2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István miniszteri elismerő oklevelet adott át az 55 éves Mecsek Táncegyüttesnek

2010. március 27.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adott át az 55 éves Mecsek Táncegyüttesnek pénteken, Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett. A „Sörény lábbal, víg orcával” című est díszvendégei Claudia Schmied, az Osztrák Köztársaság oktatási, művészeti és kulturális minisztere, valamint Sebestyén Márta előadóművész voltak.
Hiller István és Claudia Schmied Pécsen, Európa Kulturális Fővárosában (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István és Claudia Schmied Pécsen, Európa Kulturális Fővárosában
(Fotó: Gordon Eszter)
A jubileumi est mottója a tánc lényegére: test és lélek harmonikus összjátékára utal, mely kellő temperamentummal és vígsággal párosulva jellemzi a magyar nép tánchagyományait. Az ünnepi előadáson a „Kiváló Együttes” címet is viselő Mecsek Táncegyüttes táncosainak fiatal nemzedéke a paraszti tánckultúrát megidéző történeti és irodalmi szemelvények mentén vonultatta fel a Kárpát-medence néptánckincsének táji és történeti rétegeit. Az egykori táncosok három „öreg” generációja pedig a közel- és régmúlt emblematikus koreográfiáit állította színpadra.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A Mecsek Táncegyüttes megalakulása, 1955 óta folyamatosan működik Pécs városában. Az eltelt csaknem 55 esztendő számos hazai és külföldi fesztiválsikert hozott a csoportnak. A táncosok bejárták Európát, eljutottak Észak-Amerikába és Ázsiába is.
 
Az együttes célja a magyar nyelvterület tánchagyományainak megismertetése és hiteles színpadi bemutatása. Műsoraikban feldolgozzák a Kárpát-medence valamennyi táncdialektusának jellegzetes táncait; az autentikus megformálás mellett történeti táncokkal és táncszínházi művekkel gazdagítják repertoárunkat. A táncegyüttes zenei kíséretét a Mecsek Zenekar szolgáltatja.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok