2021. május 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Christoph Ramosernek és Günter Grampp-nak

2010. március 4.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Christoph Ramosernek, osztrák Tudományügyi és Kutatási Minisztérium osztályvezetőjének és Günter Grampp-nak, a grazi Technische Universität professzorának. A tárcavezető az elismerést szerdán adta át.
Christoph Ramoser és Günter Grampp több mint 10 éve végeznek kiemelkedő színvonalú munkát az Ausztria és Magyarország által 1990-ben közös erővel létrehozott Osztrák-Magyar Akció Alapítvány kuratóriumában, s áldozatos tevékenységükkel az osztrák-magyar tudományos és kulturális kapcsolatokat ápolják, erősítik.
 
Hiller István átadja a kitüntetést Christoph Ramosernek (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István átadja a kitüntetést Christoph Ramosernek (Fotó: Gordon Eszter)
Christoph Ramoser a partnerminisztérium, a Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung osztályvezetője; tudományos tevékenysége szorosan kapcsolódik Kelet-Európához és különösen Magyarországhoz, a kuratóriumnak pedig 1998 óta tagja, illetve 2005 óta alelnöke.
 
Günter Grampp a grazi Technische Universität professzora, több amerikai és nyugat-európai egyetem vendégoktatója, nemzetközileg elismert szaktekintély, a kuratóriumnak 1999 óta tagja.
 
Szimbolikus jelentősége van annak, hogy Christoph Ramoser és Günter Grampp olyan esztendőben kap Pro Cultura Hungarica kitüntetést, amely más összefüggésben is kiemelkedik az osztrák-magyar kapcsolatok vonatkozásában, hiszen néhány nap múlva Budapest és Bécs közösen rendezi meg a Bologna-miniszteri konferenciát, míg ősszel az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány ünnepi jubileumi rendezvényt szervez a budapesti osztrák nagykövetségen.
 
Christoph Ramoser
Christoph Ramoser 1963-ban született Bécsben. Egyetemi tanulmányokat a Bécsi Egyetemen folytatott. 1993-ban történettudományi doktori fokozatot szerzett Közép- és Kelet Európa témában. 1991-től az osztrák Oktatási és Kulturális Minisztérium, a mai Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung (BMWF) munkatársa; s ettől az évtől koordinálja az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány osztrák-magyar, osztrák-szlovák és osztrák-cseh munkáját. Christoph Ramoser 2001 óta a BMWF Nemzetközi felsőoktatás és tudományos utánpótlás támogatása osztályon osztályvezető, a minisztérium által odaítélt ösztöndíjas programok és nemzetközi projektek felelőse. 2005 óta az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány kuratóriumának osztrák alelnöke.
 
Günter Grampp
Günter Grampp 1947-ben született Nürnbergben. 1967 és 1977 között az Erlangeni Egyetem fizika-kémia szakán folytatott tanulmányokat. 1977-től 1981-ig kutatói asszisztensként dolgozott. 1981-ben summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet. 1987-ben védte meg akadémiai doktori címét Münchenben. 1988-tól vendégprofesszor a Wisconsini Egyetemen, a Quaid-i-Azom, a lisszaboni, a bursai és a Sevilla-i egyetemeken, 1992-től az Erlangeni Egyetem professzora. 1994-től a grazi Műszaki Egyetem professzora, míg 1996-tól a grazi Műszaki Egyetem Tudományos Fakultásának tagja.
 
Hiller István és Günter Grampp a Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István és Günter Grampp a Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel
Pro Cultura Hungarica elismerés
A Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra értékeinek külföldi megismertetésében és terjesztésében, illetve Magyarország és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában sikereket elért külföldi állampolgárok kaphatják.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok