2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Információ" - Andreas Fogarasi Arany Oroszlán-díjas műve az Ernst Múzeumban

2008. május 19.
Szombattól látható a budapesti Ernst Múzeumban Andreas Fogarasi Információ című tárlata, melyen kiállítják a 2007-es Velencei Biennále-győztes Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című munkáját. Az Arany Oroszlán-díjas videoinstalláció mellett a tárlat látogatói a magyar-osztrák művész korábbi alkotásait is megtekinthetik. Fogarasit Pro Cultura Hungariae-díjjal tünteti ki az Oktatási és kulturális Minisztérium.
Schneider Márta kulturális szakállamtiktár átadja a Pro Cultura Hungariae-díjat Andreas Fogarasinak (Fotó: Gordon Eszter)
Schneider Márta kulturális szakállamtiktár átadja a Pro Cultura Hungariae-díjat Andreas Fogarasinak
(Fotó: Gordon Eszter)

Andreas Fogarasi a biennále Magyar Pavilonjának kiállítási terébe az installáció szerves részét képező, kívül-belül fekete boxokat helyezett, melyekben a művész által készített, hat fővárosi művelődési házról szóló, rövid videofilmeket vetítettek.

"A velencei mű sok kérdést vetett fel annak idején, de ilyenek a jó alkotások" - jegyezte meg a megnyitót megelőző pénteki sajtótájékoztatón Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója. Mint elárulta, az installációt szerették volna megismertetni a szélesebb hazai közönséggel is, közben azonban abban egyeztek meg a Bécsben élő, magyar származású alkotóval, hogy a tárlaton a művész korábbi munkásságát is bemutatják.

Andreas Fogarasi elmondása szerint fontosnak tartotta, hogy a kiállítás látogatói kontextusba tudják helyezni az Arany Oroszlán-díjas videoinstallációt: "az Ernst Múzeumban látható korábbi munkáimon keresztül jobban felismerhetők azok a témák, amelyek engem foglalkoztatnak - a kulturális identitás, a spektákulum, az építészet és a kulturális terek".

A művész a kiállítás címét indokolva elmondta: munkássága fő eleme az információközlés. Mint megjegyezte, tevékenysége "dokumentálásnak" tűnhet, de ennél többről van szó, szeretné nézőit elgondolkodtatni. "Ezért helyeztem el az egyik terem közepére egy emelkedő fekete rámpát: ha fellép rá a látogató, más nézőpontból látja a kiállítást, így egy pici elem révén hirtelen egészen másként élheti át a látottakat" - mutatott rá a művész.

Fotó: Gordon Eszter

Boros Géza, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezető-helyettese a művészt méltatva megjegyezte, a tárlat címe jellemző Andreas Fogarasira, aki mindig erősen redukált eszközökkel, lényegre törően dolgozik. "Az Információ egyszerű, prózai cím, mely Fogarasi művészi megközelítésmódjáról is árulkodik" - tette hozzá.

A kiállításra belépve a látogatót a tavaly elnyert Arany Oroszlán fogadja. A Kultur und Freizeit mellett a művész különböző technikákkal és műfajokban készült műveit válogatta össze, melyek közül a legkorábbi 16 éves korából származik. A tárlaton látható többek között a Váci utcát képzeletben meghosszabbító 2002-es kisfilm, elvihető képeslapokra nyomtatott fotó, német és orosz autógyárakat bemutató, showroom-szerű szobrászati installáció, valamint egy 120 német város hivatalos logóiból összeállított, a kulturális identitást boncolgató videó.

Andreas Fogarasi kiemelte Parc du Trianon (Kultúrpark) című, ötrészes fotósorozatát, mely "a magyar nemzet identitásának traumatikus helyét" egy szponzori rendezvény előkészületei közben ábrázolja.

A kiállítás megnyitóján Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára átadta a Pro Cultura Hungariae-díjat Andreas Fogarasinak.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok