2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
Fórum » Felsőoktatás

Tisztelt Fórumozók!

Technikai okok miatt átmenetileg lezártuk a fórumot, de hamarosan újraindítjuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.

A szerkesztők

5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  

katic üzenete
2010.01.27. 20:09
Tisztelt Szerkesztő!

Visszatettek államilag támogatott képzésre webprogramozó szakból még egy évre. A kérdésem az lenne, hogy akkor számítástechnikából is vissza kellene tenni? Mert matematika-számítástechnika szakon 3,5 évig tanultam, majd halasztottam. S 5. évre befejeztem a matematikát. Ezek után akartam folytatni a számítástechnikát, s arra hivatkozva, hogy együtt számít a 2, mert szakpár így nem jár. A kérdésem tehát, hogy még államilag támogatott vagyok , addig a számítástechnika szakom is az? Mind a 3 szakot egy oktatási intézményen belül csináltam/csinálom.

Köszönettel: Fejes Katalin
A Szerkesztők üzenete
2010.01.27. 15:22
Tisztelt "Kokka"!

Ön nem mentesülhet a költségtérítés megfizetése alól, mivel a hatályos rendelkezés szerint csak a 2006. december 31-e előtt költségtérítéses képzésben hallgatói jogviszonyt létesítettekre vonatkozik a kedvezmény, további feltételek teljesülése esetén.

További részleteket a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 36. §-ában talál.

Üdvözlettel:
Szövényi Zsolt
főosztályvezető

A Szerkesztők üzenete
2010.01.27. 15:19
Tisztelt Hercegh Anita!

A hatályos felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény alapján a hallgató 12 félév államilag támogatott félévet vehet igénybe. Ha a tanító szakot a képzési idő szerint végezte el, akkor 8 félév államilag támogatott képzési időt vett igénybe. Elvileg a mesterképzés, amelynek képzési ideje általában 4 félév, államilag támogatott képzésben elvégezhető.

Üdvözlettel:
Szövényi Zsolt
főosztályvezető

A Szerkesztők üzenete
2010.01.27. 15:06
Tisztelt "Nyomatek"!

A leírtak alapján vélelmezhetően jogsértés történt az adott felsőoktatási intézményben.

Tekintettel arra, hogy tanulmányi kérdésről van szó, a minisztériumnak nincs illetékessége a tanulmányokat érintő szabálytalanság esetében. Ugyanakkor a főiskola vezetésének kötelessége a törvényes működés biztosítása, és amennyiben az intézmény tanulmányi- és vizsgaszabályzatával ellentétes az oktató eljárása, akkor a jogorvoslati eljárás keretében kell orvosolni a sérelmet.

Ezért javasoljuk, hogy a hallgatói önkormányzatot keresse meg – mivel évfolyamot érintő ügyről van szó – és a felsőoktatási törvény alapján a főiskola vezetésénél kezdeményezzék az eljárást, a jogorvoslatot.

Üdvözlettel:
Szövényi Zsolt
főosztályvezető
OKM Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.27. 14:56
Tisztelt "beszcsi"!

Önre a tanulmányai megkezdésekor érvényes nyelvi követelmény – azaz az alapfokú C típusú nyelvvizsga - vonatkozik.

Üdvözlettel:
Dr. Sárvári Judit
idegen nyelvi koordinátor

Alexszaszi üzenete
2010.01.27. 12:37
Tisztelt Szerkesztők!

Azzal a problémával fordulnék Önökhöz, hogy nem vagyok teljesen a tudatában, hogy hány félévet finanszíroz az állam, mert most folyamatosan más pletykákat hallunk.
A pontos kérdés az lenne, hogy - párom 2005-ben kezdett a bsc képzésben a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar gépészmérnöki szakán - neki hány félévet finanszíroz az állam? Mert hallottunk olyat, hogy a 2005-ösöknek még 12, és 2006-tól már csak 9 félévet. Csak hát ugye nem lenne mindegy...
Válaszukat előre is köszönöm.
almacsutka üzenete
2010.01.26. 20:25
Kedves Szerkesztők!

Tájékoztatást/ segítséget szeretnék kérni. Az orvosi képzés államilag finanszírozott féléveinek számára lennék kíváncsi.
(Ha jól tudom az egységes, osztatlan képzés orvosin 12 félév, ami maximálisan kihasználja az államilag támogatott keretidőt- a többi képzéssel ellentétben nincs bukásra "lehetőség"? - )
Azonban nekem már van egy államilag támogatott félévem természettudományos (Biológia BSc) területen.
Azt szeretném tudni, hogy ebben az esteben már csak 11 államilag támogatott félévem maradt és az utolső orvosi félévemet már költségtérítéssel kellene végigcsinálnom? Vagy orvosin 14 félév támogatott? (és akkor nyugodtan felvehetek még 1 támogatott félévet a Bilológia BSc-n?)

Válaszaikat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: almacsutka
lolobrigida11 üzenete
2010.01.25. 22:16
Tisztelt Szerkesztők!

Ha a "régi" rendszerben kezdtem és be is fejeztem 4 félév okj-s szakmát a főiskolán, és mellé még kötelező 7 félévet megcsináltam alapképzésben már bologna rendszerben, akkor ez összesen 11 félév. sajnos a legutolsó vizsgám nem sikerült, akkor a 12. félévet még finanszírozza az állam? mert a főiskola azt írta az etr-ben, hogy nem finanszírozott kategória vagyok a 12. félévre... jogos ez?

köszönettel:
lolobrigida11
butterfly üzenete
2010.01.25. 15:30
Tisztelt Szerkesztők !

Most vagyok gimnáziumban 12-es és épp egyetemre való jelentkezés előtt állok. Gimi 9. osztályában (de csak abban az egy évben) kaptam olyat, hogy rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény (azt hiszem ez a helyes neve). A felvételi jelentkezési lapon van olyan pont, ahol be lehet jelölni azt ha valaki kapott ilyet és elméletileg jár érte 25 pont. A kérdés a következő: csak akkor jár a pont, ha valaki ezt egész gimnázium alatt (4évig) kapta vagy akkor is ugyan úgy jár a pont, ha gimi alatt csak egy évben kaptam???

Előre is köszönöm a választ.

butterfly
baban üzenete
2010.01.24. 22:18
Tisztelt Szerkesztők!

Közalkalmazottként dolgozom egy középiskolában a besorolásom H4-es kategória. Az előző munkahelyemről eljöttem egy másik iskolába, ahová szerződéses munkaviszonnyal vennének fel, az előző munkahelyem által kiadott besorolásomat nem akarják elismerni, vissza akarnak sorolni a kategórián belül egy sávval (H3).
Azzal indokolják, hogy a vállalkozói időszak nem számítható be (1991-1997) csak 1992. július 1-ig.
Szeretném megkérdezni jogos-e a visszasorolás, illetve ha igen, akkor az előző munkahelyemen, hogy lehettem H4-es besorolással?

A meghirdetett állás teljes óraszámmal volt jelen esetben, pedig A és B héten összesen 41 órám van, jelenthet-e ez gondot a fizetés megállapításánál illetve a besorolásnál?

Válaszukat előre köszönöm.
BabAn
FDToth üzenete
2010.01.24. 16:31
Tisztelt Szerkesztők!

2004 szeptemberében kezdtem főiskolai tanulmányimat államilag támogatott képzésen. 2006 első félévében passzív féléven voltam, ennek költségét az iskola felé megtérítettem.

Tanulmányaimat idén (2010 II. félévében) fejezem be, ez lesz a 12. és egyben utolsó félévem.

Az iskola levélben értesített, hogy a ftv 55§ (4) értelmében költségtérítéses képzésbe soroltak át. A ftv 55§ (2) értelmében "Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is." mi jogon sorol át engem a főiskola?

Válaszukat előre köszönöm: FDToth
indigo1 üzenete
2010.01.24. 16:28
Tisztelt Szerkesztők!

Harmadéves hallgató vagyok az ELTE-n, angol a főszakom, minorként pedig a spanyolt vettem fel. Szeretném az angol-spanyol tanári MSC képzésben folytatni a tanulmányaimat, de még nincs meg a jelentkezéshez szükséges felsőfokú nyelvvizsgám spanyolból. Mivel sajnos csak egy lehetőségem van addig letenni a nyelvvizsgát, fontolóra vettem, hogy megjelölök második helyen az angolhoz egy olyan szakot második tanári szakként (a spanyol helyett), amihez nem szükséges a minoros előképzettség, ha esetleg nem sikerülne a nyelvvizsga. Az lenne a kérdésem, hogy ha úgy alakulna, hogy angol-(...) szakra nyernék felvételt, de később mégis megszerezném a szükséges nyelvvizsgapapírt a spanyolhoz, akkor utólagosan elvégezhetem-e a spanyol tanárit is valahogyan(akár párhuzamosan a másik két tanári szakkal egy időben)?

Válaszukat előre is köszönöm:
indigo1
yud04831 üzenete
2010.01.24. 11:14
Tisztelt Szerkesztőség!

Vietnami állampolgár vagyok, nincs magyar állampolgárságom, az általános iskolai bizonyítványomban anyanyelvként a vietnami szerepel, de 16 éve élek Magyarországon és magyar iskolákba jártam. Az lenne a kérdésem, hogy tehetek-e magyar mint idegen nyelv érettségit a magyar nyelv és irodalom helyett? Ha igen ,akkor hol tudok rá jelentkezni, és kell-e a vietnami nyelvből és irodalomból érettségiznem?

Válaszukat köszönöm: yud04831.
memo üzenete
2010.01.23. 13:09
Tisztelt Szerkesztők!

2009-ben szereztem meg az alap(bsc) diplomámat és jelenleg okj-s szakképzésen végzem tanulmányaimat. Tudomásom szerint aki 2006-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait,annak az első okj-képzés ingyenes.Érdeklődöm,hogy ez valóban így van-e, ill. pontosan melyik jogszabály tartalmazza ezt a rendelkezést?Tehát diploma után is ingyenes az első szakképzés,ha az még a 12 támogatott féléven belül van?

Köszönettel:
memo
A Szerkesztők üzenete
2010.01.22. 15:12
Tisztelt "akos03"!

A jelentkezéshez az alapoklevél szükséges, azt pedig nem kaphatja meg nyelvvizsga hiányában.

Üdvözlettel:
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2010.01.22. 15:11
Tisztelt "szobik"!

A felsőoktatási törvény eltörölte a záróvizsga letétele és a nyelvvizsga megszerzése közötti időhatárt. Megkapja oklevelét, miután a nyelvvizsgát leteszi.

Üdvözlettel:
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2010.01.22. 15:10
Tisztelt "Bkriszti"!

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (Ftv.) 55. §-a rendelkezik az államilag támogatott képzésre vonatkozó államilag támogatott félévek számáról az alábbiak szerint:

„55 (2) Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is. A fogyatékossággal élő hallgató támogatási ideje négy félévvel megnövelhető. A támogatási időbe be kell számítani a megkezdett államilag támogatott félévet is, kivéve, ha betegség, szülés vagy más, a hallgatónak fel nem róható ok miatt nem sikerült befejezni a félévet. A támogatási idő számításánál figyelmen kívül kell hagyni a támogatási idő terhére teljesített félévet, ha megszűnt a felsőoktatási intézmény anélkül, hogy a hallgató a tanulmányait be tudta volna fejezni, feltéve, hogy tanulmányait nem tudta másik felsőoktatási intézményben folytatni. Figyelmen kívül kell hagyni azt a félévet is, amelyet tanulmányai folytatásánál a felsőoktatási intézmény a megszűnt intézményben befejezett félévekből nem ismert el. A támogatási idő legfeljebb két félévvel megnő, ha a hallgató egységes, osztatlan képzésben vesz részt és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tíz félévet. A doktori képzésben részt vevő hallgató támogatási ideje legfeljebb további hat félévvel meghosszabbítható. Az államilag támogatott képzésben való részvételt nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a megkötéssel, hogy azonos képzési ciklusban államilag támogatott képzésben kizárólag az 56. § (3) bekezdése szerinti feltételek fennállása esetén folytathatók tanulmányok. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a felsőfokú szakképzés tekintetében is.”

Az Ftv. 56. §-ának (3) bekezdése értelmében a támogatási idő, illetve a költségtérítéses képzéshez rendelkezésre álló idő számításakor egy félévként kell nyilvántartani, ha a hallgató - az elsőként megkezdett képzésének legkésőbb harmadik félévében létesített további (párhuzamos) hallgatói jogviszonyára tekintettel -

a) egyidejűleg több felsőoktatási intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban, illetve ha

b) ugyanabban a felsőoktatási intézményben egyidejűleg több szakképzettség, szakképesítés megszerzésére készül fel.

Az Ftv. hivatkozott rendelkezése értelmében államilag támogatott képzésben összesen tizenkét féléven át folytathat Ön tanulmányokat felsőfokú szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben azzal, hogy az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje.

Az Ön esetében a tizenkét támogatott félévből le kell vonni a felsőfokú (államilag támogatott) szakképzésben eltöltött időt, az így hátramaradt időből az adott alapképzés képzési ideje plusz két féléven át jogosult államilag támogatott képzésben részt venni.

Üdvözlettel:
Szövényi Zsolt
főosztályvezető

Zsofi3ka üzenete
2010.01.21. 20:47
Tisztelt Szerkesztők!

Eredeti diplomám szerint (1981-ben végeztem) magyar-orosz szakos ált. iskolai tanár vagyok.2001-ben némettanári végzettséget szereztem, saját magam fizettem, majd 2006-ban vezetőképzőt végeztem, ezt is saját költségemen tettem
Kérdésem, hogy jelentkezhetek-e államilag finanszírozott mesterképzésre, hiszen egyetemi diplomát államilag finanszírozott képzésben még nem szereztem.
Köszönöm a választ.
üdvözlettel: R.Zs.
gekkouhime üzenete
2010.01.21. 13:17
Tisztelt Szerkesztők!

2006 júniusában végeztem a KE-MK intézményi kommunikátor FSZ képzésén. A záróvizsgán azt mondták, hogy még nyugodtan akár egy alap vagy középfokú okj-s szakmát is elvégezhetünk még államilag finanszírozva.
Én azt szeretném megtudni, hogy ez valóban így van-e. És ha igen, akkor milyen törvény mondja ezt ki(csak hogy tudjak mire hivatkozni, ha szükséges)?

Köszönöm válaszukat!
fenris üzenete
2010.01.21. 08:28
Tisztelt Szerkesztők!

A következő lenne a problémám. 2007-ben felvételt nyertem az ELTE néprajz szakára. Ott két félévet töltöttem el, majd átjelentkeztem a kar egy másik szakára, ahová át is vettek (felvételi nélkül). Jelenleg is itt tanulok, ám úgy tűnik, hogy a hat féléves alapképzést csak nyolc félév alatt fogom teljesíteni. Tehát mire végzek, összeszámolva tíz félévet töltöttem el a lehetséges tizenkettőből. A következőt találtam erről: "...nincs tehát probléma, ha csak a nyolcadik félévben sikerül a hat féléves alapképzést befejezni, az esetleges kilencedik (vagy általánosságban véve, a „harmadik ráadás”) félévtől kezdve azonban fizetni kell."
A kérdésem a következő: Fizetnem kell-e az utolsó két félévért, magyarán beleszámítják-e a BA-képzésembe az első két néprajzos félévemet, függetlenül attól, hogy szakot váltottam?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Fenris
patrik üzenete
2010.01.19. 23:36
Tisztelt Szerkesztők!
2006. évben kezdtem felsőfokú tanulmányaimat, 2010 nyarán szeretnék záróvizsgát tenni.
2007 februárjában töltöttem be a 40. életévemet. Szeretném tudni hogy mentesülhetek -e a nyelvvizsga feltételek alól, illetve ha nem, akkor rám is a legújabb rendelet vonatkozik-e, melyszerint szakmai középfokú vagy felsőfokú vizsgát kell tennem.
Amikor elkezdtem akkor úgy tudom, hogy aki tanulmányai befejezéséig betöltötte a 40 évet mentesülhetett a nyelvvizsga követelmény alól.
Várom válaszukat, és köszönöm.
zsdora üzenete
2010.01.19. 20:23
Tisztelt Szerkesztők!
Idén szeretnék felőoktatási intézménybe jelentkezni. Édesanyám 8 általános iskolai osztályt végzett, és 2003-ben elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot. Így én megkaphatom a halmozottan hátrányos helyzetűeknek járó többletpontot?
válaszukat előre is köszönöm!!
Üdvözlettel: Zs. Dóra
teodor üzenete
2010.01.19. 14:58
Tisztelt Szerkesztők!

Párhuzamos képzésben veszek részt ugyanabban a felsőoktatási intézményben két különböző Bsc szakon (nappali, esti) államilag finanszírozott képzésben. Ebből az elsőt legalább két félévvel hamarabb szerzem meg. A kérdésem hogy ilyenkor a második szakon automatikusan átkerülök költségtérítésesre, mivel megszűnik a párhuzamos képzés, vagy befejezhetem államilag finanszírozott képzésben?
teodor üzenete
2010.01.19. 14:54
Tisztelt Szerkesztők!

Párhuzamos képzésben veszek részt ugyanabban a felsőoktatási intézményben két különböző Bsc szakon (nappali, esti) államilag finanszírozott képzésben. Ebből az elsőt legalább két félévvel hamarabb szerzem meg. A kérdésem hogy ilyenkor a második szakon automatikusan átkerülök költségtérítésesre, mivel megszűnik a párhuzamos képzés, vagy befejezhetem államilag finanszírozott képzésben?
trish21 üzenete
2010.01.19. 12:44
Tisztelt Szerkesztők!

A felsőoktatásról szóló törvény szerint a támogatási idő számításakor egy félévként kell nyilvántartani, ha a hallgató - az elsőként megkezdett képzésének legkésőbb 3. félévében létesített további (párhuzamos) hallgatói jogviszonyára tekintettel egyidejűleg több felsőoktatási intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban, illetve ha ugyanabban a felsőoktatási intézményben egyidejűleg több szakképzettség, szakképesítés megszerzésére készül fel. Ezt a szabályt azon hallgatók tekintetében kell alkalmazni, akik tanulmányaikat első évfolyamon 2006 szeptemberében vagy ezt követően kezdik meg.

A jogszabály szövegéből azonban nem egyértelmű, hogy csak azok esetében kell alkalmazni, akik mindkét képzésüket a megjelölt időpont után kezdik meg, vagy az is elég, ha csak az egyiket.

Abban az esetben, ha az első államilag finanszírozott képzést 2004-ben kezdte valaki és 2007-ben kezdett egy második államilag finanszírozott képzést, másik képzési ciklusban, de ugyanabban az intézményben, akkor hogyan kell a támogatott féléveket számítani?

Köszönettel:
trish21
tantii üzenete
2010.01.18. 16:18
Tisztelt Szerkesztők!

Segítségüket szeretném kérni nyelvvizsga témában. Elvesztem a jogszabályok útvesztőjében, a volt iskolám nem tud segíteni, össze-vissza küldözgetnek egyik intézménytől a másikhoz, de nem kapok választ.
1999. nyarán a Pénzügyi és Számviteli Főiskola (akkori neve), zalaegerszegi intézetében sikeres szakmai angol nyelvi szigorlatot tettem, mely után a Leckekönyvembe a Szigorlatok alatt egy újabb pecsétet kaptam, mely szerint szakmai angol nyelvből középfokú C sikeres vizsgát tettem, mely az állami nyelvvizsgával egyenértékű.
Ez az "egyenértékű" szó nem egyértelmű számomra - és úgy látom más számára sem.
Kérdésem, hogy a Leckekönyv eme bejegyzése, és a főiskolai oklevél alapján kaphatok-e külön igényre erről valamiféle külön nyelvvizsga bizonyítványt, vagy akár egy külön hivatalos igazolást, dokumentumot, stb.
Ez most azért fontos számomra, mert szeretnék MSC képzésen részt venni, de államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt kérnek, és az egyenértékű vizsgát nem tudják elfogadni - a TO tájékoztatása szerint. Illetve a munkahelyemen is örök kérdés, hogy akkor most van nyelvvizsgám vagy nincs.
Kérném ez ügyben szíves segítségüket. Mit tudok tenni? Milyen jogszabályok vonatkoznak erre a helyzetre?

Köszönettel:
Tantii
A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 16:02
Tisztelt "pakr"!

A leírt esetben 1 államilag támogatott félévet elhasznált, így a továbbiakban 11 államilag támogatott félévet használhat fel a tanulmányai során.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
Szakmai főtanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 16:01
Tisztelt "fungiiiii"!

Nincs jogszabályi akadálya annak, hogy jelentkezzen és felvételt nyerjen egy másik államilag támogatott alapképzésre. Azt azonban vegye figyelembe, hogy így a rendelkezésére álló 12 államilag támogatott félévet elhasználja az alapképzésekre, így mesterképzésre már csak költségtérítéses formában jelentkezhet.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
Szakmai főtanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 15:59
Tisztelt "wyxw"!

Kérdésére válaszolva tájékoztatom Önt arról, hogy jelentkezhet államilag támogatott esti vagy levelező képzésre.

Azt javaslom, hogy nézze meg a felsőoktatási felvételei tájékoztatót, vagy a www.felvi.hu honlapot, és annak alapján válasszon magának intézményt, illetve szakot, amelyre jelentkezni kíván.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
Szakmai főtanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 15:57
Tisztelt Pinke Borbála!

Tájékoztatom, hogy kérdései alapvetően a hallgatók teljesítményértékeléséhez kapcsolódnak, s ezeket részletesen a felsőoktatási intézmények szabályozzák, természetesen a vonatkozó jogszabályok keretei között. Tehát azt javaslom, hogy helyben tájékozódjon.

Ezzel kapcsolatosan a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) 57 – 59. paragrafusainak olvasását ajánlom még.

A kreditek és a térités viszonyát konkrétan az 58. § (4) szabályozza, amely szerint „... Államilag támogatott képzésben biztosítani kell, hogy a hallgató egyéni tanulmányi rendjében - költségtérítés fizetése nélkül - az összes előírt kreditet tíz százalékkal meghaladó kreditértékű tárgyat vehessen fel”.

Tájékoztatom arról is, hogy az összes magyar jogszabály hatályos változata, így a jelen levelemben hivatkozottak is, a hatálybalépés napjától ingyenesen elérhetőek az alábbi internet címen: http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok