2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Informatika gyakorlati valamint latin és héber nyelvi írásbeli érettségi

2010. május 11.
A mai napon (2010. május 11.) 8 órától emelt szinten az informatika gyakorlati, míg 14 órától közép- és emelt szinten a latin és a héber nyelvi írásbeli érettségi vizsgákra kerül sor. A vizsgák a 32 helyszínen rendben megkezdődtek.
(A középszintű informatika nem a mai napon van!)
Délelőtt
Informatikából emelt szinten 32 helyszínen 971 vizsgázó tesz gyakorlati érettségi vizsgát, közülük 2 helyszínen 15 vizsgázó angol nyelven teszi le a vizsgát.
Az emelt szintű informatika gyakorlati vizsga 240 perces, az elérhető maximális pontszám 120 pont. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is maguk határozhatják meg. A gyakorlati vizsgát számítógépteremben kell lebonyolítani.
A feladatsorok tematikája: szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés; táblázatkezelés; adatbázis-kezelés; algoritmizálás, adatmodellezés.
Vizsgázónként szükséges segédeszközök: számítógép a megfelelő szoftverekkel (a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosítja), vonalzó (a vizsgázónak kell hoznia).
A vizsgázó a vizsgát megelőző tanévben központilag jóváhagyott (és a vizsgaközpont által kihirdetett) szoftverek használatával vizsgázhat.
 
Délután
Latin nyelvből középszinten 70 helyszínen 497, emelt szinten 6 helyszínen 99 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát.
Közép- és emelt szinten a latin nyelv írásbeli érettségi vizsgája 180 perces, a vizsgázóknak egy fordítási feladatot (135 perc), és egy leíró nyelvtani és lexikai-szóképzési feladatsort (45 perc) kell megoldaniuk. (Ez a feladatsor 6 leíró-nyelvtani és 2 lexikai-szóképzési feladatból áll.) A vizsgázók először az I. feladatsort oldják meg. Az elérhető maximális pontszám 75 pont (40 + 35 pont).
A fordítási feladathoz segédeszközként nyomtatott latin-magyar szótár használható. A II. részhez nem használható segédeszköz.
 
Héber nyelvből középszinten 4 helyszínen 14, emelt szinten 1 helyszínen 5 vizsgázó érettségizik.
A héber nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.
Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" rész következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.
Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.
Az íráskészség feladatsora esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár.
0
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok