2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa az Iskolában verseny / Europe at School Competition

2005. május 29.
Pro Futura Europa
 
1949-ben kezdődött

Európát a század első felében két világháború borította vérbe és lángba: milliók vesztették életüket a harctereken és milliók váltak hontalanná, otthontalanná és hazátlanná a világégés következtében. Hogy mindez soha többé ne ismétlődjék meg, 1949-ben tíz állam létrehozta az Európa Tanácsot, az első európai intézményt, amelynek alapvető célkitűzése volt a tankok alá taposott demokrácia új életre ébresztése, az emberi jogok védelme és tiszteletben tartása.

A szabadság és a jogállamiság iránt elkötelezett Európa Tanács hosszú ideig Nyugat-Európa határai közé szorult, csak a vasfüggöny lebontása és a berlini fal összeomlása után kezdődhetett meg keleti bővítése; mára 41 tagállamának 17 teljes jogú tagja közép- és kelet-európai. Magyarország 1990. november 16-án csatlakozott az Európai Kulturális Konvencióhoz. A Konvenció aláírói vállalták, hogy országuk polgárai számára minden lehetséges módon elősegítik egymás nyelvének, műveltségének, történelmének megismerését, elsajátítását, hiszen Európa a nemzetek, nyelvek és kultúrák sokszínű mozaikja, amelyet a közös hagyomány, közös kulturális örökség tart össze.

Ebből a hagyományból nőtt ki az "Európa az Iskolában" /Europe at School/ verseny is. Megrendezésének ötlete Franciaországban vetődött fel 1953-ban, az Európai Fiatalság mozgalmának kezdeményezéseként "Európai Iskolák Napja" /European School Day/ néven. Azzal a szándékkal tervezték, hogy felkeltsék az iskolás korú fiatalok érdeklődését a sokszínű, és mégis egységet alkotó európai kulturális örökség iránt, hogy ráirányítsák a fiatalok figyelmét az európai együttműködés, az integráció problémáira.

A versenyt az Európa Tanács, az Európai Unió, az Európai Kulturális Alapítvány és az Európai Parlament patronálja. Mostanára már egész éves programmá fejlődött: a tanév kezdetén hirdetik meg a témákat, a tanév végén kerül sor az eredményhirdetésre lehetőség szerint május 5-én, Európa Napjának megünnepléséhez kapcsolódva. - Ezt követik a Győztesek Találkozói a nyelveket tudó tizenhat évesnél idősebb versenyzők számára a különböző európai országokban.

A verseny alaptémája, az évente változó mottó mindig valamilyen egész Európát érintő problémára utal; ezt a mottót igazítják az egyes országok Nemzeti Bizottságai a versenyzők életkorához, érdeklődéséhez, lehetséges tapasztalataihoz. A cél, hogy minél több fiatalt vonjanak be a munkába, hogy minden korosztály, sok diák vagy éppen diákközösség dolgozzon, hogy minél többen fedezzék fel az európai dimenziókat. Külön örömet jelent azt tapasztalni, ha a versenyzőket támogató szülők, tanárok, gyakran még felnőtt közösségek, intézmények is érintetté válnak a munkában.

A magyar fiatalok az 1992/93-as tanévben vettek először részt az Európa az Iskolában versenyen. Jogos büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy már az első alkalommal is nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel dolgoztak, és igen színvonalas alkotásokkal mutatkoztak be az európai versenytársaknak. A beérkező pályaművek száma azóta is minden évben ezer fölött van, s ez ideig 276 településről érkezett pályázat, Budapestről és a nagyvárosokból csakúgy, mint apró falvakból. Kiosztásra kerülő diplomák, könyvjutalmak és ajándékok mellett az európai találkozókon való részvétel a legfontosabb jutalom a fiatalok számára.
A Győztesek Találkozóin minden évben mintegy harminc-harmincöt magyar versenyző vehet részt. Sok élménnyel, tapasztalattal válnak gazdagabbá: közvetlen ismereteket szereznek egymás országainak társadalmi, politikai és gazdasági helyzetéről, az európai integráció állapotáról. A legjobb dolgozatok készítőit mindenütt megbecsülő érdeklődéssel fogadták; közülük többen kaptak ösztöndíjat, több hónapra szóló meghívást más országokba is. A képzőművészeti alkotások legjava évente két-három kiállításon is szerepel, szinte minden évben volt külföldi kiállításuk is.
Két alkalommal a mi feladatunk volt az európai díjkiosztó ünnepség megrendezése, az európai legjobbaknak, 1996-ban a Nemzeti Galéria, 1997-ben a Parlament épületében.
Európa az Iskolában
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok