2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az iskolai támogatások felfüggesztéséről

2011. január 6.
A kormány múlt év augusztusában a családi pótlékot átalakította nevelési és iskoláztatási támogatássá, így indokolt esetekben lehetővé vált az iskoláztatási támogatás felfüggesztése is. Már a tanév első hónapjában akadtak olyan diákok, akiknek összegyűlt a 10, illetve az 50 igazolatlan tanórája.
A november 15-én készült jelentés alapján 5474 gyereknek gyűlt össze a tíz igazolatlan órája - ezt az iskolák jelezték a jegyzői gyámhatóságnak. A jegyzői gyámhatóság végzésben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését és ezzel egyidejűleg a gyermek védelembe vételét. 2379 tanuló gyűjtött össze ötven igazolatlan órát. Jogerős határozat 273 esetben született, folyamatban lévő eljárások száma 2106.
 
50 órás igazolatlan iskolai mulasztásról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 326 esetben érkezett jelzés a jegyzői gyámhatóságokhoz, amelyek közül 74 alkalommal rendelték el jogerősen az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, a többi ügyben az eljárás az adatszolgáltatás időpontjában - 2010. november 15-én - még folyamatban volt. A problémás megyék között kell említenünk még Borsod, Hajdú-Bihar és Heves megyéket is.
 
A támogatást nem veszítik el az 50 órát igazolatlanul mulasztó gyermekek szülei: a folyósítás felfüggesztésre kerül. Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének időtartama alatt az iskoláztatási támogatás a családtámogatási folyószámlán gyűlik. Kivételes, egyedi esetben a legrászorultabbak, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a felfüggesztés időtartama alatt az iskoláztatási támogatás teljes összegét természetben kapják meg.
 
A felfüggesztés megszüntetésekor az összegyűlt iskoláztatási támogatás – az eseti gondnok közreműködésével – természetben kapják meg a gyerekek, de nem egyszerre, hanem a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapra elosztva.
 
A tanulás a jövőbeni egyéni és társadalmi sikerek alapja. A gyermek elsődleges érdeke, hogy tankötelezettségének eleget tegyen. Megfelelő iskolai végzettség hiányában ugyanis esélye sem lesz arra, hogy munkába álljon, és később rendszeres munkajövedelemre tegyen szert.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok