2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Első alkalommal adták át a Felsőoktatási Minőségi Díjat

2007. augusztus 28.
A több kategóriában, első ízben odaítélt díjjal azon intézmények, intézményi részlegek munkáját ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert.

A felsőoktatási reform legfontosabb célja, hogy minőségi és - nemzetközileg is - versenyképes felsőoktatás alakuljon ki Magyarországon. A különböző lépések között igen lényeges helyet foglal el egy olyan minőségirányítási rendszer meghonosítása az intézményekben, amely lehetőséget teremt hazai és nemzetközi összehasonlításokra, rangsorolásokra és a versenyhelyzet erősítésére.

A Felsőoktatási Minőségi Díjjal évente azon intézmények, intézményi részlegek munkáját ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert. A 2007. tavaszán meghirdetett első pályázat feltételei között szerepelt
a stratégiai jellegű minőségfejlesztés gyakorlatának alkalmazása, az Európai Minőségi Díj követelményrendszerének való megfelelés, a belső és külső ügyfelek megelégedettségének folyamatos mérése, illetve az egymástól való tanulás módszereinek alkalmazása és a folyamatos belső önértékelés végrehajtása.

A májusi határidőre 17 pályázat érkezett be, melyből 8-at felsőoktatási intézmény, 9-et pedig felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nyújtott be.

A pályázatok értékelése több szinten történt. Az önértékelésen alapuló pályázatok először formai ellenőrzésen estek át. Ezt követte a pályaművek tartalmi értékelése, melyet minden pályázat esetében három értékelő egymástól független értékelése jelentett, akik ezután közös értékelést végeztek. Az írásos vélemények, értékelések elkészítése után született döntés a helyszíni értékelésre érdemes pályázatok kiválasztásáról. A 8 felsőoktatási intézmény és a 3 felsőoktatási intézmény szervezeti egységének helyszíni értékelésére június végén és július első napjaiban került sor. A helyszíni látogatást követően fogalmazták meg az értékelők javaslataikat és terjesztették a független szakértőkből álló Felsőoktatási Minőségi Díj és Minőségfejlesztési Bizottság elé.

Ezt követően döntött Hiller István oktatási és kulturális miniszter a díjazottakról.

A "Felsőoktatási intézmény" kategóriában
 • Arany fokozatú elismerő oklevélben részesül:
  • Debreceni Egyetem
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Kodolányi János Főiskola.
 • Bronz fokozatú elismerő oklevélben részesül:
  • Dunaújvárosi Főiskola
  • Budapesti Műszaki Főiskola.
A "Felsőoktatási intézmény szervezeti egysége" kategóriában
 • Ezüst fokozatú elismerő oklevélben részesül:
  • Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar
  • Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar.
A minőségfejlesztés terén elért eredményeket tanúsító oklevelek átadására a felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségén kerül sor.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok