2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Kármán Tódor-díjakat

2006. december 22.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért a gazdasági élet szereplőinek elismerésére alapított Kármán Tódor-díjakat adott át.
A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért

KÁRMÁN TÓDOR-DÍJAT

adományoz:

Gasparetz Andrásnak, címzetes egyetemi docensnek, a MagiCom Kft. ügyvezető igazgatójának
Gasparetz András 1988 óta folyamatosan támogatja a hazai felsőoktatást. Ennek révén a veszprémi Pannon Egyetemnek sikerült a technológiai élvonalban maradni, hallgatóiknak pedig a gyakorlatban hasznosítható ismereteket nyújtani.
A Pannon Egyetemen a hallgatók munkáját rendszeresen segíti technikai eszközökkel, finanszíroz számukra különböző szakkiállításokon történő részvételt. Állandó támogatója különböző tanulmányi versenyeknek. Az informatikai területen magas szintű diplomamunkát készítő hallgatók részére "kiváló szoftver - kiváló lemezen" pályázatot hirdetett, amelyhez további szponzorok csatlakoztak. Állandó szervezője a különböző egyetemi konferenciáknak. Közreműködésével sikerült lecserélni az egyetemi proxy szervert egy nagyobb teljesítményűre.

Kapolyi László akadémikusnak, a System Consulting Rt. elnök-vezérigazgatójának
Kapolyi László hosszú évek óta kiemelkedő és szerteágazó támogatást nyújt számos felsőoktatási intézménynek az oktatási, kutatási feltételek javítására, hallgatóik, oktatóik, kutatóik sikeres munkájának elősegítésére, mindenekelőtt az energetika területén.
Az általa alapított SIF alapítvány a BME és más egyetemek számos hallgatójának teremtette meg a sikeres munka feltételeit (elsősorban ösztöndíjak, TDK és diplomaterv díjak, konferenciákon részvétel, külföldi részképzés finanszírozása) területén.
SIF alapítvány feladatát döntően a Kapolyi László akadémikus által évente befizetett 20-30 millió Ft támogatás révén tudja ellátni. Kapolyi László a SIF Alapítványon kívül még számos csatornán keresztül segíti az oktatási intézményeket, illetve a tanulókat és oktatókat. A budapesti Corvinus Egyetemen 2005-ben szponzori támogatással segítette a Vállalati Professzori Státusz Program beindítását, a Pécsi Tudományegyetemen az Informatikai Laboratórium létrehozását. Félévente 750.000 forinttal támogatja az idegen nyelvi képzést a fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskolában és a Móricz Zsigmond Szakképző és Szakiskolában.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadja a Kármán Tódor-díjat Kapolyi László akadémikusnak, a System Consulting Zrt. vezérigazgatójának
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadja a Kármán Tódor-díjat
Kapolyi László akadémikusnak, a System Consulting Zrt. vezérigazgatójának

MOL Nyrt.
A MOL 2006. szeptember 21-én 6 egyetemmel (Budapesti Corvinus Egyetemmel, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az ELTE-vel, a Miskolci Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel) kötött középtávú együttműködési szerződést. Ez a dokumentum több mint egy évtizedre visszanyúló közös oktatás-támogatási és kutatási kooperáció folytatásának kereteit rögzíti.
Ezt megelőzően a MOL a szakképzési hozzájárulási keretéből évről évre 100 milliós nagyságrendű anyagi támogatást nyújtott közép- és felsőoktatási intézményeknek.
A MOL-csoport elsősorban a stratégiai jelentőségű, ugyanakkor hiányszakmának minősülő olaj-, gáz-, vegyész-, műszaki-, gépész- és környezetmérnöki, illetve geológus szakképzéseket támogatja, de figyelmet fordít a pénzügyi, közgazdász, informatikus szakterületekre is.
A MOL 2005-ben közvetlenül 13 egyetemet, főiskolát támogatott mintegy 105 millió értékben. További 105 millió forintot fordított közel 30 szakközépiskola támogatására. Működteti az ún. Talented Graduate Programot, amely 1 éves gyakornoki foglalkoztatást jelent. Eddig 30 résztvevője volt, 23-an alkalmazásban is maradtak a MOL-nál.

Pakucs János, a kuratórium elnöke gratulál Tóth Róbertnek, a MOL Nyrt. Tudós Management vezetőjének, miután a cég nevében átvette a Kármán Tódor-díjat. Jobbra Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára
Pakucs János, a kuratórium elnöke gratulál Tóth Róbertnek, a MOL Nyrt. Tudós Management vezetőjének,
miután a cég nevében átvette a Kármán Tódor-díjat. Jobbra Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára

Dr. Sándor József okleveles kohómérnöknek, a FÉMALK Zrt. tulajdonos elnök-vezérigazgatójának
Dr. Sándor József a szakmai oktatást és tudományos kutatást kiemelkedően segítő tevékenységét a járműipar, ezen belül az öntvénygyártás magyarországi fejlesztése érdekében fejtette ki.
A Magyar Öntészeti Szövetség elnökeként a tagvállalatokat ösztönözve elősegítette a szakképzési fejlesztési támogatásból történő eszközfejlesztést. Így a Miskolci Egyetem öntészeti oktatásának fejlesztésére 2001 és 2005 között 75 MFt-ot kapott, ebből a FÉMALK közvetlen hozzájárulása 7,2 MFt volt. A FÉMALK alapító konzorciumi tagként vett részt a Miskolci Egyetem Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központja keretében végzett nyomásos öntészeti kutatások támogatásában.
Dr. Sándor József a Magyar Öntészeti Szövetség elnökeként jelentősen elősegítette az öntészeti kutatási tevékenység fejlesztését, kutatócentrum létrehozását, ahol a kutatások összértéke 2005-2007 között 60 millió forint.
A FÉMALK a nemzetközi kutatási együttműködés során a Miskolci Egyetemet a "Magnézium nyomásos öntészeti technológiájának kutatás-fejlesztése" című pályázaton 42 millió Ft-tal támogatta.

Gasparetz András egyetemi docens, a MagiCom Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Róbert, a MOL Nyrt.Tudós Management vezetője, Sándor József kohómérnök, a FÉMALK Zrt. tulajdonos elnök-vezérigazgatója és Kapolyi László akadémikus, a System Consulting Zrt. elnök-vezérigazgatója, miután átvették a Kármán Tódor-díjakat Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára és Pakucs János, a kuratrium elnöke társaságában. Az elismerést a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért adományozzák (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Gasparetz András egyetemi docens, a MagiCom Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Róbert,
a MOL Nyrt.Tudós Management vezetője, Sándor József kohómérnök, a FÉMALK Zrt. tulajdonos
elnök-vezérigazgatója és Kapolyi László akadémikus,  a System Consulting Zrt. elnök-vezérigazgatója,
miután átvették a Kármán Tódor-díjakat Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium
államtitkára és Pakucs János, a kuratórium elnöke társaságában. Az elismerést a magyarországi oktatás, képzés,
felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért adományozzák
(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok