIC klubot indított a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet

Az Európai Kulturális Intézetek Egyesületének brüsszeli szervezete az EUNIC Brüsszel 2007 elején alakult meg. Az egyesület célja az uniós fővárosban működő európai kulturális intézetek közös érdekképviselete.
2008. február 12.

Lovász Irén koncertjei Észtországban

A Tallinni Magyar Intézet és a Tallinni Filharmónia által közösen szervezett hangversenyen az énekes Égi hang címmel adja elő műsorát.
2008. február 12.

500 éves a Római Magyar Akadémia utcája

Via Giulia
A középkori és reneszánsz Róma első, széles, tervezett utcája, a Via Giulia 500. születésnapjáról nemzetközi konferencián emlékeztek meg szerdán az egyes házszám alatti Falconieri-palotában, amely a Római Magyar Akadémiának ad otthont 1927 óta.
2008. február 7.

Hiller István a pécsi polgármesterrel tárgyalt

Európai Kulturális Fővárosa
Az Európai Kulturális Fővárosa (EKF) program öt fő projektjéből négy az eredeti terveknek megfelelően valósul meg, a Nagy Kiállítótér is elkészül, de lehet, hogy más helyszínen - mondta Tasnádi Péter, Pécs polgármestere hétfőn Budapesten újságíróknak, miután tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel.
2008. február 4.

Filmszemle - a külföldi magyar intézetek vezetői tanácskoztak

39. Magyar Filmszemle
A személyes kapcsolatokat, a fordításokat, valamint a filmkészítők vetítéseken való megjelenését hiányolták a külföldi magyar kulturális intézetek vezetői, akik a magyar filmek gyakoribb külföldi bemutatási lehetőségeiről tanácskoztak a filmes szakma képviselőivel a Balassi Intézet által szervezett találkozón a 39. Magyar Filmszemle keretében szombaton Budapesten.
2008. február 4.

Kurtág György a New York-i magyar kulturális évad fókuszában

Egy év múlva indul a New York-i és washingtoni magyar kulturális évad, amelynek középpontjában Kurtág György zeneszerző áll. A programról Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője pénteken, a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak budapesti találkozója alkalmával nyilatkozott az MTI-nek.
2008. február 1.

Feketeország Belgiumban

A Krétakör Színház a Feketeország című darabjával mutatkozik be a belga közönségnek a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
2008. február 1.

Belgrádtól délre és a horvát tengerparton is bemutatkozna a magyar kultúra

A szerb fővárostól délre és a horvát tengerparton is bemutatkozna a magyar kultúra a belgrádi és a zágrábi magyar kulturális szakdiplomata, Szentgyörgyi Klára és Jósvai Lídia tervei szerint. A két szakattasé a közelmúltban foglalta el posztját, s a kulturális intézetek vezetőinek éves értekezletére érkezett Budapestre.
2008. február 1.

XXI. századi némafilm a Párizsi Magyar Intézet tetején

Egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett Silent Cinemával bővíti eddigi repertoárját a Párizsi Magyar Intézet (PMI). A módszer lényege, hogy a vászonra, ill. házfalra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra a francia főváros szívében, egy 150m2-es, V. emeleti tetőteraszon. A magyar filmeket ezután az extrém mozizás élménye is népszerűsítheti külföldön.
2008. február 1.

Az Európa Tanács Kulturális Bizottságának ülése Párizsban

2008. január 31-én tartja soron következő ülését az Európa Tanács Kulturális Bizottságának Bureau-ja. A párizsi találkozón az OKM képviselője is részt vesz.
2008. január 31.

Hiller István magyar régészeti kiállításról állapodott meg Egyiptomban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter - 2008. január 25-e és 28-a között - hivatalos látogatást tett Egyiptomban. Találkozott Farouk Hosny kulturális miniszterrel, Hany Helal felsőoktatási és tudományos kutatásokért felelős miniszterrel, valamint Zahi Hawass-szal, a Régészeti Főhivatal főtitkárával.
2008. január 28.

Hiller István Egyiptomban és Izraelben tárgyal

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hivatalos látogatást tesz Egyiptomban és Izraelben 2008. január 25-e és 30-a között.
2008. január 25.

A reneszánsztól a kortárs művészetig: moszkvai rendezvények a Magyar Kultúra Napján

mockba_080125_01.jpg
A Himnusz új orosz fordításának bemutatása volt az idei moszkvai rendezvények egyik legkiemelkedőbb eseménye a Magyar Kultúra Napján.
2008. január 25.

"Sztorizó" EU-könyvet mutattak be Brüsszelben

Szlankó Bálint Az elnök, a képviselő és a diplomata című, az Európai Unió olvasmányos bemutatását célzó könyvét mutatták be Brüsszelben, a magyar kulturális intézetben.
2008. január 25.

Kelemen Barnabás koncertje a brüsszeli magyar intézetben

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2008. január 21-én nagy sikerű koncertet adott a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben Kelemen Barnabás hegedű- és Severin von Eckardstein zongoraművész.
2008. január 22.

Barabás Zsófi kiállítása Tallinnban

Önarckép
Barabás Zsófi festőművész képeit mutatja be a Tallinni Magyar Intézet február 29-ig az intézet galériájában.
2008. január 22.

Magyar Kultúra Napja: rendezvények külföldön

A külföldi magyar intézetek változatos eseményekkel ünneplik a Magyar Kultúra Napját.
2008. január 21.

A magyar intézetek segítségével idén már öt európai nagyvárosban léphetnek fel magyar zenekarok a Zene Ünnepén

Az idei lesz a harmadik év, amikor a francia fővárosban a Zene Ünnepén magyar zenekarok külső helyszínen, százak-ezrek előtt léphetnek fel. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) idén is pályázat útján választja ki a fellépőket.
2008. január 21.

Magyar Kultúra Napja a Balassi Intézetben

Kányádi Sándor (fotó: Kaiser Ottó)
A magyar kultúra napján, kedden Határtalan irodalom címmel Kaiser Ottó fotóművész határon túli magyar írókat ábrázoló képeiből nyílik kiállítás a budapesti Balassi Galériában.
2008. január 21.

Szalóki Ági fergeteges sikere Londonban

A magyar énekesnő teltházat vonzott Nagy Britanniában.
2008. január 18.

Magyar Masala - "Fókuszban a magyar kultúra" hat héten át Indiában

Magyar Masala címmel az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy hathetes kulturális programsorozatot rendez Indiában, melyet a tárca ebben az évben még több más Európán kívüli országban is szeretne megvalósítani. Az eseménysorozat, amely méltó keretet ad a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Delhi Magyar Tudományos és Kulturális Központ számára, 2008. január 16-án vette kezdetét.
2008. január 16.

Megkezdődött a kultúrák közötti párbeszéd európai évének magyarországi programja

Fotó: Gordon Eszter
Megkezdődött a kultúrák közötti párbeszéd európai évének magyarországi programja, az eseménysorozatot Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára nyitotta meg csütörtökön, Budapesten.
2008. január 10.

Bogyay Katalin Pro Cultura Hungarica díjat adott át Kati Marton amerikai írónőnek

Bogyay Katalin átnyújtja a kitüntetést Kati Martonnak Fotó: Paraszkay György
Kati Marton új könyvének magyarországi megjelenése alkalmából Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára díszvacsorát adott Kati Marton magyar származású amerikai írónő tiszteletére, akinek átnyújtotta az Oktatási és Kulturális Miniszter nevében a Pro Cultura Hungarica díjat.
2008. január 10.

Time Print 08 kiállítás Brüsszelben

Light boxokat, videókat és videó installációkat mutat be a Videospace Budapest Galéria a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben a Top Hungarian Galleries sorozatban.
2008. január 9.

Megnyitották a kultúrák közötti párbeszéd európai évét Ljubljanában

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kultúrák közötti párbeszéd európai évét kedden az Európai Unió soros elnökségét ellátó Szlovénia fővárosában, Ljubljanában.
2008. január 9.

Évnyitó magyar orgonakoncert Szófiában

Hagyományosan magyar koncerttel kezdődik az újév Szófia modern, Bulgária nevű hangversenytermében vasárnap este, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szervezésében - mondta el az MTI-nek Arató György, az intézet igazgatója.
2008. január 3.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok