2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

2007. október 30.
Boleratzky Lóránd jogtudós, Győri L. János irodalomtörténész és Nagy István teológus kapták idén a Károli Gáspár díjat a szakmai kuratórium javaslata alapján. Az elismeréseket Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át 2007. október 30-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A tárca az 1997-ben alapított Károli Gáspár-díjat minden esztendőben azoknak adományozza, akik a biblikus tudományokban - fordítással, tanulmánnyal - kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén.

Boleratzky Lóránd nyugalmazott ügyvéd, jogtudós, a magyarországi evangélikus egyházjog kimagasló szakértője. Öt önálló kötetében és nagyszámú magyarul és németül megjelent tanulmányában, valamint cikkében elsősorban a magyarországi evangélikus egyház jogi alapvetésével, kánoni és történeti forrásaival foglalkozik. Egyháztörténeti, különösen az evangélikus jogakadémiák múltjával foglalkozó munkássága is jelentős.

Győri L. János irodalomtörténész, a Debreceni Hittudományi Egyetem tudományos munkatársa, a debreceni Református Kollégium tanára, a XVI-XVII. századi magyar protestáns tematikájú irodalomtörténet neves művelője. Önálló könyvei és számos tanulmánya a hazai reformáció és ellenreformáció korának egyháztörténete és művelődéstörténete korábban kevésbé ismert fejezeteinek föltárását szolgálják. Érdeklődése és munkássága kiterjed a hazai protestantizmus későbbi századaira is.

Nagy István teológus, református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi székhelyű Tanítóképző Főiskolai Karának főigazgatója, az egyetem budapesti Hittudományi Karának óraadó tanára. Tudományos munkássága a teológia számos ágára kiterjed, elsősorban a gyakorlati teológiára, azon belül a homiletikára összpontosul. Nyolc könyve, tankönyve és félszáz tanulmánya, cikke jelent meg. Munkássága pedagógiai szempontból is jelentős. Meghatározó része volt az általa vezetett intézmény megszervezésében, mind a tárgyi feltételek biztosításában, mind az oktatás megtervezésében és kiépítésében.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok