2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kitüntetések átadása Berlinben

2007. április 4.
Paul Rabbét, a németországi Wolfenbüttel világhírű Herzog August könyvtárának korábbi főigazgatóját a magyar kultúra németországi terjesztésében kifejtett munkássága elismeréseként, 80. születésnapja alkalmából Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Pro Cultura Hungarica kitüntetésben részesítette.
A miniszter megbízásából a kitüntetést Peisch Sándor, a Magyar Köztársaság berlini nagykövete szerdán nyújtotta át a neves tudósnak, történésznek, illetve kultúraszervezőnek, aki a német-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésében, illetve a magyar művészet és kutatás támogatásában kimagasló érdemeket szerzett. Paul Raabe professzor nem egyszerűen a világ egyik legnagyobb, Közép-Európával foglalkozó kutatóközpontjává fejlesztette a könyvtárat, hanem azt egyben regionális találkozóhellyé is változtatta. Ennek keretében már a hetvenes évektől felajánlott ösztöndíj lehetőségeket magyar kutatóknak is, a nyolcvanas években pedig intézményesítette a Herzog August Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete kapcsolatait.

A könyvtár Paul Raabe kezdeményezésére még jelenleg is évi három kutatóhónappal támogatja a magyar történeti kutatást. Ugyancsak az ő kezdeményezésére az Országos Széchényi Könyvtár 2000-től ápol intézményes kapcsolatot a wolfenbütteli műhellyel. Így az ottani könyvtár a Magyarországon kívüli, egyik legnevesebb hungarológiai műhellyé is vált.

Paul Raabe ma is számos magyar szakemberrel tart kapcsolatot, a német kiadói világgal való együttműködése pedig több magyar író - többek között Kertész Imre - németországi megjelenését segítette.

Hiller István megbízásából a magyar nagykövet a magyar kultúra németországi terjesztése és a hungarológia itteni művelése terén kifejtett munkássága elismeréseként, 60. születésnapja alkalmából ugyancsak a Pro Cultura Hungarica kitüntetést adta át Holger Fischer professzornak, a hamburgi egyetem alelnökének.

Walter Benz professzornak, a hamburgi egyetem matematikai professzorának a nagykövet a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagságáról szóló oklevelet nyújtotta át.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok