2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elismerés a magyar kultúra csehországi képviselőjének

2009. július 27.
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára Pro Cultura Hungarica díjat adott át Evzen Gálnak, a budapesti Cseh Centrum távozó igazgatójának hétfőn Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kultúra népszerűsítése érdekében végzett évtizedes tevékenységéért adományozott Evžen Galnak Pro Cultura Hungarica elismerést.
 
Csák Ferenc beszédében hangsúlyozta, hogy Evžen Gál a magyar és a cseh kultúra harcosaként felülmúlhatatlan érdemeket szerzett a két ország közötti kapcsolatteremtésben.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Evžen Gál, akit Magyarországon mindenki csak Gál Jenőként ismer, 1957-ben született Csehszlovákiában, Füleken. A helyi magyar tannyelvű általános és középiskolában végezte tanulmányait, majd 1976-ban a prágai Károly Egyetemen kezdett matematika tanulmányokat. Néhány év múltán azonban kiütközött rajta valódi, "bölcsész" természete, és a Károly Egyetem magyar szakára iratkozott át. 1983-ban az egyetem elvégzése után rövid ideig dolgozott az Új Szó prágai irodájában, majd a Prágai Magyar Kulturális Központban is. Hamarosan azonban visszatért az egyetemre, és modern magyar irodalmat kezdett tanítani.
 
Érdeklődése a modern nyelvészet mellett elsősorban Pilinszkyre irányult. A magyar irodalom csehországi megjelenése szempontjából jelentős esemény volt a Josef Hiršallal és Jana Štroblovával közösen összeállított Pilinszky-kötet későbbi kiadása. Gál Jenő intenzíven foglalkozott Esterházy Péter, Bibó István, Kertész Imre műveivel, és Rákos Péter tevékenységével, szellemi hagyatékával.
 
Egyedülálló az általa összeállított Magyar prágaiak - prágai magyarok című magyar-cseh kötet. A csehországi magyar-kép és közép-európai identitás kérdéseiről számos írást publikált magyar és cseh nyelven.
 
2003-ban pályázatban nyerte el a budapesti Cseh Centrum vezetői posztját. Így lett a szlovákiai magyarból vezető cseh diplomata. Magyarként, magyar bölcsész-tanárként és a közép-európai ügy iránt elkötelezett csehországi polgárként szinte predesztinálva volt erre a szerepre.
 
A Cseh Centrum élén eltöltött hat év alatt - elődei hagyatékéra is támaszkodva - olyan ismertté és elismertté tette az intézetet, amilyen soha nem volt még: valóban a cseh kultúra előretolt bástyája lett Magyarországon. Fáradhatatlan buzgalommal és lankadatlan lelkesedéssel szervezte a legkülönfélébb programokat a Centrum falain belül és - ami nagyon fontos - kívül is. A képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi rendezvények, történelmi és társadalom-politikai, vagy éppen nyelvészeti konferenciák, komolyzenei hangversenyek és rock-koncertek, színház- és balettelőadások, filmnapok és sörfesztiválok tarka kínálatában minden korosztály és réteg megtalálhatta és meg is találta a kedvére való programot.
 
Gál Jenő új és lelkes híveket szerzett a cseh kultúrának, és hagyományt teremtett. Nyitottsága és szívélyessége, türelme és nyugodt humora vonzotta a partnereket, sokan maguk jelentkeztek és ajánlották fel neki közreműködésüket. Kitartása és szervezőkészsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon valóban emlékezetessé vált Csehország EU-elnöksége, és ahhoz is, hogy az idei Tavaszi Fesztivál a cseh kultúra jegyében telt el.
 
Pro Cultura Hungarica elismerés
A Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra értékeinek külföldi megismertetésében és terjesztésében, illetve Magyarország és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában sikereket elért külföldi állampolgárok kaphatják.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok