2021. október 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a 125 éves Magyar Torna Szövetség vándorkiállítása

2010. november 4.
A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) 125 éves történetét, sikereit eleveníti fel az a vándorkiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Magyar Sport Házában. Az aulában tíz napig látható a hét szakágat (női és férfi szertornát, ritmikus gimnasztikát, aerobikot, gumiasztalt, akrobatikus tornát és az úgynevezett mindenki tornáját) bemutató tabló, rengeteg fényképpel, dokumentummal és magyarázattal. A tárlat ezt követően az ország sportiskoláiba jut el. A Magyar Sport Háza után a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium lesz a következő állomás.
A magyar versenyzők összesen 14 olimpiai, 18 világbajnoki és 24 Európa-bajnoki aranyéremmel, valamint számtalan ezüst- és bronzéremmel gazdagították a dicsőséglistát.
 
A diadalok mellett sikeres események rendezésével is büszkélkedhet a szövetség: Magyarország eddig három tornász vb-nek, három rg vb-nek, valamint két-két tornász és aerobik Eb-nek adott otthont.
 
Magyar Zoltán a moszkvai olimpián (fotó: index.hu)
Magyar Zoltán a moszkvai olimpián (fotó: index.hu)
Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, a MATSZ alelnöke a megnyitón hangsúlyozta: a magyar tornasport az elmúlt 125 évben több szakágban is világ- és Európa-bajnoki helyezetteket adott az országnak, míg a szertornászok olimpiai aranyérmekkel, dobogós helyezésekkel büszkélkedhetnek.
 
Megnyílt a 125 éves Magyar Torna Szövetség vándorkiállítása"A 125 év egy sportág történetében hosszú idő. Sok-sok képpel és dokumentummal állítottunk emléket az elmúlt időszak történéseinek és eseményeinek. Megállás nincs, mert nem lehet. A sportágat szerető emberek, szurkolók itthon és külföldön egyaránt továbbra is elvárják tőlünk a jó nemzetközi szereplést, az olimpiai és világbajnoki érmeket" - fogalmazott az alelnök, aki mellett többek között olyan tornásznagyságok is jelen voltak a csütörtöki megnyitón, mint Schmittné Makrai Katalin (Schmitt Pál államfő olimpiai ezüstérmes felesége), valamint Tass Olga, Köteles Erzsébet, Kertész Alice, Guczoghy György vagy Sinkó Andrea.
 
A MATSZ jubileumi ünnepségsorozatának egyik fővédnöke, Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte a sport, és ezen belül a tornasport fejlesztésének jelentőségét. A tornával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a fiatalokat fegyelmezettségre és sportszerűségre neveli.
 
A fényképeken az összes olimpiai dobogós, világ- és Európa-bajnok megtalálható. A szervezők tájékoztatása szerint volt örömteli "plusz munkájuk" is, hiszen Berki Krisztián eredetileg a világbajnoki dobogósok és Európa-bajnokok között kapott helyett, ám októberben vb-aranyérmes lett legerősebb szerén, lólengésben, így az ő portréja a világbajnokok között is felbukkan.
 
A kiállítás ingyenes, a MATSZ honlapján folyamatosan lehet értesülni arról, hogy a tárlat mikor merre jár majd.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok