2024. április 15.

Rendkívüli ülést tartott a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága

Rendkívüli ülést tartott Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága
Rendkívüli ülést tartott ma a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VÖMNB), világörökségi ügyekben a kulturális örökségért felelős miniszter tanácsadó testülete a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban. Az ülés szünetében sajtótájékoztatót tartott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Tamási Judit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, aki egyben a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága ügyvezető elnöke is.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított nyugdíjsegélyek kifizetéséről és biztonságáról

A Kormány az 1159/2010. (VII. 30.) Korm. hat. számú határozatával előírta a Kormány által alapított közalapítványok és alapítványok átfogó felülvizsgálatát, és felkérte a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős, valamint az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztereket, hogy vizsgálják felül az alapítványokhoz rendelt feladatok ellátásának hatékonyságát.
2011. január 11.

60 milliós gyorssegély az Iparművészetinek

Azonnali intézkedéseket tett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az Iparművészeti Múzeum tetőszerkezetének megerősítése érdekében. Az épület tetőszerkezete annyira tönkrement - az előző kormány és múzeumi vezetés több éven át tartó nem törődöm magatartása miatt -, hogy ma már a múzeumlátogatókat és a járókelőket veszélyeztetik a lehulló cserepek. Így a balesetveszély elhárítása érdekében az állagmegóvás nem halasztható tovább.
2011. január 10.

Dr. Réthelyi Miklós beszédet mondott a pécsi Kodály Központ avatásán

Fotó: Kultúra.hu
December 15-én Pécsett látványos gálaműsor keretében átadták a 6 milliárd forintból épült Kodály Zoltán Koncert- és Konferenciaközpont, mely az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik legnagyobb beruházása. Az ünnepélyes avatón részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs polgármestere.
2010. december 17.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta a Népművészet Mestere-díjakat

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár átadta a Népművészet Mestere-díjakat
2010. december 14-én a budapesti Hagyományok Házában átadták a Népművészet Mestere díjakat. Az ünnepségen részt vett Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Dr. Jávor András közigazgatási államtitkár és Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója. A kormány rendelete alapján a kulturális miniszter által felkért szakmai bizottság azokat jutalmazta, akik a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el és a fogásokat megőrizve, tanítványoknak továbbadva őrködnek nemzeti értékeink, hagyományaink felett.
2010. december 15.

2011 januárjában indul a Márai-program

2011 januárjában indul a Márai-program
Jövő év januárjában indul az egymilliárd forintos keretből finanszírozott Márai-program, amelynek célja, hogy az irodalmi és ismeretterjesztő művek kiadását, forgalmazását és könyvtári jelenlétét támogassa, jelentette be csütörtökön Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának elnöke.
2010. december 9.

Szőcs Géza átadta az idei Hermész-díjat a Ráday Könyvesháznak

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár december 7-én átadta a budapesti Ráday Könyvesháznak a minőségi, kiemelkedő színvonalú könyvesboltokat elismerő idei Hermész-díjat.

2010. december 8.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár bemutatta az "Új Pátria" népzenei CD-gyűjteményt

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár bemutatta az 'Új Pátria' népzenei CD-gyűjteményt

December 6-án Szőcs Géza kultúráért feleős államtitkár és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója bemutatta a Kárpát-medence hangszeres népzenéjéből készített, 50 CD-ből álló reprezentatív válogatást.

2010. december 6.

Dr. Tamási Judit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2010. december 1-jén az eddigi megbízott elnököt, dr. Tamási Juditot nevezte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökévé.
2010. december 1.

Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a "Magyar Vadak" kiállítást

Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a 'Magyar Vadak' kiállítást
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár november 30-án, kedd este Brüsszelben megnyitotta a „Magyar Vadak” című kiállítást, amelyen tizenkét magyar festő 1904 és 1914 között készült ötven alkotása látható.
„A közös kulturális és művészeti gyökerek tették lehetővé, hogy a magyar fauvizmus gyakorlatilag a franciával egy időben jött létre” – mondta Szőcs Géza a kiállítás megnyitóján, a brüsszeli városházán.
2010. november 30.

Szőcs Géza a testőrírókat bemutató kiállítást nyitott meg Bécsben

A XVIII. századi testőrírókat bemutató kiállítást nyitott meg Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár hétfőn Bécsben, a Királyi Magyar Nemesi Testőrség egykori Gárdapalotájában.
2010. november 30.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár az idei "Év Könyvtára"

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az Értékelő Bizottság javaslata alapján – melynek tagjait a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a tárca könyvtári szakterülete delegálta – az „Év Könyvtára 2010” kitüntető címet az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak adományozta.
2010. november 29.

Megnyílt a Nemzeti Galéria Munkácsy-kiállítása

Fotó: MTI
Először látható együtt Budapesten Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája; a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) időszaki tárlata a hétfői ünnepélyes megnyitó után keddtől a nagyközönség számára is látogatható.
Nehéz lenne megmondani, hogy Munkácsyt a hitbéli tartalom vagy maga a dráma érdekelte igazán, de "Jézus története a híveknek megváltás, az élet alapvetése és mindenki másnak is a történelem egyik legizgalmasabb eseménye" - fogalmazott a tárlat megnyitóján a köztársasági elnök.
2010. november 23.

Debreceni Kézműves Alapítvány: húsz éve a nemzeti kultúra szolgálatában

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte pénteken a Debreceni Kézműves Alapítvány, amely a régió egyik legjelentősebb tárgyalkotó népművészeti szervezeteként generációkon átívelve közvetítette a helyi hagyományokat a cívisvárosban és az Alföldön. Az ünnepségen Halász János parlamenti államtitkár mondott beszédet.
2010. november 20.

Szőcs Géza Brüsszelben ismertette a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Brüsszelben felszólalt az Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának ülésén, a magyar delegáció vezetőjeként és az ülésen többek között ismertette kollégáival a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét.
2010. november 18.

Csáth Géza-kiállítás és irodalmi ankét Budapesten

Csáth Géza (kép: www.mult-kor.hu)
Csáth Géza, Rajzok, Szabadka címmel nyílik kiállítás november 16-án, Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézetben, ahol az orvos-író életével, munkásságával és szülővárosával, Szabadkával részben saját rajzai, részben képeslapok, családi fotók, irodalmi beszélgetések és vetítések segítségével ismerkedhet meg a közönség.
2010. november 16.

Közzétették az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára jelölt újabb elemeket

Iráni szőnyegszövés, a pekingi opera, a francia gasztronómia és a horvát mézeskalácsosság is szerepel azok között, amelyek felkerülhetnek az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.
2010. november 11.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok